QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Ganglionii bazaliGanglionii bazali


Ganglionii bazali (nucleii bazali sau corpii striati) sunt localizati la baza emisferelor cerebrale, deasupra si lateral de talamus.

Ganglionii bazali intervin in reglarea motricitatii de tip extrapiramidal, stereotipe si automate comandate de cortexul motor. Ei alcatuiesc deci o cale extrapiramidala, care modeleaza activitatea musculara.

Influentele inhibitorii trimise scoartei in conditii de repaus asigura repartizarea egala a impulsurilor motorii corticale necesare mentinerii posturii, iar in conditii de miscare repartizarea adecvata a stimulilor motori pentru musculatura. Prin interventia nucleilor bazali miscarile devin armonioase si se efectueaza cu un randament maxim in vederea atingerii unui scop bine precizat.
Lezarea nucleilor bazali determina tulburari ale motilitatii de tip hiperkinetic sau de tip hipokinetic. Astfel, in anumite afectiuni clinice ale corpului striat de tip coree (sindrom hiperkinetic) apar miscari bruste, involuntare sau semiintentionale ale muschilor membrelor si fetei (miscari coreice). Atetoza sau spasmul mobil consta in miscari involuntare, lente, care contorsioneaza mai ales membrele superioare. Asocierea de miscari coreice si atetoza duce la aparitia sindromului numit coreo-atetoza.

In schimb, boala Parkinson (paralizia agitanta sau sindromul akinetic hiperton) se caracterizeaza prin rigiditate (a muschilor flexori si extensori), tremuraturi si absenta miscarilor asociate. Substratul anatomo-patologic al afectiunii se bazeaza pe degenerarea interneuronilor dopaminergici. Expresia fetei este fixa, imobila, inexpresiva, grava (masca parkinsoniana), membrele rezista la flexie, cedand treptat (in roata dintata). Tremuraturile nu sunt intentionale, apar in repaus si dispar in somn. Clinic, tremorul apare mai ales la nivelul extremitatilor (cap, maini), ca miscari sacadate, ce imita numaratul banilor sau framantarea pilulelor.

Pacientii cu leziuni ale nucleilor bazali au dificultati in mentinerea unui program comportamental in curs de realizare si in automatizarea acestui program (realizata cu scopul de a facilita utilizarea lui ulterioara). Executarea programelor noi implica un vast circuit neuronal format din bucle striato-frontale, al caror rol este de a mentine schemele de actiune pana la executarea lor completa si de a participa la automatizarea schemelor. Ganglionii bazali par sa intervina pentru a selectiona din schemele de comportament prestabilite si automatizate pe cele adaptate cel mai bine la situatie.

In cazul pacientilor cu afectiuni ce implica ganglionii bazali, apare si perturbarea profilului cognitiv si comportamental. In consecinta pacientii parkinsonieni prezinta pe langa modificarile comportamentului motor si modificari cognitive si afective. Se pune intrebarea in ce masura aceste modificari au legatura cu leziunile ganglionilor bazali.Studiile realizate sugereaza ca leziunile la acesti bolnavi nu sunt pur subcorticale si nu implica doar ganglionii bazali, ci si oricare din componentele circuitelor care conecteaza structurile frontale cu cele subcorticale. Afectiunea poate fi deci cauzata de pierderea neuronilor corticali, de diminuarea neurotransmitatorilor si de afectarea circuitelor.

In urma hemoragiilor si infarctelor de nucleu caudat au fost observate tulburari de vorbire si perturbari semantice complexe.

De asemenea, in leziunile focale ale ganglionilor bazali sunt citate tulburari de memorie explicita, persoana comportandu-se ca si cum informatia ar fi fost memorata si stocata, dar nu poate fi regasita.

Mai mult, leziunile putaminale sunt asociate cu dificultati de scriere, de semnare si de dactilografiere.

In final, disfunctia ganglionilor bazali combinata cu cea a buclelor cingulara anterioara si orbito-frontala a fost pusa in relatie cu modificari de personalitate (apatie, inertie), dar si cu o diminuare a resurselor atentionale si a controlului atentiei.

In concluzie, desi ganglionilor bazali li se atribuie functii senzorio-motorii, nu trebuie ignorate implicarile acestora la nivelul unor functii cognitive si afective.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }