QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Functiile hipotalamusului: reglarea activitatii veghe-somn, reglarea activitatii endocrine, reglarea sistemului nervos vegetativ, reglarea comportamentului instinctual
Functiile hipotalamusului: reglarea activitatii veghe-somn, reglarea activitatii endocrine, reglarea sistemului nervos vegetativ, reglarea comportamentului instinctual


Hipotalamusul este o parte a diencefalului care formeaza planseul ventriculului al IV-lea, avand in alcatuirea sa chiasma optica, tuber cinereum, corpii mamilari si eminenta mediana, la care se adauga infundibulul (tija lobului posterior hipofizar) si neurohipofiza, desi ambele structuri reprezinta extinderi ale hipotalamusului in glanda hipofiza. Prin centrii sai nervosi si prin multitudinea conexiunilor aferente si eferente pe care' le are cu alte structuri ale sistemului nervos central si ale sistemului endocrin, hipotalamusul participa la reglarea unor functii foarte complexe ale organismului.
Controleaza aportul de hrana ce se realizeaza prin activitatea a doi centri nervosi diferiti: central foamei si central satietatii:

- centrul foamei (neuroni specializati care fonneaza nucleii ventro-laterali): stimularea acestor neuroni, de catre hipoglicemia din sange la carnivore si omnivore iar la rumegatoare de scaderea concentratiei sanguine a acizilor grasi volatili, este urmata de ingestia hranei (activitati specifice: cautarea hranei, prehensiunea, masticatia, deglutitia). Distragerea acestor neuroni duce la incetarea ingestiei (anorexie), slabire exagerata (cahexie);

centrul satietatii (localizat in nucleii ventro-mediani): stimularea sa prin hiperglicemie, hiperAGV determina stoparea ingestiei de hrana. Distrugerea acestui centru este urmata de ingestia exagerata de alimente si obezitate.

Controleaza aportul de apa (echilibrai hidric al organismului) prin central setei si prin hormonul antidiuretic ADH:

centrul setei este situat in hipotalamusul anterior: neuronii sai sunt stimulati de catre cresterea presiunii osmotice a sangelui, de hipovolemie sau deshidratare; genereaza senzatia de sete si induce ingestia de apa;

-ADH (hormone antidiuretic sau vasopresina) este secretat de nucleii supraoptici din hipotalamusul anterior si sunt stimulati de cresterea presiunii osmotice a sangelui, de hipovolemie, deshidratare si detemiina intensificarea reabsorbtiei apei din urina primara la nivelul tubilor renali (retinerea apei in sange).

in caz de exces hidric scade presiunea osmotica a sangelui, inceteaza secretia de ADH, scade retroabsorbtia renala a apei, creste volumul de urina si se elimina astfel excesul de apa din organism.

Regleaza temperatura corpului prin 2 centrii nervosi: centrul termogeic si central termolitic:

centrul termogenic: este situat in hipotalamusul posterior: determina vasoconstrictie periferica, hipertonie musculara, frisoane, horipilatie, horiplumatie, cresterea ingestiei de hrana;-centrul termolitic: este situat in hipotalamusul anterior: determina vasodilatatie cutanata, transpiratie, polipnee, scaderea ingestiei de hrana.

Centri hipotalamici ai termoreglarii isi modifica activitatea pe baza aferentelor provenite de la tennoreceptorii cutanati si din peretii vaselor sanguine care iriga hipotalamusul; iar raspunsurile termoreglatorii se realizeaza pe calea eferentelor la centri spinali somatomotori si vegetativi.

Regleaza activitatea veghe-somn prin stimuli generati in nucleii hipotalamici componenti ai zonei diencefalice a formatiunii reticulate impreuna cu scoarta cerebrala:

hipotalamusul anterior intretine starea de somn, blocarea lui este urmata de insomnie;

hipotalamusul posterior stimuleaza starea de veghe, iar distrugerea lui este urmata de somnolenta.

Regleaza activitatea sistemului nervos vegetativ:

-hipotalamusul anterior intretine tonusul parasimpatic: (stimularea nucleilor hipotalamici anteriori este unnata de reactii parasimpatice): scaderea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale, mioza, bronhoconstrictie;

-hipotalamusul posterior intretine tonusul simpatic: (stimularea nucleilor hipotalamici posteriori este urmata de reactii simpatice): tahicardie, hipertensiune arteriala, midriaza, hiperglicemie, horipilatie.

Regleaza functia sexuala prin secretia de hormoni de eliberare sau inhibare a eliberarii hormonilor anterohipofizari care controleaza functia de reproducere si comportamentul sexual.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }