QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Celula normala / Tesut interstitial

Celula normala / Tesut interstitial


Componentele principale ale celulelor sunt nucleul (separat prin membrana nucleara) si citoplasma (delimitata de o membrana citoplasmatica, cu rol de a separa celulele intre ele sau de interstitiu, fiind o bariera semipermeabila, bistatificata, polarizata prin consum enegetic, actionand ca receptor, transportor de molecule sau enzime).


1.1.1. Nucleul. Majoritatea celulelor au un singur nucleu. Exceptiile sunt reprezentate de hematii (celule supraspecializate, adaptate la functia pasiva de transport al gazelor respiratorii) si de trombocite / plachete sanguine (fragmente circulante din megacariocitele din maduva osoasa, cu rol in functia de coagulare). Cele mai importante componente ale nucleului sunt acizii nucleici (ADN si ARN) si proteinele nucleare acide sau bazice (histone).
Acizii nucleici sunt macromolecule care in perioada de interfaza, in nucleu, sunt agregate in granule, vizibile doar la micoscopul electronic (ME), fie fin dispersate (eucromatina), fie dispuse in gramezi (heterocromatina); ARN predomina in nucleoli. Cromatina, histonele si nucleolii pentu a fi identificati la microscopul optic se coloreaza cu hematoxilina (coloatia uzuala: hematoxilina-eozina / col. HE), alcaloid care le coloreaza in violet inchis; celule neoplazice contin mai mult AND (dupa coloratie nucleii au aspect hipercromatic) si nucleoli mariti (acestia au acest aspect si in celulele active functional)


1.1.2. Citoplasma este constituita din hialoplasma (sau citosol, substanta care inconjura continutul) organite citoplasmatice, particole de glicogen si citoschelet.

Acizii nucleici citoplasmatici reprezinta 1% din totalul celular; acesta se gaseste in mitocondrii (AND) si in ribozomi (ARN); prezenta acestora determina o coloratie albastruie a citoplasmei in celulele care sintetizeaza proteine: hepatocite, plasmocite si pericarioni (corpusculi Nissl). Pierderea bazofiliei citoplasmatice defineste oprirea sintezei poteice.

Mitocondriile sunt organite de 0,2-2μ, contin 1% din AND-ul celular, sunt dublu membranare; membrana interna este cudata formand criste vizibile la ME. Functia este in generarea de energie prin procese de fosforilare oxidativa.

Aparatul Golgi este format din vezicule suprapuse care se fregmenteaza la periferia lor determinand aparitia de lizozomi primari. Functia aparatului Golgi este de glicozilare a proteinelor

Reticulul endoplasmatic rugos (RER) este constituit dintr-un sistem de membrane aranjate paralel, in cisterne acoperite la exterior de ribozomi. Functia sa este de a sintetiza proteine de export (albumina din hepatocite, Ig.din plasmocite). De remarcat ca ribozomii liberi sintetizeaza proteine interne, necesare cresterii celulelor)

Reticulul endoplasmatic neted (REN) este constituit din vezicule care contin enzime pentru sinteza/catabolismul hormonilor (in special sinteza de hormoni steroizi din corticosuprarenale si gonade), a metabolitilor intermediari, a toxinelor si a medicamentelor.

Lizozomii (L) sunt vezicule pline cu enzime hidrolitice(fosfataza acida) active la pH acid. Lizozomii primari formeaza lizozomi secundari (prin fuzionarea cu vezicule de fagocitoza sau de pinocitoza) sau heterofagozomi sau autofagozomi care, dupa digestia enzimatica elimina, prin exocitoza, reziduurile. Reziduurile care nu sunt nici digerate nici exocitate se numesc corpi reziduali: de exemplu, lipofuscina, pigmentul brun, care se acumuleaza in timp si arata varsta celulelor

Citoscheletul este o retea tubulara formata din trei tipuri de filamente:

microtubuli (au diametrul de 22 nm si sunt formati in toate celulele din tubulina);microfilamente (au diametrul de 5 nm si sunt formati din actina si miozina)

filamente intermediate (au diametrul de 10 nm si asigura legaturi intercelulare cu o structura biochimica specifica:

pentru epitelii sunt compuse din keratina;

in tesutul conjunctiv mezenchimal sunt compuse din vimentina;

pentru muschii netezi si striati sunt compuse din desmina;

pentru neuroni sunt compuse din neurofilamente;

pentru celulele gliale sunt compuse din proteine acide fibrilare gliale.

Fata de poteinele din filamentele intermediate anticorpii sunt folositi in clasificarea si diagnosticul imunohistochimic al tumorilor.

Functiile citoscheletului sunt: de a mentine forma celulelor, de a emite pseudopode (citoscheletul participa la miscarile celulei), de a fagocitota si de a favoriza miscarea organitelor in citoplasma; de mentionat ca microtubulii formeaza fusul de diviziune in timpul mitozei.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }