QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

CUM TRAIESC PLANTELE


Trei dintre cele mai importante procese indeplinite de plante sunt:fotosinteza,respiratia si transpiratia.Clorofila,molecula care da plantei culoarea verdeeste cea care face toate aceste procese sa functioneze.
FOTOSINTEZA
Este foarte important de mentionat ca desi substantele nutritive sunt in mare parte derivate din sol,acestea sunt numai fragmente care contribuie in procesul de crestere a plantei.Fotosinteza este necesara ca sa permita acestora sa fie asamblate in molecule noi.
Clorofila este cea care separa dioidul de carbon si apa in oigen si zaharuri si este gasita in cloroplaste care se gasesc abundent in special in celulele din frunze.Numai plantele parazite cum sant cuscuta si ciupercile nu contin clorofila,iar acestea trebuie sa traiasca prin energia produsa de alte plante.Ecuatia chimica pentru a transforma apa din sol si dioidul de carbon din aer in oxigen si zahari este simpla,si este facuta de clorofila.


Fara o rezerva de apa,dioiod de carbon si soare,crestera va fi sub nivel optim.
In timpul lunilor de iarna,lipsa luminii si a altor factori limiteaza rata de crestere a plantelor,asa ca gradinarii folosesc lumina artificiala pentru a stimula crestrea plantelor.
RESPIRATIA
Fotosinteza nui poate avea loc cand este intuneric,dar procesul de respiratie are loc tot timpul,cand zaharurile sunt distruse in prezenta oxigenului ,eliberand energia necesara proceselor vitale ale celulelor.In timpul acestui proces sant eliberati dioxidul de carbon si vaporii de apa.
TRANSPIRATIA
Este procesul prin care apa se evapora din frunze prin niste pori mici stomate pe suprafata acestora.
Apa care se pierde prin frunze se prelinge spre partea de jos a plantei,creand astfel o reactie in lant,


Ajungand la radacina si ajutand planta sa absoarba mai multa apa din sol.Daca umiditatea este ridicata ,transpiratia este incetinita,iar plantele au nevoie de apa mai putina.Daca aerul este cald si bate vantul ,transpiratia creste si tot mai multa apa este necesara pentru a o inlocui pe cea pierduta.
Plantele special adaptate la caldura sau conditii uscate de mediu,ori nu au frunze adevarate ca cei mai multi cactusi ori au frunze modificate asa incat cateva stomate pot sa inchida usor,reducand mult transpiratia.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }