QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Raport- practica de vara asistenta sociala


UNIVERSITATEA “BABES- BOLYAI”-CLUJ NAPOCA

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE SI ASISTENTA SOCIALA

RAPORT- PRACTICA

DE VARAPractica de vara mi-am desfasurat-o in cadrul unui centru de ingrijire si asistenta specializat in ingrijirea persoanelor varstnice,cu problema sociale,medicale si cu hándicap, pe o perioada de trei saptamani incepand cu data de 1 iulie si pana in 22 iulie.Centrul funcioneaza intr-o cladire din secolul al XIX-lea,dar ingrijirea este din 2005.Serviciile complete pentru cei 110 asistati sunt asigurate de 90 de angajati.


Adresa centrului:

Centrul de Ingrijire si Asistenta

Bd. 21 Decembrie 1989 Nr.138

Cluj-Napoca Romania

Tel/fax:0040-0264-413877

E-mail:cia1@cluj.astral.ro


INFORMATII GENERALE

In municipiul Cluj-Napoca,Centrul de Ingrijire si Asistenta este singura institutie de stat in sistem rezidential care are ca obiect de activitate ingrijirea persoanelor varstnice, cu problema sociale, medicale si cu hándicap,si care nu conditioneaza internarea si ingrijirea in nici un fel:de etnie, religie, sex, nivel de pregatire, mediul de provenienta sau situatie financiara.

Centrul de Ingrijire si Asistenta din Cluj-Napoca apartine Consiliului Judetean Cluj, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in baza legii nr.343 din 2004.

Din punct de vedere metodologic este subordonat Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap

Centrul de Ingrijire si Asistenta din Cluj-Napoca a fost infiintat prin Ordonanata de Urgenta a Guvernului nr.102/1999,aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.519/2002.Institutia a functionat ca si Camin de Batrani conform Hotararii Consiliului de Ministri nr.454/1957 pana 1997.Prin reorganizare, aceasta a fost transformata in Camin –Spital pentru Bolnavi Cronici, conform Ordinului Secretariatului de Stat pentru Persoane cu Handicap nr.122/1997.TIPURI DE CLIENTI VIZATI

Au dreptul la asistenta sociala,in conditiile legii,toti cetatenii romani cu domiciliul in Romania, fara deosebire de rasa,nationalitate,origine étnica,limba,nivel de instruiré,religie,sex,opinie,apartenenta política,avere,sau origine sociala;desigur aceasta institutie are ca obiect de activitate ingrijirea persoanelor varstnice, cu problema sociale, medicale, si cu hándicap.


MISIUNEA INSTITUTIEI

Institutia are in vizor oferirea de servicii persoanelor varstnice cu probleme sociale (fara locuinta,locuinta improprie,imposibilitatea familiei de a le asigura ingrijirea necesara sau lipsa spatiului vital intr-o familia arrmonioasa),cu problema medicale (cu afectiuni somatice invalidante care merg pana la scaderea sau pierderea capacitatii de autosrevire si imobilizarea la pat)si cu hándicap,avand astfel nevoi speciale.

Internarile se fac prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Serviciul Adulti, pe locurile care se elibereaza in timp.Lista de asteptare este in general de aproximativ 200 de persoane.Centrul are 110 locuri si media anuala a internarilor este de circa 26 de beneficiari in ultimii 5 ani.Cei care se interneaza raman in general aici pe o perioada nedeterminata, chiar pentru tot restul vietii.

Rezidentii Centrului primesc ingrijire medicala permanente, ingrijire sociala, ingrijire generala, medicamente, imbracaminte,incaltaminte.In caz de deces, central asigura inclusiv serviciile de inmormantare, atunci cand rezidentii un au rude sau acestea un pot suporta costul inmormantarii.


ORGANIZAREA SI STRUCTURA INSTITUTIEI


Normativul de personal este reglementat de Ordinul Secretariatului de Stat pentru Persoane cu Handicap nr.91/2002.

Pentru cei 110 asistati,personalul centrului este format din 90 de angajati,ponderea fiind reprezentata de personalul medical si auxiliar care se ocupa in mod direct de ingrijirea rezidentiilor.Restul personalului isi desfasoara activitatea in contabilitate, intretinere, bucatarie, lenjerie, spalatorie.Pentru solutionarea problemelor specifice centrului,colaboram cu specialisti in diverse domenii, ca medicina, psihologie, sociologie, instalatii, protectia muncii etc.


Programul de functionare al institutiei este stabilit in Regulamentul de Ordine Interioara.Profilul centrului impune o activitate non-stop.Acest fapt presupune ingrijire si supraveghere permanente.Pentru buna coordonare a intregii activitati se cere respectarea orelor de tratament,masa si odihna.Astfel,plecarile in oras si vizitele trebuie sa tina cont de acest lucru, precum si de starea de sanatate a fiecaruia,fara insa a se impune.

In ce priveste internarile acestea se fac in fiecare zi lucratoare,de preferinta intre orele 10-12 a.m.Informtiile si orice fel de lamuriri se pot obtine in timpul programului normal de munca, intre orele 7-15, la Biroul Contabilitate.    


SERVICII, FACILITATI SI DOTARI:


Centrul ofera pentru rezidentii sai o serie de facilitatii cum ar fi: cazare in camera impreuna cu alti asistati cu afectiuni similare;televizor color in fiecare camera, racordat la televiziunea prin cablu, cu 32 de programe;tratament adecvat si adaptat in permanenta pentru bolile existente;medicamente;tratament de mentinere si recuperator,masaj la pat sau in sala de gimnastica;investigatie si internare in clinici de specialitate, cand posibilitatile noastre terapeutice sunt depasite;posibilitateta de a participa la slujbe religioase ofíciate in cadrul institutiei,pentru confesiunile apartinand bisericilor istorice.

Atitudinea celor din cadrul institutiei este de a pastra legatura cu familia,colaborand indeaproape ori de cate ori este posibil,in folosul pacientului.

Pentru a-si satisface necesitatea de comunicare si pentru a ramane integrati in viata sociala,cei care sunt aici pot primi vizite sau pot pleca,chiar si pe mai multe zile.Cu tóate acestea, trebuie respectat tratamentul programul de masa si de odihna.

Este difícil sa schimbi total mediul si modul de viata,mai ales la o varsta inaintata.Cu toate acestea sunt foarte putine cazuri-aproximativ 1%-care un s-au putut adapta si au parasit central.In timp, pentru cei mai multi rezidenti, centrul devine “acasa “,chiar si in relatia cu familia.

In fiecare incapere exista televizor color racordat la reteau de televiziune prin cabluSeviciile de baza(in ce priveste protectia copilului)sunt:Serviciul de ingrijire de tip familial(cu trei mari componente:componenta pentru adoptie,componenta de asistenta maternala si componenta de plasamente );Serviciul de ingrijire de tip rezidetial(care propune Comisiei pentrtu Protectia Copilului sau Instantei de judecata masuri de protectie sociala pentru copii care din varii motive nu pot sa mai ramana in propria familie);Centrul de coordonare si informare pentru copii strazii;Serviciul de evaluare complexa a copilului cu dizabilitati;Centul Judetean de consiliere pentru copilul abuzat;Serviciul pentru consilierea parintilor;Serviciul de asistenta si sprtijin pentru exprimarea libera a opiniei copilului;Complexul de servicii comunitare pentru protectia copilului;Serviciul de asistenta si sprijiin pentru readaptarea psihologica a copilului cu problema psiho-sociale ;Serviciul de prevenire a abandonului in perioada preconceptiva si a graviditatii. In cadrul Serviciului de prevenire a abandonului si institutionalizarii copilului se regasesc trei centre de zi:Centrul de zi “Oblio”,Centrul de zi “Spiridusii” Centrul de zi”Micul print”si doua centre de zi pentru copii cu dizabilitati:”Tandarica” si “Pinochio”. Serviciului de protectie de tip familial ii revine in subordine:reteaua de asistenta maternal acu 192 asistenti maternali la 266 copii, plasamente la rude de cradul IV-297 copii.De asemenea Serviciului de tip rezidential ii corespund 6 centre de plasament cu 253 copii,5 case de tip familial (servicii pentru dezvoltarea deprinderiilor)cu 57 copii(Casa de tip familial “Amicii”,”Phoenix”,”Cuore “)alte instituii cu 26 copii, trei centre matertnale(Centrul maternal “Luminita”,”Iris”,”Maria”);18 case de tip familial cu 129 copii(Casa de tip familial “Buna-Vestire,” Sfanta Elena”, Perlino”,”Apolodor”).


FINANTARE


Sursele de finantare ale DGASPC sunt asigurate de Consiliul Judetean Cluj, Autoritatea Nationala pentru P rotectia Drepturilor Copiulului si Autoritatea Nationala a persoanelor cu Handicap. De asemenea componenta de Protectia Copilului a mai castigat si un fond nerambursabil din proiectele realizate.


RELATIILE SI PARTENERIATE CU COMNUITATEA


DGASPC intretine relatii de colaborare cu:autoritatiile administratiei publice centrala si locale, instituti publice si organismo prívate,acredítate; parteneriate cu ONG-uri de profil(ex. pe protectia copilului FRCCF),Scoli din judet privind proiecte de informare a adolescentiilor), cu Autoritatea de Sanatate Publica, cu primarii, fundatii.


ASPECTE INFORMALE


Programul de lucru este de 8 ore pe zi,personalul avand o relatie de colegialitate si colaborare.orele peste program sunt platite institutia oferind spor de fidelitate si alte servici.


AMPLASARE


Institutia se afla in centrul orasului iar suprafata sa de desfasurare este intreg judetul Cluj.


CONSTRANGERI,OBSTACOLE,DIFICULTATI


Constragerile de ordin financiar sunt cele care afecteaza in mod direct institutia si functionarea optioma a acesteia.In ce priveste legislatia si comunitatea ,autoritatiile locale nu se implica intotdeauna i n problemele si necesitatiile sociale iar sprijinul comunitatii este caracterizat prin absenteism.

IMPRESII SI REFLECTII PERSONALE DESPRE GRUPUL VIZAT ,NEVOILE LOR,VALORI ALE INSTITUTIEI


Cand am auzit prezentarea,programul de lucru m-am gandit ca mi-ar face placere sa lucrez pe viitor aici sau sa fac voluntriat desi únele lucruri m-au cam nelinistit la inceput:provocarile acestei profesi, dificultati,riscurile din anumite medii sociale, insa cu aceasta ocazie am descoperit ce anume as putea sa fac si unde trebuie sa mai perseverez. Desigur ca mai este inca mult de muncit si de invatat pentru ca viata este o continua invatare si formare.Ca si asistent social este absolut necesar sa dai dovada de profesionalism lasand deoparte steroptipiile si prejudecatiile incercand sa raspunzi empatic nevoilor persoanelor ,grupurilor sau comunitatiilor asistate.


CONCLUZII PERSONALE


In urma prezentarii acestei institutii mi-am dat seama de anumite lucruri foarte importante pentru meseria de asistent social si anume faptul ca aceasta profesie presupune multa daruire,rabdare,profesionalism,reponsabilitate,disponibilitate necesara pentru a asculta tóate parerile asistatilor si sa le oferi increderea si atentia necesara pentru a putea depasi situatia critica,problemática care exista in viata respectivei persoane la un moment dat.Pentru a putea face ceva e nevoie sa fi constient capacitatile si aptitudinile personale.Compartiomentul De Asistenta Sociala Din Cadrul DGASPCPe data de 09.03.2009 ne-a fost prezentata Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului detailand componenta de Protectie a Adultului care se afla in coordonarea d-nei director executiv adjunct Nicoleta Molnar.


INFORMATII GENERALE


Persoana de contact:Nicoleta Molnar –director executiv adjunct al institutiei; Adresa:Aleea Padin,Cluj-Napoca,nr 20,cod 400517,telefon:0264/486004.Aceasta directie a fost infintata in 2005 in conformitate cu hotararea Consiliului Judetean Cluj fiind inca de atuinci in subordinea acestuia.Asigiura (la nivel judetean)aplicarea politicilor si strategiilor dfe asistenta sociala in domeniul protectiei copilului,familiei,persoanelor varstnice,persoanelor cu dizabilitati si ale altor persoane aflate in dificúltate,acesta reprezentand rolul acestei institutii.


TIPURI DE CLIENTI VIZATI


Cei care pot sa beneficieze de serviciile oferite de acest compartiment al Asistentei Sociale sunt tóate persoanele aflate in dificúltate:persoane cu dizabilitati,persoane varstnice,lucratori social din administratiile publice si ONG-uri,comunitatea locala etc.Legislatia dupa care actoineaza aceasta institutie o reprezinta Legea 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu hándicap,care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007.O alta política dupa care se conduce este OUG nr,102/1999 privind protectia speciala in munca a persoanelor cu hándicap ,aprobata dupa un sir de modificari si completari prin Legea 519/2002. Aici sunt stipulate drepturile si obligatiile persoanelor cu hándicap in scopul integrarii sociale a acestora:accesul la cultura sport,turism , locuinta,transport;dreptul la asistenta sociala,servicii si prestatii sociale,ocrotirea sanatatii,educatie,petrecerea timpului liber, ocuparea unui loc de munca.


MISIUNEA


In ce priveste componenta de Protectia Adultului Directia urmareste sa: sensibilizeze si sa informeze opinia publica asupra drepturilor persoanelor cu dizabilitatii;sa promoveze imaginea pozitiva a beneficiarilor serviciilor prin colaborare cu mass-media locala;sa dezvolte si sa diversifice serviciile sociale oferite persoanelor cu nevoi speciale prin colaborare cu ONG-urile si autoritatiile locale;sa sprijine procesul de integrare socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin:informare,consiliere,sprijin in vederea integrarii pe piata muncii.

Printre obiectivele principale ale acestei componente se regasesc:promovarea integrarii sociale a persoanei aflate in dificúltate;stabilirea masurilor de interventie;furnizarea sercviciilor de calitate care sa corespunda nevoilor adultiilor;impliucarea comunitatii locale in problemática protectiei adultului aflat in dificúltate;prevenirea institutionalizarii;crearea asccesului la mediul fizic,cultural, informational, ac cesibilitate in ce priveste transportul si locuintele permitand astfel accesul la resurse;restructurarrea institutiilor de asistenta sociala de tip rezidential a persoanelor adulte aflate in dificúltate.In ce priveste obiectivele de viitor Directia isi propune:sustinerea serviciilor destínate persoanelor adulte aflate in dificúltate de asemenea si dezvoltarea retelei de servicii primare si specializate in functie de nevoile identificate in parteneriat cu institutii publice sau non guvernamentale.


ORGANIZAREA SI STRUCTURA INSTITUTIEI


Personalul de specialitate este format din asistenti sociali,psihologi,medici ,juristi,sociologi,psihopedagogi,kinetoterapeuti(un numar total de 1296 cde anngajati fiind inclusa si partea executiva,toti angajati centrelor si serviciilor din subordinea DGADSPC).In relatia cu beneficiarul asistentul social trebuie sa evalueze situatia ,sa medieze problema,sa favorizeze accesul la sreviciile necesare satisfacerii nevoilor existente,sa aiba si un rol de advocacy, militand astfel pentru apararea si promovarea drepturilor persoanelor cu dificultati.


SERVICII OFERITE


In cadrul Compartimentului de Asistenta Sociala a Persoanei Adulte exista urmatoarele servicii:Serviciul pentru ingrijirea de tip familial in domeniul asistentei sociale;Serviciul pentru ingrijire de tip rezidential in domeniul asistentei sociale;Compartimentul de interventie in regim de urgenta;Compartimentul de asistenta pentru victímele adulte ale traficului de persoane;Comisia de evaluarea persoanelor adulte cu hándicap.

Fiecarui serviciu ii revin anumite atributii.

Serviciul de ingrijire de tip familial are ca atributii:primirea,verificarea si inregistrarea documentelor in vederea acordarii drepturilor si facilitatiilor persoanelor care sunt detinatoare de cdertificat de incadrare in grad de hándicap; efectuarea operatiuniilor de prelungire a drepturilor sau de asistare a acestora; evaluarea si monitorizarea procesului de integrare profesionala a persoanelor cu hándicap.Acest serviciu se m ai ocupa si de evaluarea situatiei economice a persoanei adulte aflata in dificúltate ,identificand nevoi si stabilind masuri de inerventie;ofera consiliere si formare ;dezvolta parteneriate cu alte institutii specializate in domeniu.

Seviciul de ingrijire de tip rezidential se ocupa de evaluarea situatiei sociale a persoanelor adulte; admiterea intr.-un centru ; supervizarea modului de asigurare a securitatii,integritatii fizice si psihice a persoanelor aflate in aceste institutii;supervizarea activitatilor de recuperare,reabilitare;identificarea posibilitatiilor de reintegrare pentru persoanele cu hándicap; asigura formarea continua a personalului.

Serviciul de interventie in regim de urgenta are ca atributii implementare actiovitatiilor de prevenire si combatere a situatiilor de risc; preluarea tuturor sesizarilor privind csazurile de abuz asupra persoanei adulte, dar si asigurarea unui adapost temporar pentru persoana abuzata,inregistrarea persoanelor adulte victime ale abuzurilor de tot felul.

Compartimentul de Asistenta pentru victimile adulte ale traficului de persoane are rolul de oferirea de asistenta de tot felul:psihologica, jurídice etc si are ca aributii:dezvoltarea programelor de actiune,realizarea campaniilor de prevenire a traficului, dezvoltare programelor de informare .

Comisia de evaluare a persoanelor adulte are urmatoarele atrbutii:incadrarea in grad de hándicap si orientarea profesionala a adultului cu hándicap,informarea adultului cu hándicap privind masurile de protectie si promovarea drepturilor persoanelor cu hándicap.Sse ofera grup de suport pentru familiile persoanelor cu dementa Altzheimer.


FINANTARE


Sursele de finantare sunt asigurate de Consiliul Judetean Cluj,Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap.


RELATIILE CU COMUNITATEA
Aceasta Directie are numeeroase colaborari si parteneriate cu organizatiile non-guvernamentale,consiliile locale dar si cu reprezentanti ai societatii civile.Compartimentul de Protectie a Adultului din cadrul DGASPC colaboreaza si cu Agentia Judeteana penru ocuparea fortei de munca , Inspectia Judeteana Cluj etc.


DIFICULTATI,CONSTRANGERI,OBSTACOLE


Acest compartiment se confrunta la fel ca si celelate cu o insuficienta de fonduri.


CONCLUZII PERSONALE


In urma prezentarii acestei componente de asistenta sociala mi s-au imbogatit cunostiintele privind diversele arii de actiune ale asistentei sociale, de asemenea mi s-au largit cunostintele despre reteaua de asistenta sociala.

Centrul Judetean de interventie pentru copilul abuzat


INFORMATII GENERALE


Adresa institutei:str.Avram Iancu,nr.56-57,Cluj-Napoca.

Persoana de contact:Dana Sandor ,tel:0264/430.909.

Compartimentul de interventie pentru copilul abuzat apartine Conmsiliului Judetean Cluj si DGASPC.


TIPURI DE CLIENTI VIZATI


Populatia vizata sunt copii abuzati,abandonati,neglijati aceasta componenta incercand sa raspunda nevoilor lor.Grupul tinta sunt:toti copii din judetul Cluj:copii cu risc de separare de parinti; copii separati de parinti; copii parasiti in unitati sanitare;copii care trebuie sustinuti in exprimarea libera a opiniei personale; copii supusi exploatarii;copii strazii;copii delincventi;copii cu dizabilitati, cu tulburari de comportament; cei apartinand comunitatii rome.Serviciul se adreseaza si parintilor ca beneficiari directi ai servicilor sociale.


MISIUNE


Componenta functioneaza din ianuarie 2003 in structura serviciului public specializat pentru protectia copilului fiind creata in urma implementarii unui proiect cu fonduri PHARE.

Urmareste sa asigure interventie specializata in vederea prevenirii situatiilor de abuz si neglijare a copiilor precum si asigurarea pe o perioada determinata protectia,cresterea si ingrjirea copilului abuzat,exploatat,abandonat,separat temporar sau definitiv, de parinti sai.

Printre obiectivele serviciului de Interventie pentru Copilului Abuzat se numara:promovarea dreptului la protectie a minorului impotriva oricarei forme de violenta fizica,emotionala sau sexuala;asigurarea respectarii dreptului minorului aflat in situatie de criza de a beneficia de asistenta de specialitate,psihologica, sociala,medicala,jurdica;posibilitatea minorului de a fi reintegrat in familie in urma interventiei de specialitate;gasirea unor modalitati de comunicare cu parintele; consiliere psihologica si de natura suportiva pentru parintele sau petru reprezentantul tutelar al minorului; incercarea de dirijare la nivel atitudinal al persoanei cu comportament abuziv.Ca si obiective generale enumeram: dezvoltarea si diversificarea modalitatiilor de intervéntie in vederea prevenirii abandonului si a reducerii institutionalizarii;dezvoltarea unui set de masuri destínate tinerilor care pana la 18 ani beneficiaza de una din masurile de protectie a copilului prevazute de lege ,care sa faciliteze dobandirea abilitatilor necesare pentru inegrarea lor educationala,sociala si ocupationala;popularizarea drepturilor copilului si sensibilizarea opiniei publice.


FINANTARE


Bugetul acordat acestei componente este administrat de Consiliul Judetean Cluj,Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului,PHARE,si trei proiecte cu finantare de la Banca Mondiala.


ORGANIZARE SI STRUCTURA INSTITUTIEI


Serviciul are in componenta trei componente:de adapost, de interventie si de asistenta maternala. Exista o stransa legatura intre asistenti social si psihologi.Psihologii evalueaza cazul in timp ce asistentii social efectueaza munca de teren:merg la familii,realizeaza anchete iar prin evaluare psihologica este adus copilul la centru.


SERVICII OFERITE


Acest compartiment acorda servicii de preventie si de protectie avand in vedere pentru cele de inceput mentinerea copilului in mediul familial si pe urma protectia copilului,copilul fiind scos din interiorul familiei si dus intr-un centru de plasament sau la asistenti maternali. Tinand cont de faptul ca anumite fenomene s-au intensificat in ultima vreme:exploatarea copilului,copii refugiati, copii lasati in tara parinti plecand la munca in strainatate,migratia ilegala,copii abuzati are loc o diversificare a servicilor oferite.


RELATII CU COMUNITATEA


Are colaborari cu Consiliul Judetean Cluj, Inspectoratul Scolar, Autoritatea de Sanatate Publica,Directia de Asistenta sociala, ONG-uri,Observatorul Social s.a. Valori ca:nediscriminarea,egalitatea de sanse,universalitatea,solidaritatea sunt specifice si promovate de aceasta institutie.


CONSTRANGERI,OBSTACOLE,DIFICULTATI


Printre dificultati se numara:insuficienta resurselor financiare;insuficiente implicare a ONG-urilor de profil;fluctuatia personalului specializat sau lipsa lui din mediile rurale.


CONCLUZII PERSONALE


Consider ca apararea drepturilor copilului este fundamentala intr-o societate democrática ei reprezentand o categorie expusa vulnerabilitatiilor si fara puterea necesara pentru aparare dar bineinteles ca trebuie ajutati si parintii sau tutori lor pentru o crestere si dezvoltare cat mai eficienta a copilului inca din primii ani de viata.
DAS(Directia de Asistenta Sociala)INFORMATII GENERALE


Directia de Asistenta Sociala DAS este un serviciu public aflat in subordinea Consililui local al municipiului Cluj-Napoca(HCL 846/2007);fiind amplasata in cladirea Primariei Cluj, Piata Unirii,nr.1,tel/fax:0264/599316.

Aceasta Directie s-a crstalizat la sfarsitull anului 2007 intrand in functiune practic din 2008 fiind deci o institutie foarte tanara.

Are in subordine mai multe centre :centre de zi pentru varstnici;clubul pensionarilor;centrul de zi “Tara Minunilor”s.a.


TIPURI DE CLIENTI VIZATI


Acest serviciu se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si oricarui tip de dificúltate pentrtu ca furnizeaza servicii universale fara sa se tina cont de sex,varsta,status ocupational,mediu cultural.


MISIUNE(ROLURI SI OBIECTIVE)


DAS- organizata ca Serviciu public local,are rolul de a identifica si de a solutiona problemele sociale ale comunitatii din domeniul protectiei copilului,familiei,persoanelor singure,persoanelor varstnice ,persoanelor cu hándicap, precum si a oricaror alte persoane aflate in dificúltate (cf. HG 90/2003).Exista trei tipuri de servicii:Serviciul de prestatii sociale; Serviciul de asistenta persoanelor cu nevoi speciale;Serviciul de Protectia Copilului si Familiei.Fiecare serviciu are anumite scopuri bine definite,astfel Serviciul de prestatii sociale are in vedere:imbunatatirea si cresterea nivelului de trai al familiilor si persoanelor sarace prin acordarea ajutoarelor sociale, ajutoarelor de urgenta, a mesei la Cantina de Ajutor Social, a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, alocatii si alte prestatii, in conditiile legii;de asemenea,

protejarea persoanelor care datorita unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala nu au posibilitatea sa-si asigure nevoile si sa-si dezvolte propriile capacitati si competente. Serviciul de Protectia Copilului si Familiei urmareste prevenirea separarii copilului de familie,evolutia dezvoltarii copilului si a modului in catre parintii isi exercita drepturile si obligatiile parintesti ,prevenirea comportamentelor abuzive si violentei in familie,prevenirea incalcarii drepturilor copilului prin campanii ,programe de preventie)de identificare a problemelor la nivel comunitar.


FINANTARE


Resursele financiare sunt alocate in mare parte de:Consiliul Judetean, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.


STRUCTURA SI ORGANIZAREA


In prezent departamentul dispune de un total de 104 persoane angajate la nivelul anumitor servici.Sunt si doua posture vacante de asistenti sociali blocate momemntan din cauza recesiunii economice.


SERVICII OFERITE


Fiecare compartiment are o serie de servicii,astfel:

Compartimentul ajutoare sociale are urmatoarele servicii in subordine :ajutorul social;ajutorul de urgenta;masa gratuita si masa cu plata la Cantina de ajutor social;subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala;ajutorul pentru incalzirea locuintei;colaboreaza,comnsiliaza si mediaza relatiile intre organizatiile neguvernamentale si adminstratia publica locala;colaboreaza in cadrul proiectelor de finantare in domeniul asistentei sociale.Compartimentul de alocatii si alte prestatii asigura in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, acordarea: alocatiei de stat pentru copii; alocatiei pentru copilul nou-nascut (premiul de nastere); alocatiei duble pentru copiii cu handicap indemnizatiei pentru cresterea copilului; stimulentului pentru cresterea copilului; indemnizatiei pentru cresterea copilului cu handicap (2-3 ani) si indemnizatiei de crestere a copilului intre 3-7 ani.

Compartimentul de alocatie monoparentala si complementara asigura acordarea urmatoarelor beneficii: alocatia familiala complementara alocatia de sustinere pentru familia monoparentala.

Serviciului de asistenta a persoanelor cu nevoi speciale ii corespund patru compartimente: compartimentul de asistenta a persoanelor cu handicap;compartimentul de asistenta pentru persoanale varstnice;compartimentul de conmsiliere si support pentru persoanele cu dementa si apartinatorii lor;compartimentul centre de zi.

Primul compartiment efectueaza anchete sociale in vederea obtinerii indemnizatiei lunare pentru persoanele cu handicap;efectueaza referate sociale in vederea angajarii asistentului persoanal pentru persoana cu handicap grav;efectueaza referate sociale in vederea obtinerii gratuitatii pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport in comun pentru persoanele cu handicap grav si accentuat;eliberareaza cardul-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare, pentru persoanele cu handicap sau reprezentantii legali ai acestora;organizeaza reteaua de asistenti personali, pe zone, pe cartiere, in functie de categoriile din care fac parte persoanele asistate, de tipul de handicap si nevoile speciale ale acestora;monitorizeaza rezultatele activitatii asistentilor personali;ofera asistenta in rezolvarea problemelor personale ale persoanelor asistate;acorda consiliere sociala, psihologica, juridica, administrativa persoanelor asistate;colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale la implementarea unor proiecte avand ca obiect imbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor cu nevoi speciale asigura acordarea serviciilor de asistenta sociala specializata, la domiciliul persoanelor cu nevoi speciale, persoanelor cu handicap grav, persoanelor varstnice sau imobilizate la pat.


Compartimentul de asistenta pentru persoanele varstnice are in sarcina: identificarea si intocmirea evidentei persoanelor varstnice aflate in nevoie;

consilierea si informarea asupra situatiilor de risc social, precum si asupra drepturilor sociale ale persoanelor varstnice vulnerabile in fata necesitatilor vietii cotidiene;evaluarea situatia persoanelor identificate pe baza grilei nationale de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice care necesita asistenta sociala si stabilirea planul de servicii sociale in vederea mentinerii autonomiei persoanei varstnice si prevenirii agravarii situatiei de dependenta;stabilirea de masuri si actiuni de urgenta in vederea reducerii efectelor situatiilor de criza;dezvoltarea de programe in parteneriat cu furnizorii de servicii sociale, care pot fi persoane fizice sau juridice, publice ori private, cu caracter comunitar in vederea sprijinirii varstnicilor aflati in situatii de risc, pentru prevenirea institutionalizarii si redarea increderii in fortele proprii; intocmirea de anchete sociale necesare admiterii varstnicilor in Centre de ingrijire si asistenta;efectuarea de anchete sociale pentru persoanele cu handicap in vederea eliberarii certificatelor de incadrare intr-un grad de handicap;

realizarea evaluarii situatiei varstnicului si a familiei acestuia.


Compartimentul de Protectie a Copilului si Familiei din cadrul serviciului de protectie a copilului si a familiei:monitorizeaza si analizeaza situatia copiilor;realizeaza activitatea de prevenire a separari copilului de familie;urmareste evolutia dezvoltarii copilului si a modului in care parintii acestuia isi exercita drepturile si obligatiile parintestii;realizeaza demersurile pentru inregistrarea nasterii copilului parasit sau gasit in unitati medicale si monitorizeaza situatia copiilor cu parinti plecati in strainatate.

Pentru prevenirea si combaterea violentei in familie se are in vedere:monitorizarea cazurilor de violenta;in familie asigurarea consilierii si informarii asupra drepturilor c opiilor si femeilor;asiguirarea si aplicarea masurilor de prevenire si combatere a violentei in familie.


RELATII CU COMUNITATEA


DAS colaboreaza cu diverse institutii:Consiliul Judetean Cluj,ONG-uri,cu DGASPC in domeniul protectiei copilului.


CONSTRANGERI,OBSTACOLE,DIFICULTATI
Exista constrangeri de ordin financiar;insuficienta de personal


CONCLUZII PERSONALE


DAS are o gama larga de servicii si beneficii bine organizate si gestionate oferind ajutor,sustinere si consiliere tuturor persoanelor aflate in situatii critice indiferent de varsta .
Centrul de zi „Tara Minunilor”INFORMATII GENERALE


Centrul de zi „Tara Minunilor” este un ONG aflat in subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca si in cadrul Directiei de Asistenta Sociala (asa dupa cum am putut afla si din prezentarea anterioara).

Adresa:strada Infratirii,nr.15,Cluj-Napoca,tel: 0264/416215,e-mail:centrudezi_taraminunilor@yahoo.com

Persoana de contact:seful centrului si insasi indrumatorul nostru de practica:d-l Claudiu Caulea

Centrul a fost realizat in cadrul programului PHARE-RO:”Copii mai intai” si a fost impus ca o necesitate a Directiei Judetene pentru Protectia Copilului Cluj reprezentand primul centru destinat copiilor din Pata Rat si cartierul Someseni.

Conform HCL 555/August 2005 acest centru a fost luat sub coordonare de Consiliul Local al Municipiului Cluj in acord cu reglementarile in domeniul protectiei copilului proivind crestera gradului de implicare in rezolvarea problemelor comunitatii locale.


AMPLASARE


Centrul este situat in cartierul Someseni;din 06.06.2003 fiind in stare de functionare.

Zona unde se afla acest centru este aproape de Pata Rat fiind astfel foarte accesibila beneficiarilor.In mica cladire se afla:birouri pentru medic,logoped,psiholog,manager;bucatarie camere de zi,camere de dormit forte placut aranjate si mobilate fiecare copil avand propriul dulap si propriile lucruri.


TIPURI DE CLIENTI VIZATI


Copii prescolari intre 3-7 ani romi din Pata Rat ,o comunitate constituita pe rampa de gunoi a orasului Cluj-Napoca,in numar de 30 sunt cei care beneficiaza in mod direct de serviciile acestui centru, desigur beneficiari indirecti fiind:familia si comunitatea.


MISIUNEA ORGANIZATIEI


De mentionat ca obiectiv general:inegrarea copiilor in invatamantul de masa,oferirea se sanse egale de integrare in viata sociala si profesionala.

Printre obiectivele specifice ale centrului se regasesc:insertia in invatamantul de masa a beneficiarilor directi ai poroiectului,in momentul implinirii varstei scolare;prevenirea institutionalizarii copiilor de varsta prescolara din comunitate;consilierea familiilor din care provin acesti copii,pentru rinsertia sociala a acestora;reintegrarea in familie a copiilor de varsta pfrtescolara aflati in institutii.

Centrul vine in intampinarea si solutionarea nevoilor specifice comunitatii rome din zona Pata Rat si din cartierul Someseni al municipiului Cluj;a copiilor romi care sunt predispusi abandonului in institutii;abandonului scolar dar mai ales marginalizarii si excluderii din partea societatii.Infiitarea acestui centru s-a impus ca o necesitate a activitatii Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului –Cluj si urmeaza prioritatile strategiei judetene in domeniul protectiei copilului de sprijinire a familiilor cu copii in dificultate in vederea ramanerii acestora in familia naturala concomitent cu acordarea de sprji n si asistenta acestoer familii.


FINANTARE


Fondurile sunt asigurate de Consiliul Judetean Cluj ,PHARE; 95% din fonduri sunt asigurate de Primarie .


STRUCTURA SI ORGANIZAREA CENTRULUI


Pentru a ajunge la realizarea obiectivelor propuse s-a constituit o echipa pluridisciplinare:un asistent social,un psiholog,un asistent medical,psihopedagogi si educatori. De asemenea seful centrului d-l Claudiu Cau

lea are si rolul de asistent social.In ce priveste programul, dansul ne-a spus ca lucreaza de la 9-17 si presteaza in mare parte munca de teren,se ocupa de realizarea anchetelor sociale,aduce copii cu masina centrului, sesizeaza autoritatiile de copii fara acte.


SERVICII OFERITE


Seviciile din cadrul centrului presupun ingrijiri ce vizeaza doua aspecte principale:aspectul socio-educativ si aspectul igienico-sanitar, in acest sens educatorii si psihopedagogii urmarind formarea deprinderilor necesare:adaptarea copiilor la mediul social;dezvoltarea abilitatiilor de comunicare si relationare;formare simtului estetic;dezvoltarea creativitatii;hranire si imbracaminte autonome;mentinerea igienei personale;mentinerea securitatii personale.


ASPECTE INFORMALE


Personalul da dovada de multa motivatie privind integrarea acedstor copii precum si a familiilor lor, acest lucru observandu-se printr-o serie de realizari:copii romi care deja invata in clase cu regim normal de invatare; patru familii au parasit rampa de gunoi si s-au mutat in oras;s-a stopat institutionalizarea copiilor cu varsyte cuprinse intre 3-7 ani,la 100 copii au fost intocmite actele,50 de copii au fost inscrisi pe lista medicului de familie.


RELATII CU COMUNITATEA


Se colaboreaza cu diverse institutii:Consiliul Local,PHARE si primaria.


OBSTACOLE,DIFICULTATI,CONSTRANGERI


Printre dificultatii se numara cele financiare,materiale,de spatiu


CONCLUZII


Cand am vizitat aceasta institutie am ramas placut surprinsa de zona unde este situata ,de personalul specializat,de copii fiind destul de entuziasmata de tot ce am vazut si am auzit,de activitatile desfasurate precum si de motivatia personalului si m-am gandit ca mi-ar face placere sa fac voluntariat sau practica in aceast centru.

Centrul de servicii Acoperamantul Maicii DomnuluiINFORMATII GENERALECentrul de servicii Acoperamantul Maicii Domnului este un ONG care apartine de Asociatia Medical Crestina Christiana ce se afla sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului,Feleacului si Clujului.

Adresa:strada:Ovdiu,nr. 27,tel:0264/454644,e-mail:ptfero@yahoo.com; www.ptfero.org.

Persoane de contact:d-na Frantz Ancuta-coordonator de proiect;

d-na Udrea Laura –psiholog,sef centru;

d-na Laura Popovici-asistent social coordonator;

si d-l Coste Mihai-asistent social responsabil cu atragerea de fonduri.

In ce priveste istoricul acestei organizatii Asociatia Filantropica Medical Crestina CHRISTIANA, filiala Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 1991.In anul 2001 se infiinteaza Casa de Tip Familial „Acoperamantul Maicii Domnului”. In aprilie 2005 , Casa de Tip Familial „Acoperamantul Maicii Domnului”, se inchide datorita schimbarii legislatiei privind institutionalizarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani . In iulie 2005, se deschide Centrul de Zi „Acoperamantul Maicii Domnului fiind si acreditat tot in acel an, iar in anul 2008 serviciul este licentiat, fiind considerat un exemplu de buna practica in ceea ce priveste organizarea si functionarea serviciilor de prevenire a abandonului copilului de familia sa si de promovare a drepturilor copilului .Tot in anul 2008 ,Centrul de Zi „Acoperamantul Maicii Domnului”se transforma in Centru de Servicii , incercand sa accentuam serviciile de consiliere pentru reintegrarea socio-profesionala a familiei monoparentale


AMPLASARE


Din anul infiintarii iulie 2005 acest ONG este situat in cartierul Iris.Desi este o casa destul de mica are mai multe incaperi:un dormitor,o camera de joaca pentru copii; bucatarie, sala de mese precum si un spatiu de imbaiere a copiilor.Este un loc foarte linistit,curat si frumos avand in spate si o gradina unde sunt amplasate hinte reprezentand locul de joaca si relaxare a copiilor.


TIPURI DE CLIENTI VIZATI

Beneficiarii acestui centru se aleg dupa un set de criterii clar specificate:mame singure (familii monoparentale) cu copii intre 0-2 ani ; domiciliul /resedinta cu forme legale a mamelor ( pǎrintilor) sa fie in Muncipul Cluj-Napoca;situatie de risc al abandonului ( familii cu multi copii familii vulnerabile cu o situatie materiala precara,mame minore,eleve sau studente, lipsite de suportul familiei extinse);mame tinere defavorizate, marginalizate social (mame de etnie roma,) ; mame care au fost in trecut victime ale abuzului (fizic, emotional); mame care nu beneficiaza de indemnizatia de maternitate;

Din 2005 si pana in prezent au fost asistate un numar de 62 de familii cu copii aflati in pericol de a fi abandonati;( din pacate doar in anul 2006 au fost abandonati in Cluj un numar de 65 de copii.)


MISIUNEA ORGANIZATIEICa obiectiv general important mentionam preventia abandonului, in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani ,din judetul Cluj, realizabil prin activitati de ingrijire , educative, recreative, de socializare. Desigur ca mamele beneficiaza de sprijin in vederea calificarii si integrarii profesionale prin evaluare si consiliere vocationala ,consiliere individuala,consiliere de grup ,participarea la cursuri de calificare , participarea activa in cautarea unui loc de munca:consultarea ofertei de munca, prezenta la targuri de munca si interviuri de angajare redactare de CV-uri sau scrisori de intentie.


Obiectivele spercifice vizeaza:asigurarea pe timpul zilei a unor servicii de ingrijire pentru copiii aflati in risc de abandon, cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani din Jud.Cluj;educarea si dezvoltarea relatiei dintre parinti si copil, in vederea armonizarii relatiilor intrafamiliale, precum si reintegrarea socio-profesionala a familiilor monoparentale,beneficiare ale Centrului.


FINANTARE


Bugetul organizatiei este finantat prin:donatii din strainatate(108000 Ron);de autoritatiile locale(Primaria Cluj-Napoca-65920 Ron);donatii persoane fizice si juridice(25717,5Ron) si bineinteles Biserica Ortodoxa prin Episcopia Cluj-Napoca4891 Ron).


STRUCTURA SI ORGANIZAREA CENTRULUI


Centrul de servicii “Acopermantul Maicii Domnului” are o echipa de profesionisti, oameni inimosi, care s-au dedicat si se dedica muncii cu familiile monoparentale aflate in situatia de risc al abandonului copilului si este alcatuita din: Ancuta Frantz -coordonator de proiect; Laura Udrea –psiholog, sef de centru; Laura Popovici- asistent social coordonator; Coste Mihai-asistent social responsabil cu atragerea de fonduri; Costea Ana- educator puericultor; Pop Fira-                   educator puericultor; Matyas Liliana-educator puericultor; Sintamarean Simona- educator puericultor Parauan Dorina-bucatareasa; Morea Monica- medic Morar Emilia- contabil Borsa Liviu- preot.Asistentul social se ocupa de identificarea beneficiarilor si recrutarea lor,realizeaza anchete sociale si presteaza munca si activitati de teren.


SERVICIILE OFERITE


Serviciile acordate vizeaza realizarea de: activitati de ingrijire a copiilor;servicii educative si recreative pentru copii; servicii de socializare ;servicii de sanatate - prin care medicul centrului asigura consultarea copiilor din centru de zi, prescrie medicatia si face bilete de trimetere pentru consulturi de specialitate ;consiliere individuala a parintilor beneficiari pe diferite probleme ;medierea relatiilor din familia beneficiarului ;programe educative pentru parinti;implicarea parintilor in diverse activitati cu copiii (hranire,joaca,imbaiere) in vederea asumarii rolului de parinte .Asistentul social ,psihologul,medicul,educatorii interactioneaza cu beneficiarii,la fel si cazurile externate,care au trecut cu succes perioada de dificultate,devin mentori pentru ceilalti parinti,promovand modele de reusita; integrarea si reintegrarea parintilor beneficiari in comunitate; activitati de informare la nivelul comunitatii cu privire la preventia abadonului.Prin proiectele si activitatiile desfasurate se urmareste:scaderea ratei abandonului copilului de catre proprii parinti si reducerea numarului de copii institutionalizati.


RELATIILE CU BENEFICIARII


De obicei mamele sunt preocupate mai degraba de propria lor persoana si sunt mai putin disponibile pentru a intelege situatia si starea copilului.

Toate acestea tulbura bucuria micutilor.,iar noi incercam sa fim liantul dintre mama-copil si sa sudam relatiile fisurate. Avem intalniri individuale,in care asistam mama in diverse activitati cu copilul sau (joaca,hranire,imbaiere) ,incurajand astfel responsabilizarea si deprinderea aptitudini;lor de ingrijire si crestere a copilului.


ASPECTE INFORMALE


Personalul s-a arata satisfacut si motivat in actiunile intreprinse;atmosfera fiind una placuta si familiara.


RELATII CU COMUNITATEA


Aceasta organizatie are diversi colaboratori,precum:O.C.M.C. ( Centrul Misionar Crestin Ortodox – St Augustin FL ) SUA Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – (Serviciul Protectie Sociala -Centrul Maternal “Luminita” din cadrul DGASPC – Cluj) Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca ( cresele de pe raza Municipului Cluj) Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca,Cluj centrul maternal ”Casa Bucuriei” din cadrul fundatiei “ Tineri pentru Misiune” organizatia crestina “Ecce Homo” Asociatia “Familia Regasita” Fundatia Romana pentru Copil,Comunitate si Familie farmacii si depozite de medicamente Inspectoratul Scolar Judetean Cluj Scoala Generala “Ioan Bob” Scoala Generala “Ion Agirbiceanu” gradinita cu “Parfum de Tei” gradinita “Floare de Iris” gradinita “Casuta cu povesti” gradinita “Lizuca” gradinita “Trenuletul veseliei” Asociatia Femeilor impotriva violentei- “Artemis”,Cluj-Napoca complexul de servicii comunitare destinat Persoanelor Adulte,Campia Turzii (tot din cadrul D.G.J.As.P.C.,Cluj).


DIFICULTATI,CLONSTRANGERI,OBSTACOLEIn primul rand se intalnesc dificultati in ce priveste mamele:integrarea lor in munca tinand cont de faptul ca multe din ele nu au facut deloc scoala sau foarte putin si atunci posibilitatiile de angjare sunt aproape nule.


CONCLUZII PERSONALE


Daca pana atnuci am avut unele contradictii si dezamagiri dupa prezentarea acestui centru si contactul cu personalul specializat si cu beneficiarii directi ai serviciilor acestuia mi-am zis:”Gata,aici as dori sa fac practica”.Am avut si ocazia sa ma joc cu copilasi de acolo, surprinzandu-i in plina actiune,mai ales cu un baietel care avea mana in ghips, foarte voios si bucuros.Era o atmosfera asa placuta incat m-am simtit ca intr-o familie.
PRO VOBIS-Centru De VoluntariatINFORMATII GENERALE


Adresa:strada Rene Decartes,nr.6,tel:0264/431411,e-mail:provobis@provobis.ro /www.provobis.ro /www.voluntariat.ro.

Persoane de contact:d-na presedinte Cristina Nicolescu care detine functia de conducere.


Ramona Dragomir-coordonatorul centrului a fost ceea care ne-a prezentat central de voluntariat.

Centrul a fost infiintat in 1992 si apartine Centrului European de Voluntariat .


AMPLASARE


Se afla in cartierul Zorilor, in cladirea Fundatiei Romane pentru Copii,Comunitate si Familie-FRCCF care mai sre inca 6 ONG-uri la sediu frccf ocupandu-se de adminstrare tuturor organizatiiloraflate sub tutela.


MISIUNEA ORGANIZATIEI


Principala misiune a centrului este de a dezvolta volutariatul ca o resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea.De asemenea promoveaza unei idei corecte despre voluntariat( fiind o activitate desfasurata din proprie initiativa). Fiind un ONG national scopul sau este de a informa, promova, si demonstra necesitatea voluntaritului intregii tari.

Principalele obiective sunt:derularea unor proiecte concrete grupate pe doua directii principale de actiune:servicii de promovare a conceptului si practicii voluntariatului in tara ce include:Conferinta nationala cu privire la voluntariat,pagina web a voluntariatului,Saptamana Nationala a Voluntariatului –Biblioteca PRO VOBIS si servicii pentru dezvoltarea infrastructurii care sustine Miscarea de Voluntariat in Romania aici regasindu-se:servicii pentru centrele de voluntariat:Instruire-Sprijin logistic, Consultanta-Facilitarea colaborarii in retea; iar in cadrul serviciilor pentru organizatiile,institutiile,grupurile interesate de constituirea de centre de voluntariat ca organizatii independente intra:Consultanta-Facilitarea intalnirilor de constituire, Instruire –Prezentari despre rolul si locul unui centru de voluntariat in societate.


FINANTARE


Sursele de finantare, majoritatea straine:Fundatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului-FONPC; Fundatia Cc.s. Mott,USAID-Agentia de Dezvoltare Internationala a Statelor Unite;Fundatia pentru o Societate Deschisa-FSD;Uniunea Europeana prin programul PHARE.


TIPURI DE CLIENTI VIZATI


Populatia tinta sunt toti oamenii(indifferent de varsta,statut occupational,sex)doritori sa faca voluntariat.Nevoile la care se incearca sa se raspunda sunt multiple, voluntarii fiind implicate in activitate in functie de interesele si motivatiile lor.


STRUCTURA SI ORGANIZAREA CENTRULUI


Exista o echipa formata din 6 persoane:un director executive, manager de caz, 2 coordonatoare de programe, un consultant pe dezvoltarea centrului de voluntariat,manager financiar.

Centrul are 7 voluntari constant(studenti si tineri profesionisti) si investeste in fiecare angajat si voluntar prin cursuri de formare si perfectionare continua.


SEVICII OFERITE


Serviciile acordate sunt grupate pe doua compartimente de baza:servicii de promovare a ideei corecte despre voluntariat in tara si servicii pentru dezvoltarea infrastructurii care sustine miscarea de voluntariat.


RELATII CJU POPULATIA DESERVITA


Voluntarilor de aici li se intocmeste o fisa de angajare(fara plata)iar in final primesc o adevderinta care atesta perioada in care au activat in cadrul centrului(atasata la CV). Voluntarii sunt rasplatitii pentru stradania lor prin premii,diplome.


ASPECTE INFORMALE


Ramona Dragomir ne-a spus ca voluntarii sunt forte entuziasmati si motivate de activitatiile pe care le deruleaza;o pensionara i-a marturisit ca se simte utila si plina de energie.RELATII CU COMUNITATEA


Centrul are colaborarii cu Centrul de Voluntariat Cluj –Napoca(CVCN);Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat;ONG-uri din tara si din strainatate.


OBSTACOLE,DIFICULTATI, CONTRANGERI


Dificultatiile care se ivesc sunt legate de fluctuatia personalului precum si de instabilitatea voluntarilor.


CONCLUZII PERSONALE


Pana acum nu am avut ocazia sa fac voluntariat.Inca de cand am venit in cluj am vrut sa fac voluntariat dar nu stiam unde sa merg, necunoscand pe nimeni si nu am mai avut timpul necesar fiind destul de grea perioada de inceput si acomodare.Am participat totusi la Marsul de sensiblizare a populatiei in ce priveste persoanele infectate HIV/SIDA in primul semestru si in semestrul II la un focus grup unde ne-a invitat d-na Mia Pantea, avand ca tematica de discutie:voluntariatul.

Asa cum am putut observa pana acum din prezentarile instituiilor si organizatiilor de pe parcursul semestrului II, practica este esentiala si vitala pentru orice domeniu dar mai ales pentru asistenta sociala pentru ca astfel castigi experienta personala,are loc familiarizarea cu reteaua de asistenta sociala,mai multa incredere in fortele proprii.D-na Monica Filip - director adjunct al DGASPC ne-a specificat clar ca:”Fara o practica riguroasa nu poti sa ajungi departe . ” .

Bibliografie:


ROTH,M, REBELEANU,A- 2007,”Asistenta sociala.Cadru conceptual si aplicatii practice” ,Presa Universtara Clujeana, Cluj-Napoca

ROTH,SZAMOSKOZI -2003,”Perspective teoretice si practice ale asistentei sociale, Presa Universtara Clujeana, Cluj-Napoca.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }