QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Complexul monocit-macrofagComplexul monocit-macrofag


Monocitele circulante sunt celule cu dimensiuni mari (diametrul de 20-30 microni), sau mici (diametrul de 15-20 microni), fund de regula, cele mai mari leucocite. Monocitele prezinta un nucleu de forma sferica sau ovala, care se coloreaza slab si unifonn in violet cu hematoxilina-eozina. Citoplasma monocitelor este abundenta si se coloreaza slab. Monocitele circulante fagociteaza bacterii, virusuri i complexe antigen-anticorp din sange. Functia lor fagocitara in sange este slaba comparativ cu cea tisulara. Monocitele patmnd in tesuturi prin acelasi fenomen de marginatie si diapedeza ca si neutrofilele. Odata ajunse in tesuturi, monocitele cresc mult in dimensiuni, chiar pana la 5 ori, ajungand la un diametru de circa 80 microni, iar in citoplasma lor apare un numar mare de lizozomi, devenind macro/age (celule fagocitare mari).
O parte din monocitele devenite macrofage tisulare, sunt mobile, prezentand proprietali de miscare ameboidala si chemotaxie, deplasandu-se spre tesuturi le inflamate. Macrofagele se ataseaza de diferite resturi celulare ramase la locul inflamatiei si le fagociteaza.

Cea mai mare parte din monocite, dupa ce au devenit macrofage in tesuturi, se fixeaza pe diferite structuri tisulare (ficat, splina, maduva osoasa, pulmon, limfonoduri, seroase), ramanand in aceasta stare mai multe luni sau chiar ani dezile, pana sunt solicitate sa-sj indeplineasca functiile de aparare. Cand sunt stimulate in mod corespunzator, ele se desprind de locul unde au fost fixate devenind macrofage mobile cu capacitatea de a fagocita cantitati man de bacterid vimsuri, tesuturi necrozate sau alte particule straine organismului. Capacitatea fagocitara a macrofagelor este mult mai mare decat a neutrofilelor, ele putand fagocita pana la 100 de bacterii. Ele pot inghiti chiar celule intregi sau paraziti, pe cand neutrofilele nu pot fagocita particule mai man decat bacteriile. Dupa digerarea particulelor ingerate, macrofagele elimina materialul rezidual putand sa mai traiasca timp de cateva luni.

Monocitele, macrofagele mobile, macrofagele fixe, precum si unele celule endoteliale specializate din maduva oaselor, splina si limfonoduli constituie sistemul monocito-macrofagic, cunoscut i sub numele de sistem reticulo-endotelial, deoarece in trecut se considera ca macrofagele provin din celulele endoteliale.Macrofagele tisularc din sinusurile ficatului sunt cunoscute sub numele de celule Kupffer si au rol de aparare antiinfectioasa pe traseul digestiv > vena porta > circulate gencrala. Ele fagociteaza microorganismele care eventual au patruns prin epiteliul intestinal in vena porta, impiedicand trecerea acestora in circuiatia generala. Pe suprafata externa a alveolelor pulmonare sau facand parte chiar din structure alveolei se gasesc macrofage cu rol in fagocitarea microorganismclor din aerul inspirat. In limfonoduri, macrofagele captuscsc sinusurile limfatice sj au rol in distmgerea bacteriilor care au traversat pielea sau diferite mucoase, prevenind trecerea lor din circuiatia limfatica, in sange. Macrofagele din sinusurile splenice au rol in fagocitarea agentilor patogeni care au patrans in circuiatia sanguina.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }