QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Paduri temperateAproape o treime din suprafata uscatului este acoperita de paduri. Padurile cresc in mod natural oriunde este suficienta apa pentru a permite dezvoltarea copacilor, si adapostesc multe plante si animale. Padurile temperate sunt raspandite intre tropice si regiunile polare.

Tipuri de copaci

Exista doua tipuri de copaci: foioase si conifere.

Copacii din padurile de foioase isi pierd frunzele la un moment dat, de aceea sunt goi timp de cateva luni, interval in care se odihnesc. Cand primesc din nou suficienta lumina si ploaie, le cresc noi frunze.
Coniferele isi pastreaza frunzele timp de cativa ani, si le pierd treptat, timp in care le cresc altele noi, de aceea nu sunt niciodata goi.Specii dominante

Cel mai des intalnit tip de copac dintr-o padure se numeste specie dominanta. Diferitele specii au grade diferite de rezistenta la frig si uscaciune, de aceea fiecare specie are o anumita raspandire, fiecare padure avand o anumita specie dominanta.
Imediat la sud de Cercul Polar de Nord exista vaste paduri de conifere. Speciile dominante, ca pinul, bradul si molidul, pot supravietui iernilor geroase.
In regiunile polare nu cresc copaci deoarece este prea frig, iar apa se afla sub forma de gheata.
Foioasele, ca fagul, stejarul si artarul, se dezvolta cel mai bine acolo unde verile sunt calde, iar iernile nu foarte reci. Padurile de foioase ocupa o fasie de-a lungul Asiei, Europei si Americii de Nord.
Langa tropice este cald tot timpul anului. Aici cresc multe specii de copaci, cum ar fi arbori ecuatoriali si tropicali.
La sud de tropice sunt mai putine paduri temperate deoarece uscatul este mult mai restrans in jumatatea de sud a Pamantului.


Ingrijirea padurilor

Acum 2000 de ani, padurile acopereau cea mai mare parte a Europei, Americii si Asiei, dar in prezent s-au restrans drastic. De exemplu, Marea Britanie nu mai are decat 10% din padurile de odinioara.
Odata cu cresterea populatiei, tot mai multe paduri au fost defrisate pentru a face loc locuintelor si cultivarii plantelor.
Oamenii aveau nevoie de lemn pentru constructii si alte intrebuintari. Si-au dat seama, cand taiau aluni, ca din buturugile cu radacini in pamant cresteau repede noi tulpini. Ei taiau aceste tulpini la interval de cativa ani, timp in care ceilalti copaci erau lasati in pace. Astfel, existau copaci de diferite varste, care adaposteau o sumedenie de animale.
In zilele noastre se planteaza multe conifere, care cresc repede. Mii de puieti sunt plantati pe suprafete extinse. Acestea nu sunt paduri adevarate, fiind alcatuite dintr-o singura specie de copaci si adapostesc putine animale.

Anotimpuri

Regiunile temperate au patru anotimpuri. Copacii si majoritatea plantelor de padure se dezvolta in cicluri anuale. Primavara le cresc noi frunze, vara flori si muguri foliari, iar toamna se formeaza seminte. Si viata animalelor din padure urmeaza un ciclu anual, in stransa legatura cu ciclul plantelor.
Primavara, copacilor le cresc frunze noi. Multe animale fac pui.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }