QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Oasele extremitatii libere a membrului inferiorOASELE EXTREMITATII LIBERE A MEMBRULUI INFERIOR


Oasele extremitatii libere a membrului inferior sunt:

femurul formeaza scheletul coapsei;
tibia si fibula alcatuiesc scheletul gambei;

oasele tarsiene, metatarsiene, falange alcatuiesc scheletul piciorului;

Scheletul piciorului se subimparte in trei segmente:

segment posterior format din oasele tarsiene;

segment mijlociu format din oasele metatarsiene;

segment anterior format din falange;

Tot in alcatuirea scheletului extremitatii libere a membrului inferior mai intra rotula sau patella, un os situat in tendonul muschiului cvadriceps femural.


FEMURUL este un os lung, pereche, care formeaza scheletul coapsei. El se compune din:

corp sau diafiza;

doua extremitati sau epifize superioare si inferioare;

Corpul are forma asemanatoare cu o prisma triunghilara cu fetele convexe si netede. Pe muchia posterioara a corpului se gaseste o creasta osoasa, numita linia aspra a femurului.

Extremitatea superioara prezinta :

capul femurului,

gatul( colul) femurului,

trohanterul mare,

trohanterul mic,

creasta intertrohanteriana

Capul femurului - este o formatiune osoasa de forma aproape sferica, prevazuta cu o suprafata articulara. El intra in acetabulul osului coxal, formand articulatia coxofemurala.

Gatul (colul) femurului are o forma aproape cilindrica si masoara aproximativ 5cm. Colul impreuna cu corpul femurului formeaza un unghi de circa 120 130s.

Trohanterul mare si trohanterul mic sunt doua proeminete osoase situate la locul de unire dintre colul si corpul femurului, intre ele gasindu se creasta intertrohanteriana, pe care se insera muschii.

Extremitatea inferioara usor turtita anteroposterior, este alcatuita din:

condilii femurali: medial, lateral

epicodilii femurali: medial, lateral

trohleea femurala

groapa (incizura) intercondiliana

Condilii femurali sunt doua mase osoase voluminoase, ovoide, asezate unul medial si altul lateral. Ei se articuleaza, pe de o parte, cu tibia, iar pe de alta, cu rotula, formand articulatia genunchiului.

Epicodilii femurali sunt doua proeminete osoase situate de o parte si de alta a epifizei inferioare. Pe aceste proeminete se insera muschi.

Trohleea femurala este o suprafata articulara asemanatoare unui scripete sau mosor, situata pe fata anterioara a epifizei, respectiv a condililor femurali. Ea se articuleaza cu rotula.

Groapa intercondiliana este o scobitura situata intre cei doi condili, pe fata posterioara a epifizei.


TIBIA - este un os lung, pereche, care impreuna cu fibula formeaza scheletul gambei. Este alcatuita din :corp

doua extremitati: superioara, inferioara.

Corpul are forma unei prisme triunghiulare, prezentand trei fete: mediala, laterala, posterioara si trei margini: anterioara, mediala si laterala.

Marginea anterioara, numita creasta tibiei, este ascutita, proeminand sub piele. Marginea laterala, numita creasta interosoasa, serveste la fixarea membranei interosoase a gambei.Extremitatea superioara prezinta:

- condilii tibiei: medial, lateral;

- cavitatile glenoide ale tibiei: mediala, laterala

- tuberozitatea tibiei

- fata articulara pentru capul fibulei

Condilii tibiei sunt doua mase osoase voluminoase, situate de o parte si de alta a epifizei superioare a tibiei.

Cavitatile glenoide ale tibiei sunt fete articulare usor concave, in care intra condilii femurali, cu care se articuleaza tibia.

Tuberozitatea tibiei este o proeminenta osoasa asezata pe fata anterioara a epifizei superioare. Pe ea se fixeaza tendonul rotulei. Fata articulara pentru capul fibulei este situata pe condilul lateral.

Extremitatea inferioara prezinta:

- maleola mediala (interna), o proeminenta osoasa cu varful in jos, care se articuleaza cu osul astragal;

- fata articulara pentru fibula

- fata articulara pentru trohleea astragalului.


FIBULA (PERONEUL) este un os lung, pereche, care impreuna cu tibia formeaza scheletul gambei. Tibia este asezata medial, iar fibula lateral. Se compune din:

corp

doua extremitati superioare, inferioare

Corpul fibulei reprezinta o creasta interosoasa pe care se prinde membrana interosoasa a gambei.

Extremitatea superioara numita capul fibulei, prezinta o suprafata articulara pentru codilul lateral al tibiei si o proeminenta osoasa numita varful capului sau apofiza stiloida a fibulei.

Extremitatea inferioara prezinta o formatiune osoasa care coboara sub nivelul extremitatii inferioare tibiei denumita maleola laterala sau externa, care se articuleaza cu astragalul si o suprafata articulara pentru tibia.


ROTULA (PATELLA) -este un os scurt, turtit anteroposterior, de forma triunghiulara, situat in masa tendonului cvadriceps femural, in partea anterioara a genunchiului. Pe fata posterioara a rotulei se gasesc doua fete articulare pentru condilii femurali (trohleea femurala).

OASELE TARSIENE - in numar de sapte, formeaza tarsul sau segmentul posterior al scheletului piciorului. Ele sunt asezate pe doua randuri, unul anterior si altul posterior. Oasele tarsiene se articuleaza pe de o parte, intre ele, iar pe de alta parte, cu oasele gambei si cu metatarsienele. Randul posterior este alcatuit din talus (astragal) si calcaneu iar randul anterior, este alcatuit din cuboid si cele trei oase cuneiforme. Talusul sau astragalul se articuleaza osul navicular, cu epifizele inferioare ale oaselor tibia si fibula, formand articulatia talocrurala (glezna).


OASELE METATARSIENE in numar de cinci, alcatuiesc segmentul mijlociu al scheletului piciorului. Ele sunt numerotate de la I la V, incepand din dreptul degetului mare al piciorului. Sunt oase tubulare alcatuite dintr-un corp si doua extremitati. Extremitatea posterioara este numita baza, iar cea anterioara, cap. Bazele oaselor metatarsiene I, II si III se articuleaza cu oasele cuneiforme I, II SI III, iar bazele oaselor metatarsiene IV si V, cu osul cuboid. Capul oaselor metatarsiene se articuleaza cu primele falange ale degetelor piciorului.


FALANGELE alcatuiesc scheletul degetelor sau scheletul segmentului anterior al piciorului. Ele sunt in numar de 14. Fiecare deget, cu exceptia celui mare (haluce), are cate trei falage: proximala, mijlocie si distala. Fiecare falanga este alcatuita dintr-un corp, o baza si un cap. Primele falange respectiv randul proximal, se articuleaza cu capetele oaselor metatarisene corespunzatoare fiecarui deget in parte. De asemenea, falangele se articuleaza intre ele.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }