QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

Opera de arta ex-pune o lume. Fenomenul lumii

Opera de arta ex-pune o lume. Fenomenul lumiiCe ințelegem prin fenomenul lumii la care M. Heidegger apeleaza atunci cand pune in legatura opera de arta și lumea? M. Heidegger, in Originea operei de arta, spune ca opera de arta ex-pune o lume. Ce este aceasta lume? Lumea este o determinație a faptului-de-a-fi—in-lume, un moment al structurii felului de a fi al Dasein-ului. Lumea exista in masura in care exista Dasein-ul iar ea aparține acelei ființari care sunt de fiecare data eu insumi[1]. Lumea este acel ceva pe care Dasein-ul, din interiorul lui, il proiecteaza in afara . Enunțul este un mod prin care Dasein-ul iși aproprie ființarea des-coperita ca una des-coperita. Enunțul mai are și dimensiunea impartașirii a comunicarii cu ceilalți prin care ceilalți devin partași la deschisul deschis. Chiar M. Heidegger in Problemele fundamentale ale fenomenologiei, in punerea problemei privitoare la felul de a fi des-coperitor al omului, vorbește despre o „restituire a determinațiilor des-coperite unei ființari, așa cum este ea in sine”
In ceea ce privește greutatea și rolul tehnicii in zilele noastre, lucru pe care M. Heidegger il observa in lucrarea Intrebarea privitoare la tehnica,  nu presupune ca tehnica anuleaza adevarul ci ca ea nu face decat sa creeze un spațiu propice pentru ca adevarul sa staruie in starea de ascundere. Faptul ca nu se are o ințelegere a artei contemporane, ca nu se stabilește o relație libera cu operele artei contemporane este, presupunem, deocamdata, tocmai modul in care operele de arta ex-pun o lume. Ajunși in acest punct al ințelegerii conceptului de „experiența estetica” ca raportare libera a omului la opera de arta vom fi eliminat concepția tradiționala conform careia omul se afla cu lucrurile intr-un raport de forța in sensul raportului subiect-obiect prin care omul, mai intai, instituie lumea prin raportarea la aceasta[4]. M. Heidegger vorbește despre atitudinea producatoare a omului si in lucrarea sa Problemele fundamentale ale fenomenologiei.

HEIDEGGER Martin, Problemele fundamentale ale fenomenologiei, ed. Humanitas, București, 2006 p. 275.Ibidem, p. 277.

Ibidem, p. 354.

Ibidem, p. 178.                                                                                     Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }