QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Pestera Ursilor
Cea mai spectaculoasa din punct de vedere fosilifer.Se gaseste la marginea satului Chisinau,comuna
Pietroasa,judetul Bihor.

Pestera a fost descoperita in anul 1975,ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in timpul lucrarilor
de exploatare a calcarului in cariera de la Chisinau.In putul deschis a coborat minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pana la Sala Mare.Prima exploatare completa a fost realizata la 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori "Speodava" din orasul dr.Petru Groza. La16 iunie 1980,pestera intra in circuitul turistic al tarii ca cea dintai cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale.Recunoscandu-se valoarea exceptionala a pesterii,cercetatorii geologi din Bucuresti si Cluj-Napoca,in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea,mineri din Maramures,muncitori din orasul dr.Petru Groza si din Oradea,un specialist in corpuri de iluminat din Timisoara au colaborat si au realizat, la Pestera Ursilor amenajarile turistice ,luand in acelasi timp masuri specifice de protectie.La intrarea in pestera s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje,cuprizand casa de bilete,sala de asteptare,un muzeu speologic si ghiseu cu obiecte artizanale,carti.

Galeriile pesterii au forma aproape rectilinie sunt dispuse pe doua etaje,insumand o lungime de 1500 m.Nivelul
superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pt.
circulatia turistica,iar cel inferior,temporar activ,lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare,posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice,variate ca marime si forme,baldachine si gururi.Formatiuni stalactitice cum sunt aici,asa numitele baldachine,ce pot fi intalnite in putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii.Atmosfera de basm este intregita de stalagmitele fosile,extrem de dantelate si avand grosimi de peste 1m,de stalactitele excentrice,foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare, de stalactitele de tip "macaroane" ori de depunerile numite "vermiculatii",printre cele mai frumoase aflate in pesterile din Romania.
Diversitatea stalagmitelor sub forma de statuete,pagode animale-fabuloase-lasa camp liber imaginatiei fiecarui vizitator. "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Portalul" "Pagodele", "Lacul cu nuferi" sunt numai cateva din frumusetile create de natura din pestera.

Vizita incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera.Pe peretii acestor galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor,a caror disparitie misterioasa s-ar datora,dupa unele presupuneri, incalzirii climei,izbucnnirii unei epidemii sau,poate,unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs a disparut cu mai bine de 15000 ani in urma,atingea frecvent 3 m lungime.
La capatul galeriei urmatoare, "Emil Racovita" se afla un schelet intreg de urs expus,in pozitia in care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale disparute in urma cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capra neagra, ibexul,leul si hiena de pestera) descoperite aici,suscita interesul specialistilor. Galeria "Emil Racovita" este o galerie impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa, mii de stalactite. Galeria are peretii distantati la 10 -15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime.

A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial,lung de 16m,razbate in cele din urma la suprafata,
incheind astfel traseul vizitabil al pesterii.Traseul subteran este parcurs in 45 minute. Temperatura in pestera oscileaza tot anul in jur de 10 grade.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }