QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Botanica - tropisme, nutatiile si nastiileCa urmare a redistribuirii auxinelor tesuturile din zonele umbrite cresc mai mult comparativ cu cele din zonele iluminate determinand realizarea unei curburi in zona de extensie celulara, spre sursa de lumina.

Gravitropismul reprezinta miscarea de orientare a cresteiri, in functie de directia fortei de gravitatie. In acest sens se deosebeste gravitropismul negativ la tulpna si gravitropismul pozitiv la radacina, mplagiotropismul ramurilor edi diageotropismul rizomilor.

Celulele receptoare pentru forta de gravitatie se afla situata in meristemele apicole si in meristemele intercalare ale plantelor graminee. Sub actiujnea fortei de gravitatie continutul statocistelor se repartizeaza neuniform, spre partea inferioara a acestora.Miscarile gravitrope au o importanta deosebita pentru cultura plantelor, deoarece asigura inradacinarea acestora precum si ridicarea culturilor de cereale culcate la pamant de furtuni sau animale.

Tigmotropismul reprezinta miscarea de curbura a carceilor care are o importanta deosebita in sustinerea plantelor volubile. Aceasta miscare este frecvent intalnita la plantele din genurile vita de vie, castraveti etc. si este favorizata de vant, care determina frecarea sau lovirea carceilor de suport si excitarea celulelor mecanoreceptoare.

Chimiotropismul reprezinta miscarea de crestere a radacinilor spre zonele de sol bogate in substante nutritive, sau de indepartare de zonele cu concentratii nocive.
Cresterea tubului polinic pana la ovar este tot o miscare chimiotrop pozitiva, in urma caruia se realizeaza fecundarea.

Higrotropismul consta in orientarea cresteiri radacinilor spre zonele cu umiditate optica sau de indepartare de zonele cu umiditate necorespunzatoare.
Receptorii pentru compusii chimici si pentru umiditate se gasesc la nivelul radacinii.2. Mutatiile reprezinta miscarile laterale sau in jurul unei axe pe care le efectueaza plantele, sub influenta unor factori interni.

Mutatiile efemere se produc o singura data in viata plantelor si sunt reprezentate de miscarile pe care le efectueaza cotiledoanele in timpul germinarii semintelor, pana ajung la pozitia orizontala.

Mutatiile periodice specifica plantele volubile, reprezinta miscarile circulare pe care le efectueaza tulpina in timpul cresterii. Durata unei miscari variaza in functie de specie, intre cateva minute si cateva ore.

Mutatiile se datoreaza vitezei diferite de extensie a celulelor dinperetii laterali ai tulpinii. Aceasta diferenta a ritmului de crestere se presupune ca se datoreaza transportului auxinei sub forma de unde cu concentratii diferite.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }