QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Panda uriasa

Unde traieste panda?

In libertate, panda uriasa se gaseste doar in cateva puncte izolate ale unor paduri racoroase si umede, situate la altitudinea de 1200-1400 m in muntii centrali ai Chinei de Sud. Aici creste hrana preferata a ei, bambsul. Padurile de bambus se intind pe o arie de aproximativ 30000 de kilometrii patrati, dar panda este raspandita pe o zona de cal mult 6000 de kilometrii patrati. In mediul lor de viata, pandele uriase isi marcheaza teritoriul frecandu-si glandele odorate de scoarta copacilor. Intre teritorii exista suprapuneri, dar de regula pandele se ocolesc, fiind animale solitare.
Ele duc o viata nocturna, umbland dupa hrana de la apusul soarelui pana in zori. In timpul zilei dorm sau se odihnesc, dar nu au “locuinta” permanenta; se adapostesc in diferite locuri protejate, de exemplu printre stanci, sau printre radacinile unui copac.Ce mananca panda?

Desi panda uriasa este considerata animal carnivor, meniul sau este format in mare parte din substante vegetale, in primul rand din frunze, muguri si vlastari de bambus. Se aseaza in mijlocul unui grup de bambus, rupand cu labele din fata tulpinile de bambus. Dupa ce a rupt-o, consuma planta in totalitate, cu frunze, muguri si tulpina cu tot.
Cand este treaza, isi petrece majoritatea timpului cu hranirea.
Pe langa bambus, panda uriasa consuma si alte plante, de exemplu, iarba, flori, ciuperci, bulbi de plante, radacini, scoarta de copac.

Protectia pandei uriase

De la descoperirea pandei uriase ca specie de sine statatoare, numarul indivizilor a scazut brusc, in prezent fiind considerata nu doar o specie periclitata, ci una condamnata aproape sigur la disparitie. Fara indoiala a fost vanata, dar motivul principal al scaderii numarului lor este reducerea mediului de viata, in urma expansiunii civilizatiei umane.


Dupa o estimare mai veche, disparitia completa a populatiilor de panda din libertate se va produce pana in anul 2000. Efoturile organizatiilor internationale pentru protectia naturii dau insa ceva sperante pentru ca aceasta specie unica sa se inmulteasca din nou in mediul ei de viata natural.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }