QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Asertiunile teoriei (bio)fotonice a energiei-informatieiASERTIUNILE TEORIEI (bio)FOTONICE A ENERGIEI-INFORMATIEI


Daca cercetarile din domeniul biofotonicii sint in masura sa descrie ce se intimpla cu lumina incidenta pe substratul biologic, substantial, al organismului viu, teoria fotonica a energiei-informatiei [Constantinescu, Stanciulescu, 1993, 1995] si-a propus sa descrie si sa explice interdisciplinar – cu mijloace logico-intuitive, pe de o parte, cu instrumentele fizicii si matematicii, pe de alta parte – fenomenele ce se manifesta la nivelul biocimpului deja constituit al organismului viu.
Citeva din experimentele pe care teoria coerentei se intemeiaza (faptul ca ADN-ul – ca structura cu cel mai inalt grad de organizare, respectiv cu entropie minima – inmagazineaza o mare cantitate de biofotoni, ca emisiile biofotonice sint coerente si transmit informatia inter- si intracelular etc.), justifica un postulat esential pe care biofotonica il argumenteaza in maniera specifica: lumina poate fi asociata nu numai cu o componenta energetica, ci si cu una informationala. O atare concluzie, experimental validata, a constituit premisa valorificarii unei alternative imbogatite a teoriei rezonantei (coerentei), construita la intersectia fizicii cuantice cu teoria informatiei. Rezultatele acestei interferente au stat la baza elaborarii teoriei fotonice a energiei-informatiei (TFEI), care se subordoneaza unei fizici care a fost deja prefigurata secolul trecut, dar care urmeaza sa se maturizeze cu adevarat abia in secolul viitor: fizica cimpului. Unei atare fizici ii va reveni demnitatea reala de a explica fenomene care multa vreme au fost ignorate de cunoasterea stiintifica, incepind cu cele din sfera manifestarilor de tip “parafizic” (parapsihic), pina la cele pe care tehnologia nu mai poate sa le ignore (cum ar fi controlul mental, de la distanta – prin “cimp biopsihic” – al computerelor).

In liniile sale majore, TFEI argumenteaza cuplajul dintre o cuanta de informatie (biton) cu o cuanta de energie (ergon), cuplaj avind drept corespondent intuitiv, fizic, pe cel dintre componenta magnetica (informationala) si cea electrica (energetica) a luminii (ca unda electro-magnetica). Dubla dimensiune a luminii ar explica rolul ei esential in geneza vietii, pe de o parte, a intretinerii si rafinarii formelor ei, pe de alta parte. Este suficient sa reamintim, de exemplu, faptul ca plantele isi dobindesc energia prin fotosinteza, pentru a o elibera apoi animalelor sub forma de glucoza. La rindul ei, glucoza, dupa separarea in unitatile elementare, CO2 si H2O, elibereaza din nou fotoni. Altfel spus, o parte esentiala din energia si informatia necesara proceselor vitale (cerebrale inclusiv) – presupunind complicate si doar partial cunoscute procese biochimice si biofizice (celulare si organice) – isi au originea in radiatia electromagnetica (bioluminiscenta, conform TLB) emisa de structurile vii (ADN si ARN, mai ales).

Pe seama acestor explicatii se poate confirma punctul de vedere al TLB ca, in metamorfozele sale, lumina parcurge stadii de manifestare diferite – fizica, biologica, psihica, sociala etc. Corespunzator acestor stari ale luminii, vom vorbi de fotoni (lumina naturala, fizica, cosmica), biofotoni (lumina “filtrata” biologic), psihofotoni (lumina prelucrata la nivel cerebral), “sociofotoni” (lumina stocata in cimpurile psihice colective, transindividuale), metafotoni “virtuali” (specifici unor niveluri informationale “paralele” cu cele bio-psiho-fizice).

Atare nivele ierarhice de organizare a materiei vii corespund tot atitor “capcane” energo-informationale, stocuri latente ale individului sau grupului de indivizi, care pot fi activate in conditii si imprejurari diferite. Faptul ca aceste rezerve energetico-informationale sint prezente la diferite niveluri de organizare a structurilor (fizice, biologice, psihice) permite conturarea unei adevarate arhitecturi a “capcanelor ierarhizate”, nucleu dur al TFEI. Geneza acestor capcane la nivelul corpului fizic face, printre altele, obiectul de interes al TLB, dezvoltat chiar in cadrul lucrarii de fata.

In mod firesc, existenta “capcanelor energetice” este complementar dublata de cea a “capcanelor informationale”. Acestea sint constituite, asa cum am vazut deja, la nivelul ADN-ului celular, prin stocurile de biofotoni retinuti in virtutea a doua mecanisme:

a) efectul Cazimir, vizind capturarea biofotonilor in molecula de ADN, ca urmare a faptului ca spatiul disponibil intre spiralele ADN este mai mic decit lungimea de unda a radiatiei incidente;

b) forta de cuplaj instituita intre fotonii captati si vibratorii substantiali corespunzatori sistemului receptor (ADN, de exemplu) [Constantinescu, Stanciulescu, 1993].

Intrucit fluxurile de electroni si biofotoni sint generate in urma aceluiasi proces de stimulare luminoasa, intre cele doua tipuri de capcane (cuplate energetic si informational) se instituie un proces de rezonanta (coerenta). Aceasta coerenta este esentiala pentru declansarea / eliberarea simultana a resurselor energetice si informationale la nivelul organitelor celulare si al organelor – actiune cu consecinte complexe la nivelul organismului uman (vezi, spre exemplu, rolul acupuncturii sau presopuncturii in echilibrarea energetico-informationala a organismului ) – si dirijarea lor pe traiectele-meridian ce pun in relatie de rezonanta anumite functii organice (organe) cu stocurile de energie-informatie plasate in alte regiuni ale organismului.

Existenta celor sapte centri majori de energie-informatie (chakre), evidentiati de medicina traditionala orientala si relevati prin tehnicile moderne (Kirlian, electronografie etc.), constituie un exemplu relevant de “capcane organice”. La nivelul organismului uman, in ansamblul sau, bio(psiho)cimpul energo-informational care inconjura corpul uman intr-o aura cu un diametru de circa 4 m (reprezentind lungimea de coerenta a biofotonilor [Li, 1992: 116], respectiv zona de coerenta a organismului uman [Constantinescu, Stanciulescu, 1995: 54), reprezinta un alt tip de capcana.Teoria fotonica a energiei-informatiei lasa deschisa calea spre cercetarea problemei interferentei materiei vii cu lumina nu numai din perspectiva teoriei cimpurilor, ci si din punctul de vedere al fizicii si chimiei cuantice, al biofizicii si biochimiei etc., pe care TLB il dezvolta cu precadere. Asa cum deja am sugerat, relatiile dintre TFEI si TLB sint de perfecta complementaritate, elaborarea uneia situindu-se in continuarea celeilalte si reciproc. Dualismul corp-spirit (substrat substantial – cimp energo-informational aferent) se regaseste in aceasta complementaritate / continuitate, stiut fiind ca starea corpului “fizic” o determina / influenteaza nemijlocit pe cea a “corpului spiritual” si reciproc. Daca TLB se ocupa cu precadere de explicarea modului in care functioneaza sistemele de “laseri biologici” generatoare de bioluminiscenta si de efecte secundare BEMF (biochimice, electrice si magnetice, fotonice), respectiv de efecte holografice, termice, plasmatice, TFEI se apleaca asupra modului in care aceste sisteme pot fi ulterior influentate de fluctuatiile “cimpului stationar” al organismului. Un mecanism de “rezonanta holografica” – bazat pe fenomenul fizic al modularii, al interferentei, al interactiunii coerente – se instituie intre cele doua componente structurale pe care existenta fiintei vii (umane) isi intemeiaza activitatea:

Codul Fourier, prin care “cimpul auric” poate fi descris matematic, se constituie ca o adevarata “memorie abisala”, ca o “matrice organizatoare” energo-informationala, ca “inconstient individual” etc. cu rol esential in determinarea starilor biopsihice ale individului, determinare care, in mod obisnuit, este ignorata de stiinta traditionala. In generarea codului Fourier (in calitate de “cimp stationar” rezultat prin interferenta unor bioradiatii coerente), o ipoteza explicativa absolut necesara formuleaza TLB, care descrie nivelele ierarhizate ale organismului drept sisteme rezonatoare de tip “laser biologic”, ce permit transformarea luminii necoerente (patrunsa in organismul viu) in lumina biologica coerenta.

Codurile informationale pe care “vibratorii substantiali” ai structurilor biologice le genereaza sint explicate de TLB printr-o contributie esentiala si anume: evidentierea rolului pe care cristalele lichide organice le au in efectul de memorie celulara (substantial-organica), “memorie biologica activa”, pe de o parte, in receptarea mesajelor transmise din “cimpul auric” al organismului, pe de alta parte.

In urma acestor mesaje, jucind rolul unor “comenzi informationale”, o reorganizare a structurilor biologice substantiale devine posibila. Mecanismul unui ansamblu de “terapii complementare” (de tipul bioenergoterapiei, al “masajelor pe cimp” practicat de tehnicile qicong, reiki etc.) devin acum posibil de inteles si asumat pe cale stiintifica


*

In concluzie, se poate spune ca, prin explicatiile pe care le formuleaza, TFEI se va putea constitui ulterior – in mod complementar biofotonicii – ca o adevarata psihofotonica, avind ca obiect de studiu interferenta dintre lumina si fenomenele psihice, ca o noesifotonica, urmarind legatura dintre lumina si procesele logico-mentale superioare si, prin extrapolare, ca o sociofotonica vizind deslusirea interdependentelor (relatiilor) umane sub impactul cimpurilor electromagnetice, de la cele vizibile ale soarelui pina la cele invizibile ale marelui cosmos.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }