QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Familia ChlamydiaceaeFamilia Chlamydiaceae


Genul Chlamydia

Specii: C. trachomatisi, C. psittaci si C. pneumoniae.

- bacterii patogene pentru om si animale, imobile, cocoide;

- parazite obligatoriu intracelulare, multiplicandu-se numai in celula gazda printr-un ciclu unic de dezvoltare care le deosebeste de toate celelalte microorganisme. Datorita dimensiunilor (200-1000 nm) si parazitismului obligatoriu intracelular au fost considerate initial virusuri mari. Ulterior s-a dovedit ca ele sunt bacterii, intrucat au atat ADN, cat si ARN. Sunt sensibile la anumite antibiotice, au un perete celular rigid asemanator cu al bacteriilor Gram negative, se multiplica prin diviziune binara si au un metabolism propriu care, insa, nu produce ATP, energia fiind furnizata de celula gazda.
Caractere morfologice

- pe frotiurile din tesuturile de la pasari sau mamifere inferioare-colorate Giemsa, Machiavello sau Gimenez: bacterii cocoide colorate rosu intens, restul elementelor in albastru;

- pe frotiurile din sacul vitelin al oului embrionat colorate Gimenez: chlamydiile colorate in rosu stralucitor, iar celulele sacului vitelin in verde cu nucleul verde-deschis;

- in infectiile oculare cu C. trachomatis se pot vedea pe frotiu incluzii prin tehnica colorarii cu iod (mase brun roscate).

Compozitia chimica

Este asemanatoare cu a celorlalte bacterii. Genomul lor este de 2-4 ori mai mic decat al altor bacterii, dar de 4 ori mai mare decat al virusurilor. Proportia guanina- citozina este de 41-45. Peretele celular contine cantitati extrem de mici de acid muramic si de mucopeptide.Antigenitate

- antigene specifice de grup (gen) RFC

specie IF, imunodifuzie, hemaglutinare indirecta

serotip IF (15 serotipuri la C. trachomatis).

- aceste antigene opereaza si ca facori de virulenta in prima parte a procesului infectios;

Caractere de cultura

- cresc bine in sacul vitelin al oului embrionat de gaina;

- multe tulpini de C. psittaci cresc bine si in culturi de celule HeLa, BHK, McCoy coloratie Giemsa si examinare pe fond intunecat: incluziile colorate in galben verzui stralucitor cu o forma caracteristica semilunara, iar nucleii celulelor se coloreaza violet.

Sensibilitatea la antibiotice

- sensibile la un spectru larg de antibiotice: tetraciclina, eritromicina, cloramfenicolul;

- rezistente la: kanamicina, gentamicina, neomicina, vancomicina, streptomicina;

- sensibile la detergenti cu saruri cuaternare de aminiu;

- fenolul 0,5% - 24 ore;

- eterul, etanolul 30 min;

- 56sC 5-6min.

Patogenitate

C. psittaci infecteaza un numar mare de pasari si mamifere (gaini, rate, curcani, vite, oi).La om ornitoza pneumonie interstitiala (cu febra, tuse, mialgii, cefalee).

forma toxica de infectie generalizata fara implicare respiratorie

infectie inaparenta, demonstrata serologic.

La mamifere infectii ale mucoaselor si tubului digestiv, infectii uterine cu avort.


C. trachomatis la om:

trahomul o keratoconjunctivita foliculara cronica care poate duce la orbire; este transmisa de la un ochi la altul, in special la copii, mustele actionand ca vector pasiv in zonele endemice.

conjunctivita cu incluzii a adultului: o conjunctivita foliculara care apare concomitent cu infectia genitala (produsa de serotipurile care dau infectii genitale);

conjunctivita cu incluzii a nou-nascutului o conjunctivita mucopurulenta ce apare dupa o incubatie de 5-14 zile, cu o evolutie benigna sau cu formare de pannus si cicatrice conjunctivala. Sursa de infectie este trecerea fatului prin tractul genital matern infectat.

infectia genitala la barbat uretrita negonococica

uretrita postgonococia

epididimita acuta

prostatita


infectia genitala la femei cervicita

uretrite

salpingita acuta

avort si infertilitate

maladia Reiter (conjunctivita, uretrita, poliartrita, uneori enterita)

limfogranulomatoza veneriana ulceratie a mucoasei genitale, apoi limfadenita, complicatii severe in portiunea inferioara a tubului digestiv.

Tratament

- antibiotice cu spectru larg: tetraciclina, eritromicina, 2-3 saptamani, ambii parteneri.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }