QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Mitoza - generalitati. Fazele mitozeiMitoza - generalitati. Fazele mitozei


Din celula initiala (zigotul), prin diviziuni repetate rezulta organismul uman, care in starea de adult are aprox. 1014 celule.

Diviziunea celulara repr. unul dintre procesele fundamentale ale vietii.

Organismele cu reproducere sexuata au doua tipuri de diviziuni :

- mitoza
- meioza

Mitoza este diviziunea celulelor somatice, adica cele care au o garnitura dubla de crs. Prin diviziunea unei celule diploide se formeaza alte doua celule identice d.p.d.v. genetic intre ele si identice cu celula-mama.

Fiecare dintre celulele-fiice va avea o garnitura dubla de crs., materialul genetic distribuindu-se in mod egal si total la celulele rezultate. Este o diviziune ecvationala.

Transmiterea informatiilor genetice de la o celula la alta implica doua etape fundamentale : una metabolica (interfaza) si o faza diviziune propriu-zisa. Etapa metabolica precede diviziunea celulara.

Fazele mitozei :

1. Interfaza - unde are loc procesul de sinteza a unor compusi celulari (ADN, ARN, proteine) a caror cantitate se dubleaza. Din acest motiv aceste substante se pot distribui in mod egal celulelor-fiice.

Mitoza propriu-zisa este constituita din cele 4 procese :

2. Profaza - crs. devin vizibili la microscop si sunt alcatuiti din doua cromatide unite prin centromer.

3. Metafaza - unde membrana celulara dispare, crs. se ingroasa, se scurteaza si se ataseaza cu ajutorul centromerului la fibrele fusului de diviziune, intr-un singur plan la ecuatorul celulei.In aceasta etapa se pot observa detalii legate de morfologia crs. si din aceasta cauza metafaza este momentul cel mai potrivit pt. studii citogenetice.

4. Anafaza - in care are loc distributia materialului genetic, centromerul se divide longitudinal si cele doua cromatide se separa (disjunctie cromosomiala). Fiecare dintre cele doua cromatide migreaza catre polii celulei, migrarea facandu-se simultan si cu aceeasi viteza.

5. Telofaza - membrana celulara desavarseste diviziunea inconjurand fiecare dintre celulele rezultate. Rezulta doua celule-fiice cu cate 46 de crs. Crs. capata un aspect filamentos si isi pierd structura vizibila la microscop. Se constituie apoi nucleii celulari care intra in interfaza.

Mitoza este un proces perfect reglat si riguros. Ea asigura prin pastrarea constanta a cantitatii de ADN transmiterea nemodificata a informatiei genetice in succesiunea generatiilor celulare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }