QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

ORGANISME TRANSGENICEFolosirea unor termeni de <> sau <> ascunde de multe ori prezenta unui organism modificat genetic. Ignorarea unei etichetari corecte, care sa includa, acolo unde este cazul, mentiunea de <> poate atrage dupa sine pierderea increderii consumatorilor in intreg sistemul de etichetare, in baza caruia americanii isi stabilesc dieta zilnica.
Spre deosebite de Uniunea Europeana, in SUA etichetarea alimentelor modificate genetic nu este, in prezent, obligatorie.
Japonia intentioneaza ca in cel mai scurt timp sa impuna etichetarea obligatorie a culturilor modificate genetic, atragand astfel protestele celor din industria cerealiera americana care exporta masiv in Japonia.


Ce sunt organismele modificate genetic?
Recent au fost create plante transgenice cu importanta majora in alimentatie, cum sunt porumbul si cartofii rezistenti la insecte, fasolea, soia toleranta la glifosfat, tomatele cu coacere intarziata si continut ridicate de substanta solida etc, precum si animale transgenice, obtinute cu ajutorul tehnicilor de inginerie genetica.
Toate aceste fiinte vii nou create de om nu exista in natura, iar impactul lor asupra mediului, ecosistemului si, implicit, asupra fiintei umane nu este pe de-a-ntregul cunoscut.
Din dorinta de a asigura hrana zilnica milioanelor de locuitori ai planetei, nu trebuie sa neglijam insa aspectul esential al securitatii alimentare !
Este adevarat ca toate alimentele au suferit modificari, intr-o oarecare masura.
Dar ingineria genetica difera de metodele traditionale prin faptul ca genele sunt transferate intre specii diferite, si nu in cadrul aceleiasi specii.
In natura, o astfel de incrucisare nu este posibila. In ce masura este afectat echilibrul natural si care sunt consecintele? Acestea sunt intrebari la care oamenii de stiinta nu au raspunsuri certe.
Alimentele modificate genetic ar putea reprezenta un risc pentru sistemul imunitar uman, declara Stanley Ewan, patologist la Aberdeen University Medical School din Anglia.
In urma experientelor facute pe sobolani, acestia au prezentat importante modificari cerebrale in urma hranirii lor cu cartofi modificati genetic.
Patrick Holden, director al Soil Association din Anglia, (organizatie fondata in 1946 pentru a promova agricultura organica) considera ca:
a) poluarea culturilor <> cu seminte modificate genetic reprezinta deja o potentiala problema, punand in pericol biodiversitatea planetei.
b) nu exista nici o dovada ca alimentele modificate genetic ar putea fi cheia catre rezolvarea problemei <> a planetei.
Cert este ca beneficiarii majori ai acestor organisme modificate genetic sunt insasi companiile multi-nationale care le produc si le comercializeaza.
Este evident, etichetarea alimentelor modificate genetic trebuie sa devina obligatorie. Consumatorul are dreptul de a cunoaste ce contine un aliment si de a alege ce mananca, in cunostinta de cauza.
Din fericire inca la noi in tara aceste experimentari sunt ,cel mult, in scutece .Veti gasi,desigur, un pesticid, doua, dar nu un cartof cu gena de gandac


Frankenstein creste in gradina

Dintr-o eprubeta s-a nascut o oaie. Lanuri de tutun lumineaza noaptea. Cereale raspandesc sperma vegetala a pustiului. Altele rezista la pesticide, polenul lor e integrat de buruieni care si ele devin imune si invadeaza totul. Savantii se chinuie sa produca bumbac auriu si rosii albastre, nuci cu mireasma de iasomie si vin verde cum numai la Cotnari se mai vedea pe vremea lui Dimitrie Cantemir. Altii sustin ca si in neolitic se cultiva porumb transgenic, dovada anumite modificari din ADN-ul plantei. Biotehnologia e pe punctul de a declansa un mare razboi comercial transatlantic.

Detonatorul sterilitatii

In editia sa din 19-25 august 1999, Le Nouvel Observateur insereaza un titlu de senzatie: "Bomba cu neutroni a agronomiei - Terminator in culturile de bumbac". Urmeaza explicatiile: se introduce in cromozomul plantelor modificate genetic un virus care, in faza finala de maturatie, declanseaza secretia unei toxine, zice-se, inofensiva pentru consumator ceea ce ramane insa de vazut. Oricum ea asigura sterilitatea plantei pentru urmatoarea generatie. In felul acesta creste pretul semintelor fertile pentru o singura insamantare. Agricultorii, mai cu seama cei din tarile mai putin dezvoltate care obisnuiesc sa pastreze o parte din recolta pentru reinsamantari, vor fi nevoiti sa-si cumpere an de an materialul saditor. Nu este vorba de vreo fantezie a unui Faust tenebros, ci de o inventie din cadrul programului Technology Protection System realizat de Delta & Pine Land Co. si recunoscuta la 4 martie 1998 prin brevetul nr. 5723765 depus de mica firma din Mississippi impreuna cu Ministerul Agriculturii Statelor Unite. La doua luni dupa depunerea brevetului, Delta & Pine Land Co. a fost cumparata, pentru doua miliarde de dolari, de gigantul Monsanto, lider mondial in productia de organisme modificate genetic (OMG). S-a raspandit indata in intreaga lume teama violenta ca Monsanto, pastrand pentru sine secretul noii inventii, va introduce in circulatie plante continand virusul sterilitatii. Adversarii ingineriei genetice nu sunt putini in Statele Unite, iar in restul lumii, ei formeaza majoritatea publicului, drept care, cei mai militanti dintre ei au botezat indata gena stearpa cu numele escatologic de Terminator. Mii de indexuri acuzatoare se indreapta spre Monsanto si interesele sale monopoliste. Margaret Mellon, unive rsitara americana, membra in Union of Concerned Scientists, rezuma astfel noua sfidare: "Aceasta tehnologie agronomica nu sporeste randamentul si nu amelioreaza valoarea nutritiva a alimentelor. Nu are decat un singur scop: sterilizarea plantelor. Ea produce semintele mortii".

Terminator este, fara indoiala, o capcana genetica, embrionul viitoarelor razboaie bioeconomice. Fabien Gruhier, semnatarul articolului din Le Nouvel Observateur, imagineaza un scenariu: "Organismelor vii le-ar putea fi insinuate virusuri producand boli care sa nu apara decat dupa mai multi ani si care sa nu poata fi tratate decat cu anumite mijloace procurate din surse bine determinate dinainte. Aceleasi virusuri si maladii ar putea fi activate la comanda pentru a pedepsi state incorecte sub aspect politic in ochii Unchiului Sam!"

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }