QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Reumatismul1. Introducere
Sistemul locomotor poate fi afectat de un numar mare de boli ceea ce duce la slabirea sistemului imunitar si dereglarile sistemului nervos.exemplu de astfel de boli pot servi: reumatismul,reumatismul articular acut,coxartroza,artroza s.a.
2. Reumatismul
Orice afectiune dureroasa,acuta sau de cele mai multe ori-cronica,care afecteaza buna functionare a sistemului locomotor.

Diferite tipuri de reumatism:
In exprimarea curenta,dar si in limbajul medical ,acest termen acopera boli foarte diverse.Reumatismele pot fi impartite in 6 grupe principale:

Reumatismele infectioase:


Sunt cauzate de prezenta unui germene in articulatie:artrita gonococoica sau artrita tuberculoasa.
Reumatismele inflamatorii:
Se observa in general in cadrul bolilor de sistem ca reumatismul articular acut,poliartrita,angeitele.

Reumatismele cristaline:

Sunt cauyate de prezenta cristalelor in articulatie sau in tendoane:guta,boala calcificarilor tendinoase.
Reumatismele dgenerative:
Sunt provocate de degerescenta sau uzura unei articulatii(artroza membrelor).Mai sunt cauzate si de forta mecanica (efort exagerat pentru a ridica o greutate) sau o alta cauza este combinatia acestor factori(sindromul de ingustare a canalului carpian).

3. Reumatismul articular acut
Bloala inflamatorie provocata de actiunea toxineleor unui streptococ,care provoaca o inflamatie a articulatiilor mari si a inimii.Reumatismul articular acut se obserava la copii intre 4-15 ani.El survine intodeauna dupa o angina cu streptococ de grup A,netratata cu antibiotice,si este inca frecvent in unele tari in curs de dezvoltare.Virulenta germenului nu este responsabila de leziune ce survin in cursul bolii.

Simptome si semne:
Boala survine la 2 pina la 3 saptamiini dupa aparitia unei angine de cele mai multe ori nediagnostica si, in consecinta,netratata.El se reduce printr-o poliartrita si printr-o febra ridicata articulatiile atinse sunt cele mari (genunchi, coate),ele sunt calde dureroase si marite in volum.Aceste artrite sunt caracterizate prin aspectul lor trecator si schimbator.O atigere cardica, denumita cardita reumatismala, survine in 75% din cazuri in cursul primei saptamiini.Aceasta ia forma unei inflamatii a pericardului,miocardului,si endocardului.Aceasta inflamatie poate antrena formarea de tesut cicatriceal responsabila dupa multa vreme de o stenoza sau de o insuficienta valvulara,mitrala,sau aortica.

Complicatii:
Acestea pot surveni la mult timp dupa instalarea bolii.Bolnavul poate prezenta atunci o debilitate hemodinamica cu insuficienta cardica.uneori se asista la migrarea germinilor ,cu ocazia unei infectii,pe valvulele inimii,ceea ce antreneaza o endocardita si uneori reluarea puseului reumatismal.Formele acutale ale bolii se manifesta mai ales prin artrite localizate la o singura articulatie sau prin inflamatii izolate ale inimii.
Tratament si prevenire:
Tratamentu necisita repaus la pat,o atiboiterapie prelungita si o corticoterapie.Prevenirea recidivelor se realizeaza prin administrarea de atibiotice la intervale regulate timp de cel putin 5 ani.prevenirea reumatismului articular acut consta in administrarea de antibiotice oricarui subiect tinar care are o angina eritematoasa.


4. Coxartroza
Se mai spune si artroza soldului.Aceasta boala ivolueaza lent si apare la subiectii trecuti de 50 de ani.Se evidentiaza prin dureri in regiunea inghinala,ale fetii anterioare a coapsei si ale genunchiului care pot antrena o claudicatie.atita vreme cit exista cartilagiu,tratamentul medical este util.Cind cartilagiu a disparut, jena functionala a devine de asa natura incit are loc recurgera la o artroplastie a soldului ce este indispensabila. Cind o coxartroza debuteaza la un subiect tinar,se cauta o anomalie a formei soldului susceptibila sa fie corecta chirurgical in scopul de a opri evoluti bolii.

5 . Artroza
Afectiune articulara, de origine mecanica si neinflamatorie,caracterizata prin leziuni degenerative ale articulatiilor, asociate cu o proliferare a tesutului osos subiacent.Localizarele cele mai frecvente ale artrozei sunt: genunchii,miina ,piciorul,soldul,gitul si coloana vertebrala.
Artroza care se manifesta mai ales dupa virsta de 60 de ani,este de 3 ori mai frecventa la femei decit la barbati.Desi ea nu este in sens strict o consecinta a imbatrinirii,frecventa sa creste atunci cind cartilagui nu mai are calitatiile sale initiale de suplete, elasticitate si alunecare.Lezarea cartilaguilui articular este uneori de origine traunmatica.Defectele genetice de fabricatie sunt deasemenea susceptibile sa o favoreze.Un catrilagiu normal supus la tensiuni anormale din cauza unei artuculatii prost consite sau din cauza unei activitati profesionale sau sportive prea intense, poate sa se fisureze si sa favorizeze dezvoltarea unei artroze.Art roza trebuie sa fie considerata o etala finala comuna a diferitor cauze(genetice,traumatice) ,ale caror combinatii sunt unele mai variate.
Simptome si semne:
Durerea pe care o ocazioneaza o artroza este'mecanica ' ea apare dupa orice efort sustinut si dispare in repuas ,nederanjind somnul.La trezire ea este adesea neplacuta pe timp de citeva minute.Artroza poate evolua in pusee numite congestive in cursul carora durerea devine mai persistenta..Articulatia este intepenita, umflata printr-o efuzie de lichid sinoval.Puseele congesive corespund la faze de distrugere a cartilagiului in decursul carora inmuiata el este foarte fragil.poate surveni o subtiere a acestuiea cu o jumatate de milimetru pina la citiva metri.

Diagnostic:
Radiografia nu poate releva nimic in timpul unui primu peseu de artroza. Semnele readiografice ale artrozei evoluate sunt o pensare locala a spatiului articular,o condnsare a osului situat sub cartilagiu si prezenta ostiofitelor sau a ,ciocurilor de papagal ' ,atestind eforturile de refacere ale organismului.Situate un afara organismului acestea osteofite neu antreneaza in sine nici o durere,cel mult o usoara diminuare a amplitudinii articulatre.

Tratament:
In timpul puseelor congestive,punerea in repaus a articulatiei este indispensabila:utilizarea unui baston pentru artrozele membrelor inferioare,purtare a unui colier sau a unui lombostat pentru artrozele cervicale sau lombare.Analgezicele,aspirina si infiltratiile de corticosteroizi pot usura durerea,dar nu protejeaza fata de condroiza.O data criza trecuta, articulatia isi regaseste adesea o funcitionare normala.Trebiue totusi sa se evite traumatismele si surmenajul pentru declansarea unui nou puseu; tratamentul uneori cinsta dintr-in regim alimentar pentru a dimunua greutate asuplimentara exercitata asipra articulatiilor.Malformatiile articulare pot fi tartate chirurgical. Intretinerea unei buni musculaturi compenseaza proasta stare artriculara.Cind cartilagiul este complet distrus si artroza antrenza o impotenta functionala omportanta se recurge uneori la o artroplastie sau la o artrodeza .
6. Primul ajutor in caz de tarume. Factura membrelor.
Facturile inchise nu sunt insotite de vatamarea pielei.In cazul farcturilor deschise se vatameaza plielea,iar uneori in rana pot fi observate eschile osoase.Primul ajutor: in cazul fracturilor deschise se va opri hemoragia,se va pune un pansament .Penrtu oricare fel de fractura membrul fracturat se va imobiliza prin aplicarea unei atele (scindura,bat,coada de hirlet) apucinde-se in mod obligatoriu ambele segmente ale fracturii de jos si de sus.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }