QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente asistenta sociala

Comunicarea eficienta conditie esentiala in procesul consilieriiComunicarea eficienta conditie esentiala in procesul consilierii


Comunicarea interpersonala este un proces complex care, simplificat, presupune un emitator si un receptor care schimba mesaje intre ei. In comunicarea interpersonala rolurile de emitator sau receptor se schimba permanent.


Comunicarea interpersonala este o nevoie fundamentala a fiintei umane. Asa cum reiese din cele spuse de dumneavoastra, comunicarea este seva vitala a oricarei relatii. Noi toti suntem implicati in relatii familiale, de prietenie, de amicitie, etc. Cu totii avem nevoie sa fim ascultati si intelesi de oamenii la care tinem. Comunicarea interpersonala eficienta este o cheie pentru a atinge acest scop. Este nevoie de practica pentru a invata sa comunici pozitiv si eficient. Aceasta nu este o abilitate innascuta, dar poate fi invatata.Comunicarea este canalul prin care impartasim cu cei din jurul nostru nevoi, dorinte, impresii, ganduri si sentimente. Pentru ca acestea sa fie intelese este necesar ca sa folosim mesaje adecvate.

In comunicarea eficienta, este esential ca intre cele trei registre ale comunicarii sa existe concordanta ((verbale - prin cuvinte vorbite sau scrise; non-verbal: mimica, privire, gesturi, proxemica, chronemica, postura; metacomunicare - tonul vocii, inflexiunile vocii, ritmul vorbirii, pauzele, etc)Atunci cand intre mesajele transmise pe toate cele trei registre exista discordanta sau conflict, receptorul va lua in considerare mesajul nonverbal, dar concomitent va suspecta o lipsa de sinceritate.

Obstacolele in calea comunicarii eficiente


1. Comportamentele emitatorului


q  Sensuri diferite ale cuvintelor - același cuvant poate fi atribuit unor sensuri diferite de catre doi parteneri implicați intr-un proces de comunicare: De exemplu: Sunt ingrijorata . Alteori nu suntem capabili sa gasim cuvintele cele mai adecvate pentru ceea ce dorim sa transmitem.

q  Ascunderea sentimentelor si a gandurilor se poate datora modelului transmis peste generații conform mitului ca exprimarea gandurilor și sentimentelor ne face vulnerabili. Atunci, din motive de siguranța, evitam sa comunicam ganduri sau sentiment sau abordam alternativa de a le codifica. Acest tip de comportament incurajeaza un altul, și anume acela de a presupune, de a interpreta  

q  Emitatorul poate fi orb la emotiile sale sau poate fi orbit de catre acestea - in anumite situații, putem sa ne pierdem capacitatea de a ne recunoaște propriile sentimente și sa le acceptam. In alte situații putem sa cadem prada emoțiilor intense, pasiunilor și astfel sa ni se blocheze capacitatea de a raționa.


2. Comportamentele receptorului


q  Filtrarea mesajului: deoarece organismul are nevoie sa fie protejat de multitudinea de informații in creștere care ne bombardeaza, capacitatea noastra de a fi atenți este restransa la cațiva stimuli, ceea ce, pe de alta parte poate afecta procesul de comunicare. Pe de alta parte ințelegerea realitații poate fi influențata de emoțiile asociate unei situații sau eveniment. Iar in cazul in care ne setam propriile așteptari vizavi de o situație sau eveniment, acesta va fi filtrat prin prisma criteriilor stabilite anterior.

q  Distragerea atentiei - se datoreaza faptului ca exista o diferența semnificativa intre viteza cu care gandim șI cea cu care vorbim, așa ca ascultatorul poate cu ușurința sa fie distras de alte ganduri sau stimuli.

q  Reactii care blocheaza comunicarea


3. Felul in care mintea noastra functioneaza


q  Perceptiile asupra realitatii - fiecare dintre noi iși construiește propria realitate, deoarece percepțiile pe baza careia se construiește aceasta sunt foarte subiective: din multitudinea de informații se selecteaza doar o parte și se pare ca doar pe acelea pe care suntem pregatiți sa le colectam conform provebului "Vezi doar ceea ce vrei sa vezi". Dupa ce colectam informațiile, intr-o anumita ordine, așezam informațiile pe categorii: blondele sunt , barbații sunt etc


q  Stereotipuri si prejudecati - strereotipul este un fel de eticheta prin care creierul nostru simplifica realitatea complexa pentru ca organismul sa poata dezvolta raspunsuri automate la stimuli similari. Pe de alta parte, creerea de stereotipuri culturale poate duce la etichetarea negativa a unui grup intreg de persoane, prin generalizare, pe baza unui comportament inadecvat a unui individ care aparține grupului respective. Stereotipurile cele mai frecvente sunt legate de: varsta, sex, rasa, religie, vocație, naționalitate, locuri, lucruri.


q  Diferentele intre sexe - din punctul de vedere al stilului de comunicare exista anumite diferențe intre barbați și femei. Cateva dintre acestea sunt: barbații vorbesc de trei ori mai puțin decat femeile, barbații prefera sa abordeze cate un subiect o data, pe cand femeile pot vorbi despre mai multe lucruri concomitent, barbații nu se intrerup in timp ce vorbesc, decat in situații de rivalitate sau conflictModalitati de ameliorare a comunicarii


1. Mesajele de tip "eu"

Mesajele de tip "eu" vorbesc de propria experienta, fara a ataca sau a critica pe altii, doar pentru ca acestia nu raspund  la propriile tale nevoi. Aceste declaratii pot opri escaladarea ostila a unui proces, cladind increderea si sensibilitatea. Presupunerea este ca daca oamenii vad ceea ce esti tu cu adevarat, ceea ce simti tu cu adevarat sau ceea ce doresti cu adevarat, atunci ei vor incerca sa raspunda de o maniera corespunzatoare. (John Amodeo and Kris Wentworth, "Self-revealing Communication: A Vital Bridge between Two Worlds", 1995).

Mesajele de tip "eu"

Previn declansarea reactiilor defensive in comunicare prin evitarea criticii si a evaluarii persoanei cu care comunici.

Faciliteaza comunicarea emotiilor si

Permit imbunatatirea relatiei si modificarea comportamentelor care nu sunt adecvate intr-o relatie

Aceste mesaje pot inlocui cu succes mesajele de tip "tu" care dau sentimentul unei acuze, al unui atac, al manipularii si pedepsirii, al incercarii de a schimba comportamentul celeilalte persoane. Ele intrerup comunicarea datorita reactiilor defensive pe care le declanseaza. Cand auzim cuvintele "tu", "intotdeauna" sau "niciodata" rostite ca un repros sau invinovatire, noi incetam sa mai ascultam. E ca si cum cineva arunca cu mingea in noi in loc sa ne-o arunce noua.


Asadar, mesajele de tip "eu" ne ajuta sa spunem:

ceea ce simtim;

cand ne simtim asa;

de ce.


Exemplu:

Sunt ingrijorat/a

cand nu ma suni sa-mi spui ca vei intarzia

pentru ca mi-e teama sa nu ti se intample ceva.

Spuneti ce simtiti, cand simtiti, si de ce. Aceasta are tendinta de a micsora tensiunea situatiei si a incuraja persoana cealalta sa faca o pauza si sa asculte. Pentru a folosi Mesajele "Eu" intr-un mod adecvat, trebuie sa stim ce simtim si apoi sa spunem aceasta simplu si onest persoanei celeilalte. Nu urmarim sa blamam cealalta persoana ci sa descriem modul in care comportamentele sau actiunile sale ne afecteaza pe noi. Sa vizionam caseta video pentru a vedea cum functioneaza mesajele "Eu".


2. Explorarea alternativelor


Este o metoda eficienta in procesul de sprijin. Aceasta este o metoda diferita de oferirea de sfaturi care este contraindicata, deoarece scade capacitatea clientului de a evalua situația și de a identifica soluții la problemele sale. Prin opoziție, explorarea alternativelor presupune sprijin pentru dezvoltarea abilitaților de identificare a problemei, de identificare a soluțiilor posibile și de luare a deciziei.

Pași in explorarea alternativelor:

a.  identificarea problemei: Vad ca ești preocupat. Putem sa discutam despre ceea ce te framanta?

b. Identificarea soluțiilor alternative: Care crezi ca ar fi soluțiile posibile ale acestei probleme?

c.  Alegerea soluției optime: Care din soluții crezi ca ar fi cea mai buna?

d. Evaluarea posibilelor consecințe: Ce crezi ca se va intampla daca vei alege aceasta soluție?

e.  Asistarea in luarea deciziei: Orice decizie vei lua, o putem discuta daca crezi ca este necesar.

f.  Planificarea pentru evaluare: Cand obții primele rezultate vom putea vedea daca soluția aleasa este cea mai buna

Atunci cand clientului ii este permis sa iși evalueze opțiunile și sa ia decizia, implicit iși asuma responsabilitatea ducerii la indeplinire a deciziei.

3. Exprimarea sentimentelor și emoțiilor

Una dintre cele mai mari dificultați in comunicare este data de capacitatea scazuta de identificare și exprimare a sentimentelor și emoțiilor. In general, suntem obișnuiți sa folosim o gama restransa de cuvinte care exprima emoții: nervos, suparat, vesel. Pe de alta parte emoțiile și sentimentele pe care le experimentam sunt extrem de diverse și le resimțim intern insa avem dificultați in a le identifica, respectiv recunoaște, deoarece nu am fost invațați sa facem aceasta. Pe de alta parte, exprimarea emoțiilor/ sentimentelor este blocata și de teama de autodezvaluire. Autodezvaluirea este perceputa ca fiind o cauza pentru vulnerabilitate, de aici și aceasta teama de a nufi raniți, acolo unde ne doare mai tare, acolo unde suntem mai sensibili. Aceasta este una din stereotipurile sociale ale exprimarii emoționale. In fapt, a comunica eficient presupune, printre altele și a ști sa iți exprimi emoțiile.


Modalitați de imbunatațire a exprimarii emoțiilor/ sentimentelor

a.. discutarea miturilor despre emoții: identificarea miturilor legate de emoții, evaluarea validitații acestora, impactul lor asupra comportamentului, utilizarea unor metode de contracarare a impactului

b. identificarea diferitelor tipuri de emoții și dezvoltarea capacitații de a le denumi adecvat exersarea asocierii trairii subiective a emoției cu denumirea acesteia

c. acceptarea responsabilitații propriilor emoții: in loc de m-ai jignit se poate folosi Ma simt jignita cand

d. identificarea evenimentelor care declanșeaza emoțiile: identificarea efectelor situațiilor, evenimentelor asupra starii emoționale, conștientizarea rolului interpretarii evenimentelor asupra declanșarii emoțiilor

e. conștientizarea relației: gand - emoție - comportament

f. exprimarea sentimentelor intr-o maniera clara in loc de sunt suparata, poți spune sunt suparata cand nu iți faci temele la timpNu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }