QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Cariotipul uman normalCariotipul uman normal


Dispunerea sistematizata in perechi de crs. a unei singure celule somatice pe baza lungimii, a pozitiei centromerului sau a altor criterii morfologice precis codificate prin standarde internationale real. cariotipul.

Cariotipul repr. un indicator genetic semnificativ pt. celula sau individ. In cariotip fiecare grupa cuprinde un nr. de perechi de crs. Crs. din prima grupa sunt cei mai mari, iar cei din ultima grupa sunt cei mai mici.

Grupa A - cuprinde primele 3 perechi de crs., care au talia cea mai mare si sunt metacentrici.Grupa B - cuprinde perechile 4 - 5, cu crs. mari, dar mai mici decat in grupa A si sunt submetacentrici.

Grupa C - cuprinde crs. de la perechile 6 pana la 12, de marime medie, si sunt submetacentrici.

Grupa D - cuprinde perechile de la 13 la 15, de marime medie, sunt acrocentrici si prezinta si sateliti.

Grupa E - cuprinde crs. perechii 16, metacentrici, de marime medie si perechile 17 si 18, submetacentrici, de marime mica.

Grupa F - cuprinde perechile 19 si 20 cu crs. mici, metacentrici.

Grupa G - cuprinde perechile 21 si 22 de dimensiuni mici, acrocentrici si cu sateliti.

Crs. y are aspect asemanator cu al crs. din grupa G, de tip acrocentric si lipsit de sateliti.

Pe baza criteriilor morfologice este posibila recunoasterea sigura doar a unor perechi de crs., adica : 1, 2, 3, 16, 17 si y. Celelalte perechi se identifica precis printr-o metoda speciala care se numeste "marcaj in benzi".

Banda este o marcare a crs., care printr-o colorare specifica apare la microscop mai intunecata sau mai clara, putand fi deosebita de segmentele adiacente. Benzile pot fi puse in evidenta la toti crs.

Cu ajutorul acestei metode putem deci identifica cu certitudine toate perechile de crs., dar in acelasi timp putem descoperi anomalii minore ale crs., care ne pot ajuta in diagnosticul unor boli genetice.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }