QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Hormonul adenocorticotrop (ACTH): actiuni fiziologice, reglarea secretiei
Hormonul adenocorticotrop (ACTH): actiuni fiziologice, reglarea secretiei


Adrenocorticotropina sau corticotropina (ACTH) este secretata de cclulcle de tip ACTH din hipofiza anterioara 告 controleaza dezvoltarea 告 secretia hormonala corticosuprarenala.

A ctiuni corticosuprarenaliene:

controleaza cre含erea 告 difcrentierea celulelor corticosuprarenelei din zonele fasciculata, reticulata si in masura mai redusa chiar zona glomerulata;
-controleaza biosinteza 告 eliberarea hormonilor glucocorticoizi (zona fasciculata) % cclor dc tip sexual (zona reticulata).

Acpuni extracorlicosuprarenaliene:

-stimuleaza secretia glandei mamare (creste volumul de lapte precum 告 continutul lui in lactoza);

- stimuleaza activitatea melanocitelor din picle pentru sinteza de melanina; in insuficienta corticosuprarenaliana, hipersecretia de ACTH determina pigmentarea exagerata a pielii (boala Addison);

- scade reactivitatea tesutului conjunctiv (reduce amploarea inflamatiilor);

- scade numarul eozinofilelor (testul Thorn) 告 numaml limfocitelor (scade rezistenta organismului fata de infectii);

-maresc rezistenta organismului la efort fizic prin cre含erea numarului de critrocite.

Reglarea secretiei de ACTH

Secretia si eliberarea hipofizara de ACTH sunt induse de CRH hipotalamic {corticotropin-releasing hormone). Principalul mecanism rcglator al secretiei de ACTH este eel de feedback:

-feedback pozitiv lung: scaderea concentratiei de hormoni glucocorticoizi intensified secretia de CRH;

-feedback negativ lung: cresterea concentratiei sanguine de hormoni glucocorticoizi (cortizol) inhiba secretia hipotalamica de CRH;-feedback negativ scurt: cre含erea concentratiei sanguine de ACTH inhiba secretia hipotalamica de CRH;

-feedback ultrascurt: nivelul sanguin crescut de ACTH are acliune inhibitoare asupra secretiei hipofizare de ACTH.

Reglarea secretiei de ACTH se face si pe cale nervoasa. Diferiti facton stresanti, printre care variatiile termice, traumatismele, hemoragiile, efortul, anoxia, infectiile, diferite stari psiho-emotionale, determina reactii adaptative complexe cunoscute sub denumirea de sindrom general de adaptare (Seyle, 1930). Aceste reacfii adaptative se deruleaza pe axa hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenala, independent de relatiile de feed-back specifice dintre cortizol pe de o parte sj hipotalamus sj hipofiza pe dc alta parte. Descarcarile crescutc de ACTH in stres sunt imediate sj se manifesta inainte de a se fi produs scaderea glucocorticoizilor circulanti din sange.

Hiposecretia de ACTH se manifesta prin anorexie, slabire, hipoglicemie, eozinofilie (cunoscuta la caii tratati cronic cu doze mari de glucocorticoizi).

Hipersecretia de ACTH se manifesta prin hipersecretie de glucocorticoizi 告 steroizi de tip sexual (androgeni), intensificarea catabolismului proteic, astenie musculara, hiperglicemie insulino-rezistenta, osteoporoza si hirsutism.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }