QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

Geoparcul dinozaurilor tara hategului - proiect de dezvoltare durabila a tarii hateguluigeoparcul dinozaurilor

Tara HATEGului


Utilizarea patrimoniului natural si cultural in dezvoltarea durabilaProiect de dezvoltare durabila a Tarii Hategului


Cuprins


1. Rezumat  


2. Tara Hategului – “Inima inimii Romaniei”

2.1. Cadrul natural si istoric

2.2. Contextul economic


3. Concptul UNESCO de Geoparc

3.1. Ce este un Geoparc?

3.2. Reteaua Europeana a Geoaprcurilor

3.3. Un model european – Rezervatia Geologica Haute Provence


4. Proiectul “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”      

4.1. Obiectivele generale ale proiectului

4.2. Metodologia utilizata in cadrul proiectului

4.3. Obiectivele specifice ale proiectului


5. Impactul estimat al proiectului

5.1. Impactul economic  

5.2. Impactul social

5.3. Impactul asupra conservarii naturii


6. Actiunile realizate in cadrul proiectului


Anexe


Anexa I – Contractul de asociere a consiliilor lcale pentru sustinerea proiectului Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului


Anexa II – Act constitutiv al Asociatiei Geoparcul Dinozaurilor Hateg (AGDH)


Anexa III – The Hateg Declaration


1. REzumat


“Tara Hategului, situata la intretaierea drumurilor dintre Oltenia-Banat si Transilvania este un teritoriu in care abunda locurile cu deosebita semnificatie istorica ,culturala si stiintifica,toate amplasate intr-un cadru natural mirific,in vecinatatea Parcului National al Muntilor Retezat.

Acest teritoriu bine individualizat atat geografic ,prin sirurile de munti care il delimiteaza, cat si din punct de vedere cultural si etnografic,intruneste toate conditiile pentru instituirea statutului de Geoparc ,conform conceptului lansat in anul 1999 de catre UNESCO si inscrierea sa in reteaua Europeana a Geoparcurilor,din care fac parte in prezent 17 parcuri naturale ,toate situate in tari membre ale Uniunii Europene.


In esenta, proiectul “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”(GDTH) vizeaza valorificarea prin turism a exceptionalui patrimoniu natural, cultural si stiintific al Tarii Hategului si revitalizarea traditiilor folclorice si mestesugaresti ale acestei regiuni cu pronuntat specific etnologic in cadrul Romaniei. Dezvoltarea logistica nece-sara unui turism modern, masurile de protectie a siturilor naturale si culturale si integrarea lor in circuite de vizitare, pregatirea profesionala in dezvoltarea durabila a regiunii prin cursuri oferite in sistemul educatiei deschise si la distanta, de catre institutii de invatamant universitar acreditate, reprezinta obiective ale acestui proiect pe care l-am initiat in urma cu 3 ani si care a generat deja o serie de realizari.


Proiectul are ca obiective majore

- Organizarea unui sistem integrat de management al ariilor naturale protejate si a siturilor culturale si istorice;

- Crearea unui sistem de educatie fi formare/reconversia profesionala bazat pe un parteneriat universitar, in sistemul educatiei deschise si la distanta;

- Revitalizarea traditiilor folclorice si mestesugaresti ale locuitorilor din regiune.


Impreuna, aceste obiective majore ale proiectului, converg spre asigurarea unui cadru coerent de dezvoltare a turismului cu toate componentele sale (ecoturism, agroturism, turism cultural) si de redresare socio-economica a zonei. Populatia locala este confruntata in prezent cu o accentuata restrangere a locurilor de munca din minierit si din metalurgie, domenii profesionale traditionale pentru judetul Hunedoara, care inainte de 1990 concentrau cea mai mare parte a fortei de munca active a locuitorilor Tarii Hategului.

Proiectul a fost dezvoltat de un parteneriat format intre universitatti, administratia locala, intreprinderi, organizatii negurvernamentale. Parteneriatul reprezinta o materializare a programelor de “reconstructie institutionala “ (Institution Building I.B.), instrument al strategiei de dezvoltare a regiunilor, recomandat de catre Consiliul Uniunii Europene a fi aplicat de tarile in curs de aderare. Conform acestei strategii actiunile conexe obiectivelor proiectului sunt fundamentate pe “analize de necesitate”, efectuate de cadre didactice, cercetatori, si studenti ai unor facultati diverse (sociologie, stiinte ale vietii si pamantului, arhitectura): corelarea actiunilor prin abordarea lor in maniera interdisciplinara si asigurarea coeziunii fortelor implicate.

Factorul-cheie care personalizea-za acest proiect, conferindu-i, in contextul interesului general pe care-l suscita dinozaurii si lumile lor disparute, o deosebita atractivitate il reprezinta siturile cu resturi ale dinozaurilor de la sfarsitul erei Mezozoice. Cunoscute de peste un secol in Tara Hategului, dar care an de an adauga noi descoperiri. Faunele cu “dinozauri pitici” din Tara Hategului, unice in lume, sunt larg mediatizate in plan international, atractivitatea lor fiind sporita prin recentele descoperiri ale cuiburilor cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mici mamifere contemporane dinozaurilor si, in special, uriasului reptil zburator Hatzegopteryx, din grupul pterosaurilor. Reconstituirea dinozaurilor si a altor animale cu care acestia au convietuit pe o insula din Marea Tethys, ce cuprindea in urma cu 68-65 milioane de ani actualul teritoriu al “Tarii Hategului” este preconizat a fi realizata in cadrul unui Parc in aer liber din vecinatatea Castelului de la Nalat-vad, langa orasul Hateg. Realizarea acestui proiect implica amenajarea parcului de 12 ha din jurul castelului, ca parc dendrologic, cu specii rare de arbori, precum si constructia unui muzeu paleontologic acoperit.


Proiectul “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” mobilizeaza in activitatile implicate de diversele sale obiective, un mare numar de studenti din domenii diferite ale stiintelor (geologie, biologie, sociologie, arhitectura) care an de an, in perioadele de practica sa in perioada vacantelor de vara desfasoara cercetari specifice si studii de necesitate, sub coordonarea cadrelor didactice.


Asociatia Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (AGDH ), organizatie non-guvernamentala si non-profit, constituita in anul 2001, este cea care asigura coordonarea activitatilor de creare a geoparcului. Membrii fondatori sunt reprezentanti ai Universitatilor din Bucuresti si Petrosani, Consiliului judetean Hunedoara, Primariei orasului Hateg, Intreprinderii Hidroconstructia Raul Mare s.a. Primarii tuturor comunelor din regiune au semnat un acord de parteneriat cu A.G.D.H. prin care s-au angajat sa conlucreze si sa sustina, din fondurile locale, realizarea obiectivelor proiectului. Prin conceptie, mod de organizare si de management, proiectul GDTH reprezinta un model de participare activa bazat pe coeziunea fortelor si coerenta actiunilor.


Proiectul este larg deschis cooperarii internationale, o serie de localitati din Franta si Germania, partenere cu cele din Tara Hategului, exprimand prin reprezentantii autorizati ai lor, cu prilejul vizitelor facute in regiune, dorinta de a conlucra in realizarea unora dintre obiectivele proiectului. In reciprocitate primarii comunelor din Tara Hategului au efectuat o vizita de documentare in Franta si Germania.O serie de manifestari stiintifice precum: Simpozionul European de Paleontologia Vertebratelor, Workshopul tarilor balcanice pentru conservarea siturilor geologice si cooperare in plan regional, au fost organizate in ultimii doi ani in Tara Hategului. Workshopul tarilor balcanice s-a incheiat cu “Declaratia de la Hateg”, ce militeaza pentru un efort comun, regional de cooperare in aplicarea principiilor dezvoltarii durabile.


Ambasada Olandei a sustinut financiar derularea unui proiect “Profesori pentru geoparc”, dedicat formarii profesorilor si elevilor ca viitori lpartenri activi in activitatile geoparcului. Excelenta sa, Domnul Philippe Etienne, Ambasadorul Frantei in Romania a vizitat in vara anului 2003, comuna General Berthelot, de langa Hateg, declarind-si interesul deosebit pentru sistinerea proiectului si crearea unor parteneriate cu institutii din Franta.2. Tara HaTegului “inima inimii romAneSti”.


2.1. Cadrul natural si istoric


“Tara Hategului” isi datoreaza numele, la fel ca si alte regiuni ale tarii (“Tara Fagarasului”, “Tara Lovistei”, “Tara Zarandului”), sirurilor de munti care o inconjoara de jur imprejur. In cazul Hategului sunt Muntii Sureanu, Retezat, Tarcului si Poiana Rusca.


Cadrul geografic bine individualizat al regiunii a generat in timp datini folclorice si mestesuguri traditionale, un port popular inconfundabil, traditii si obiceiuri populare foarte bine conservate. Toate acestea fac din Tara Hategului o regiune etnografica distincta si bine personalizata a Romaniei. Istoria Tarii Hategului se confunda cu istoria nasterii poporului roman prin zamislirea daco-romana.

Din epoca romana se pastreaza la Sarmizegetusa Ulpia Traiana vestigiile amfiteatrului gladiatorilor, ale forumului si bazilicii, precum si ale multor temple (templul lui Liber Pater,al Augustalilor, al lui Silvanus, al lui Esculap si al Hygiei). Cresterea si descresterea imperiului roman pe teritoriul Daciei cucerite (secolele I–IV A.D.) a fost urmata de organizarea feudala a cnezatelor,din care s-au pastrat aici urme ale unor edificii religioase precrestine ,care in buna parte au regenerat in constructie marmora alba a edificiilor romane parasite. Pe temeliile edificiilor precrestine au fost durate bisericile de la Densus, o perla a arhitecturii medievale din sudul Transilvaniei,cea mai veche biserica din Romania, cele dela Streisangeorgiu, de la Santamaria Orlea, Sanpetru, Ostrov, toate construite intre secolele XII si XV. Din aceasi perioada dateaza Ceatatea Colt ,construita inexpugnabil pe abrupturile Muntilor Retezat ,in apropierea comunei Rau de Mori , locul care se pare l-a inspirat pe Jules Verne in scrierea “Castelului din Carpati”, turnurile de observatie care se insiruiau pe creasta dealurilor de la Crivadia,in estul Tarii Hategului pana la Rachitova in vest, ce vesteau prin focuri aprinse apropierea atacatorilor, de asemenea o serie de castele, resedinte ale cnezilor din regiune, asa cum sunt cele de la Santamaria Orlea, construita in 1363 si refacut 4 secole mai tarziu, si cel de la Pesteana. Edificiile monastice de la Prislop ,a caror constructie a inceput in 1404 ,devenind in secolele XVI si XVII centrul cultural al intregii parti de sud a Transilvaniei constituie o emblema a Renasterii in aceasta regiune din centrul Romaniei.


Din perioada ocuparii habsburgice a Banatului si Transilvaniei (secolele XVIII si XIX) s-au pastrat in Tara Hategului o serie de cladiri nobiliare, castele si conacuri, asa cum sunt cele din comunele Nalat-Vad, langa orasul Hateg, Pesteana, Unirea-Berthelot, Sacel, in aceasta din urma aflandu-se conacul in care si-a petrecut o parte a vietii paleontologul de renume mondial Franz von Nopcsa, initiatorul cercetarilor asupra dinosaurilor din Tara Hategului. Familiei Nopcsa i-a apartinut si conacul din comuna General Berthelot (fosta Unirea).


Trebuie mentionat ca, nicaieri in Romania pe o intindere relativ restransa, de numai 1000 kmp, nu se intalneste o densitate mai mare a locurilor cu pregnanta semnificatie istorica si culturala, insiruite pe durata a doua milenii, carora li se alatura spre intregirea valorii acestei regiuni, siturile cu dinozauri unice in lume si peisajele incantatoare ale muntilor impaduriti in care curgerile rapide ale raurilor au sapat adanc, dar si cele ale colinelor cu livezi si ale sesurilor cu culturi agricole.2.2. Contextul economic al Tarii Hategului


Tara Hategului cuprinde 11 unitati administrativ-teritoriale (zece comune si un oras) intinse pe o suprafata de 145 158 hectare si o populatie de aproximativ 40000 de locuitori distribuita in 78 de asezari. Regiunea a fost puternic afectata de restructurarea industriilor miniera si siderurgica din zonele invecinate (Petrosani, Hunedoara, Calan) si de restructurarea industriei locale, mai ales din Hateg si Boita. Rata somajului este de peste 20 de procente si se constata o tendinta de migrare a locuitorilor spre zonele rurale, in paralel cu o reconversie spre agricultura sau catre activitati traditionale.

Reteaua rutiera a Tarii Hategului este formata din drumuri publice, de diferite categorii, a caror lungime insumeaza aproximativ 400 km, fara drumurile forestiere si diversele cai de acces cu destinatie speciala. La acestea se adauga alti 300 km, cat reprezinta strazile orasenesti si comunale. Considerand ansamblul drumurilor publice (fara strazi), infrastructura rutiera a Tarii Hategului este relativ densa, pentru o depresiune intramontana. Infrastructura feroviara insumeaza 72 km de cale de rulare, din care numai 49 km se afla in exploatare. Cea mai importanta este calea ferata dubla si electrificata Subcetate – Pui – Baru – Banita, care leaga magistrala de pe Valea Muresului cu Valea Jiului si, mai departe, cu sudul tarii, pe traseul Simeria – Petrosani – Tg. Jiu – Filiasi. Acestea asigura in zona un important sprijin pentru turismul montan si alpin, mai ales in zonele Clopotiva, Brazi, Rau de Mori, Nucsoara, Salasu de Sus.


Una din principalele probleme, pentru locuitorii din zona, o constituie alimentarea cu apa potabila, mai precis, absenta unei retele de apa potabila, apa provenind in majoritatea localitatilor din fantana/put, iar pentru unele activitati gospodaresti se mai foloseste si apa din rau (10%). Neexistand retea de apa potabila, nu exista nici canalizare, desi putin multe dintre locuinte sunt dotate cu instalatie pentru baie. O problema cu impact pe termen lung asupra mediului si a dezvoltarii agroturismului, o constituie lipsa gropilor de gunoi functionale si a colectarii deseurilormenajere, majoritatea locuitorilor arunca deseurile menajere in raurile ce traverseaza localitatile.

Tara Hategului este o zona unica in Romania atat prin raportul echilibrat intre terenurile influentate antropic si cele aflate in regim natural, cat si prin gradul ridicat de conservare al zonelor naturale. Din punct de vedere al utilizarii terenurilor suprafetele cele mai mari sunt acoperite de paduri, pasunile au o pondere putin mai redusa, iar cel mai slab reprezentat este terenul arabil. Majoritatea suprafetei impadurite este in proprietatea statului, restul apartinand domeniului public si sectorului privat. Dominante sunt padurile naturale, in special fagetele, rasinoasele, in proportie mai mica, sunt constituite in special din paduri de pin plantat in vederea obtinerii colofoniului si larice pentru seminte care furnizeaza materialul germinativ pentru pepiniere. Suprafetele agricole fiind inegal distribuite intre comunele din Tara Hategului ponderea si tipul activitatile traditionale este diferita. In zonele centrale ale bazinului este predominanta cultivarea terenurilor iar in cele de pe rama bazinului cresterea animalelor, prelucrarea lemnului, pomicultura. Cartoful este cultura cea mai raspandita alaturi de care se mai cultiva porumb, grau, ovaz, orzoaica, legume si plante furajere. Lucrarile agicole sunt executate atat mecanizat dar si traditional, cu animalele, atat din lipsa utilajelor dar si din cauza existentei unor terenuri inaccesibile. Fertilizarea terenurilor se face preponderent cu ingrasaminte naturale dar utilizarea insecticidelor si pesticidelor cunoaste o dezvoltare importanta in ultimii ani. Cresterea animalelor se bazeaza pe suprafetele mari de pasuni si fanete, animalele crescute sunt: bovine (cele mai numeroase), ovine si porcine. Aproximativ 80% dintre gospodariile, din mediu rural, cresc animale si 95% cresc pasari, dar produse vand la piata numai 40.0% dintre acestia.

In intreaga zona sunt inmatriculate peste 1000 de firme, majoritatea in domeniul serviciilor, Printre cele mai importante firme din zona se pot enumera Hidroconstructia SA – Raul Mare, Hidroelectrica, Hdroserv, Fabrica de Bere Hateg, fabrica de materiale refractare din Baru, alaturi de care sunt brutarii, gatere, ateliere de prelucrare a lemnului, balastiere.

Turismul rprezinta una din activitatile in plina dezvoltare, chiar daca in momentul de fata el este intr-un stadiu incipient. Infrastructura turistica este asigurata de patru hoteluri, 26 pensiui turistice si 4 cabane, majoritatea fiind concentrate in zonele de intrare in Muntii Retezat. Datele preliminarii ale studiilor de teren si chestionarelor de opinie aplicate turistilor si antreprenorilor locali indica urmatoarele tipuri de turism care se preteaza zonei:

- turismul de circulatie, favorizat de existenta, indeosebi in compartimentul vestic al depresiunii, a unei game variate de atractii turistice (vestigii dacice si romane, monumente de cult, cetati medievale, castele nobiliare, lacuri de baraj antropic, centre de dirijare a turismului montan, situri paleontologice etc.) si a unei retele dense de drumuri modernizate, bine intretinute;

- turismul montan asociat cu sporturi de iarna, necesitand un volum mare de investitii si dotari tehnice de anvergura, este practicat in mod organizat numai in zona Complexului Rausor, unde a fost amenajata o partie de schi si s-a construit o instalatie de transport pe cablu. In conditii naturale, unele sportuni de iarna se pnactica si in alte situri favorabile, indeosebi pe vaile nordice ale Retezatului;

- turismul de tranzit este legat de pozitia Tarii Hategului la convergenta unor importante axe de comunicatie care leaga Transilvania de Oltenia si de Banat, toate beneficiind de remarcabile resurse turistice, localizate in regiunile submontane si montane adiacente.

- turismul cultural-stiintific, s-a dezvoltat in legatura cu existenta in Depresiunea Hategului si in imprejurimile acesteia a catorva obiective-unicat, de mare valoare culturala si stiintifica, pentru studierea carora exista un permanent aflux de specialisti din varii domenii: istorie-arheologie (siturile rupestre, cele dacice, romane si medievale), geografie, biologie, paleontologie (Parcul National Retezat, complexul montan-glaciar, endocarstul, statiunile cu fosile de dinozaur, tipurile specifice de asezari etc.), sociologie, antropologie.

- turismul de sfarsit de saptamana antreneaza mai putin populatia Tarii Hategului si mai mult pe aceea a regiunilor industrial-urbane din apropiere — Hunedoara­Calan, Valea Jiului —, de unde, de regula, grupuri de tineri se indreapta spre cabanele din Muntii Retezatului ori spre obiective din Muntii Sureanu. Un fenomen reorientat recent este cel al sejurului de week-end, practicat vara de catre familiile hunedorene la resedintele de vara de pe vaile Rausorului ai Raului Mare; agroturismul este inca in faza experimentala si de rganizare, Tara Hategului avand un potential remarcabil prin calitatea mediului natural, a mbientului socio-cultural, prin standardul habitatului, prin divensitatea activitatilor economice u tenta traditionala, conditii obligatorii pentru atragerea unei clientele cat mai numeroase.

Selectiv si in grade diferite, pe masura dezvoltarii unor proiec-te de dezvoltare locala, nitare pentru intreaga Tara a Hategului in cadrul strategiei Geoparcul Dinozaurilor satele se vor transforma din localitati unifunctionale, de importanta locala (exlcusiv sau preponderant gricola), in ase-zari cu functii diversificate, integrate spatial si functional in teritoriul lor de sprijin, si in ansamblul, mai vast, al structurilor antropogeografice si naturale. Satele devin, astfel, prin functiile si rolul lor in societate, un element important al productiei sociale si un factor activ in transformarea mediului.3. contextul international al geoconservarii


3.1. Conceptul UNESCO de Geopark


Plecand de la initiativele care exista deja la nivel national si international in ceea ce priveste conservarea mediului inconjurator, UNESCO a hotarat crearea Programului GEOPARK. oferindu-i experienta sa in domeniul stiintelor pamantului si a conservarii patrimoniului, UNESCO pune la dispozitia acestui Program retelele sale internationale stiintifice si politice si relatiile publice, rodul a cincizeci de ani de relatii publice.


Mediul inconjurator beneficiaza de numeroase masuri de protectie. Pana in prezent, putine actiuni au fost intreprinse pentru a proteja patrimoniul geologic inscris in roci si peisaje, memoria Pamantului nostru.


Pentru a raspunde la aceasta nevoie, UNESCO a hotarat sa adopte o noua politica: dorinta de valorificare a siturilor ce constituie marturii ale istoriei pamantului trebuie sa mearga in paralel cu crearea de locuri de munca si cu dezvoltarea economica locala durabila. Incepand cu 1999, o noua denumire internationala, aceea de GEOPARK, va deveni un sinonim al protectiei mediului si al dezvoltarii si va fi astfel acordata, in fiecare an, la maximum douazeci de situri selectionate de pe planeta noastra.


Lansarea acestei initiative inovatoare, bazata pe 4 miliarde de ani de istorie a pamantului pentru a pregati ziua de maine, reprezinta o reala oportunitate pentru sectorul privat de a face parte integranta din aceasta. Proiectul ce are o rezonanta universala, suscita un interes major intr-o perioada in care constiinta ca mediul inconjurator trebuie protejat capata o importanta crescanda.


Realizarea unui Geopar este conditionata de urmatoarele elemente:

- Un Geopark UNESCO este un teritoriu cu granite bine definite si cu o suprafata destul de mare pentru a servi dezvoltarii economice locale. Geoparkul contine un numar de situri geologice de o importanta stiintifica, raritate sau frumusete deosebite; el poate avea nu numai o importanta geologica ci si o valoare arheologica, ecologica, istorica sau culturala.

- Siturile sunt legate unul de celalalt si pastrate in siguranta intr-o amplasare de tip parc gestionata in mod oficial; Geoparkul este administrat de o autoritate desemnata care adopta propria politica teritoriala pentru o dezvoltare regionala socio-economica sustinuta.

- Un Geopark UNESCO incurajeaza dezvoltarea socio-economica sustinuta din punct de vedere cultural si al mediului inconjurator. Acest lucru are un impact direct asupra regiunii respective, imbunatatind conditiile de viata si mediul rural, intensificand identificarea populatiei cu regiunea si declansand renasterea culturala.

- Un Geopark UNESCO exploreaza si arata metodele de a pastra mostenirea geologica (conservarea rocilor, a resurselor minerale, a mineralelor, a fosilelor si a formelor de relief).

- Un Geopark UNESCO serveste ca metoda pedagogica pentru educatia mediului inconjurator, pentru formare si cercetare legate de stiintele Pamantului, probleme de mediu si dezvoltare sustinuta.

- Un Geopark UNESCO ramane sub jurisdictia unica a statului in care se afla. Este responsabilitatea statului de a hotari cum sa protejeze siturile si regiunile respective, in conformitate cu legislatia nationala si reglementarile in vigoare.


Atribuirea certificatului de “Geopark” implica respectarea anumitor reguli stabilite de UNESCO, precum gestiunea “parcului” si capacitatea tarii respective de a le lua in responsabilitate sa. Candidaturile pentru acest certificat sunt selectionate de catre o comisie de experti internationali, a caror decizie se bazeaza pe criterii stricte, stabilite in prealabil. Fiecare Geopark functioneaza autonom, fiind atasat la reteaua mondiala a Geoparkurilor UNESCO.


3.2. ReTeaua EuropeanA a Geoparcurilor


Fiecare tara europeana cuprinde situri geologice, mineralogice, paleontologice, geomorfologice, speologic, unice si e o valoare instimabila pentru patrimoniul natural si cultural european si mondial. In ultimii ani a inceput sa fie recunoscuta, din ce in ce mai mult, importanta acestui patrimoniu pentru educatie, stiinta, turism, in unele dintre tarile membre ale Uniunii Europene au fost create rezervatii geologice, reunite generic sub denumirea de geoparcuri.


Un geoparc european este un teritoriu bine definit ce cuprinde un patrimoniu geologic avand o valoare deosebita si unde exista o strategie de dezvoltare, iar managemtul siturilor este asigurat de o structura de gestiune special creata. Un geoparc european este un teritoriu de dezvoltare, experimentare, aplicare a unor metode noi de protectie, educatie, cooperare in conservarea siturilor geologice, naturale sau culturale.


Reteaua Europeana a Geoparcurilor a fost creata in anul 2000, la initiativa a patru geoparcuri situate in zone defavorizate din punct de vedere economic si a avut ca sop principal cooperarea intr-o maniera deschisa si novatoare care sa permita gasirea unor noi solutii capabile sa asigure dezvoltarea sociala si economica. In al doilea rand s-a urmarit utilizarea, in comun, a patrimoniului geologic si cultural local intr-un context european, ca model de dezvoltare regionala durabila. Reteaua are propria Charta iar in anul 2001 a semnat un acord oficial de colaborare cu UNESCO. Initial formata din patru geoparcuri, beneficiare ale unor proiecte de tip LEADER, Reteaua cuprinde acum 17 geoparcuri din noua state mebre ale Uniunii Europene. Reteaua este un instrument foarte bun care permite membrilor sa:
- promoveze protectia siturilor geologice;

- dezvolte idei novatoare, in comun, la nivel european;

- sustina cercetarea stiintifica in domeniul geostiintelor;

- dezvolte programe educationale pentru scoli, universitati si publicul larg;

- dezvolte noi tipuri de calificari si crearea de noi locuri de munca;

- dezvolte pachete de oferta turistica de tip “geo-routs”, “geo-trails”, geo-tourism”;

- dezvolte productia de obiecte artistice sau de consum inspirate de elemente de geologie;

- organizeze evenimente artistice de promovare a patrimoniului geologic;

- faciliteze transferul de know – how in geoturism intre tarile membre;

- dezvolte, in comun, strategii de dezvoltare durabila;

- creeze un organism independent si puternic ce poate apara si sustine fiecare nou membru.


Reteaua are o structura de management foarte simpla, formata dintr-un Comitet consultativ de sase persoane, inclusiv reprezentantul UNESCO si un Comitet de coordonare format din doi reprezentati desemnat de fiecare geoparc membru. Deciziile sunt luate cu votul majoritatii membrilor din Comitetul de coordonare. Cele doua comitete sunt completate de doi coordonatori ai retelei al caror rol este de a fi puncte de contact pentru noii potentiali membri. Membrii Retelei se intalnesc de trei ori pe an, iar diversele grupuri individuale se pot intalni mai des, in functie de agenda diverselor proiecte sau manifestari comune. Reteaua este deschisa spre a primi noi membri, procedura de admitere fiind bazata pe indeplinirea unor criterii minime din partea candidatilor si depunerea unui dosar de candidatura la Grupul de coordonare a retelei. Cerinta de baza pentru aderarea la retea a unui nou membru o constituie existenta unei structuri de administrare si a unei strategii clare de dezvoltare locala. Pe masura ce reteaua se extinde in Europa demonstreaza tot mai clar legatura care poate fi realizata intre conservarea patrimoniului geologic si dezvoltarea economica si sociala – ca model de dezvoltare durabila.


In cadrul celui de-al patrulea miting al retelei, desfasurat in octormbrie 2003 la Anogia in Grecia, a fost prezentat stadiul actual de dezvoltare al Geoparcului Tara Hategului si principalele directii de actiune. Activitatea desfasurata de echipa proeictului a fost apreciata favorabil, Geoparcul primind oficial invitatia de a depune dosarul de candidatura pentru a putea fi admis ca membru in cursul anului 2004. Geoparcul Tara Hategului ar putea deveni astfel primul din Europa Centrala si de Est membru al retelei si un punct de sprijin pentru politica de extindere a Retelei in zona balcanica si in spatiul ex-iugoslav.


3.3. Un model european - Rezervatia Geologica Haute Provence


Valoarea stiintifica a zonei Digne (Franta) este foarte bine cunoscuta inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, geologii mentionand bogatia acestui teritoriu si importanta lui pentru studiul istoriei Pamantului. Zona Digne face parte din Regiunea Provence Alpes Cote d`Azur si este situata la 150 km nord de Marsillia, 150 km de Nice si 170 km de Grenoble, intr-o regiune montana. Renumita pentru apele termale si agricultura traditionala, regiunea a fost puternic afectata de recesiunea economica datorata industrializarii masive din deceniile sase si sapte. Confruntata cu declinul economic, cu depopularea si ocolita de rutele turistice traditionale, autoritatile locale au demarat un proiect de protectie a patrimoniului natural local prin crearea Rezervatiei Geologice Haute Provence, in anul 1984. Rezervatia este o structura de tip « rezervatie naturala nationala», creata prin decret ministerial, cu un teritoriu de 190 000 ha si grupand 47 de comune. Teritoriul cuprinde 18 situri geologice strict protejate ce acopera o istorie a Pamantului de peste 300 milioane de ani, incepand din Carbonifer si pana in prezent. In cadrul siturilor protejate este interzisa colectarea sau distrugerea fosilelor iar in restul teritoriului colectarea se poate face numai cu aprobare. In afara siturilor mentionate infrastructura rezervatiei cuprinde un muzeu, un acvariu, sediul rezervatiei, un centru expozitional, ateliere pentru artisti, muzee de sit, centru de documentare, atelier de mulaje, magazin de souveniruri, centru de primire si doua centre de vizitare teritoriale, tematice : ”Sirene si sirenieni” (Castellane), ”Istoria Timpului” (Sisteron).


Inca de la crearea sa echipa de administrare a adoptat o politica de cooperare si cointeresare a populatiei locale, incercand sa o responsabilizeze pentru protectia siturilor si sa o implice in proiecte de dezvoltare culturala, sciala si economica. Acesta strategie a fost rasplatita de UNESCO prin organizarea la Digne, in 1991, a Primului Simpozion International privind Protectia Patrimoniului Geologic, prilej de adoptare a « Declaratiei Internationala privind Dreptul la Memorie al Pamantului” semnat de reprezentantii a 39 de tari.


In cei 20 de ani de activitate Rezervatia si-a asumat un rol activ in diverse planuri :

- amenajarea teritoriului si a siturilor geologice, a promovat conservarea in situ si construind un “muzeu de sit” care sa permita observarea resturilor fosile in contextul lor natural;

- inovarea in domeniul noilor tehnologii de fabricare a mulajelor, reusind realizarea unui mulaj cu o suprafata de 400 mp destinat unei expozitii internationale in Japonia;

- dezvoltarea unor puncte si proiecte de atractie si interes pentru educatie, stiintele naturii, turism. Numarul total al turistilor ce viziteaza anual rezervatia este de peste 80 000;

- inscrierea unui sit in Lista patrimoniului UNESCO;

- actor activ in realizarea de proiecte culturale, autorul conceptului de “Memoire de la Terre”;

- a generat locuri de munca si venituri directe, indirecte si induse, avand in prezent 24 de angajati permanenti si numerosi angajati temporar. Bugetul proiectelor nationale si internationale, derulate in ultimii ani este de peste 4 milioane de euro.


Evolutia Rezervatiei Geologice poate fi impartita intrei etape majore: faza prealabila de creare a structurii de protectie si gestiune (1978 – 1984), faza de educatie si sensibilizare publica (1984 – 1994), faza de implicare in dezvoltarea economica locala si in proiecte internationale de dezvoltare durabila. Rezervatia este unul din initiatorii retelei Europene a Geoparcurilor, in rezent fiind emblema Regiunii Provence – Alpes – Cote d`Azur si modelul european de gestiune a teritoriului in spiritul dezvoltarii durabile. Succesul se datoreaza unei echipe active, sustinerii politice si financiare din partea tuturor actorilor locali, dezvoltarii unui apmlu program de educatie si constientizare publica, atragerii de fonduri pentru dezvoltarea economica si sociala.
4. PROIECTUL “Geoparcul Dinozaurilor Tara HaTegului”


4.1. Obiectivele generale ale proiectului


Proiectul “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” nu este restrans, in obiectivele sale, la cele strict legate de constituirea unui parc natural , incluzind structurile sale de administrare si functionare Proiectul are mai multe obiective, impreuna toate aceste converg spre dezvoltarea economica si sociala a comunitatilor locale. Activitatile conexe obiectivelor stabilite sunt fundamentate pe studii de necesitate efectuate in teren si pe un parteneriat constituit intre administratia locala si regionala, universitati, intreprinderi din sectorul public si privat. Doua mari directii de actiune sunt cuprinse in cadrul proiectului:


- Promovarea dezvoltarii socio-economice prin ralierea la actiunile proprii ale proiecrului a initiativelor locale (ale comunelor) integrate obiectivelor generale ale Geoparcului, cu potential real in atragerea investitiilor ;

- Revitalizarea traditiilor si intarirea identitatii locale ,drept suport in combaterea saraciei, pentru oprirea migratiei locuitorilor din zona prin crearea de noi locuri de munca, generatoare de bunastare.


Acestor doua directii le sunt circumscrise urmatoarele obiective generale ale proiectului:

- Protectia patrimoniului natural si cultural al regiunii si dezvoltarea unui sistem de mana- gement a acestui patrimoniu prin implicarea constienta a comunitatilor locale;

- Revitalizarea traditiilor folclorice si mestesugaresti-artizanale ale Tarii Hategului;

- Dezvoltarea agroturismului si a turismului cultural;

- Formarea si reconversia profesionala a membrilor comunitatilor locale prin cursuri oferite de

universitatile acreditate, membre ale parteneriatului socio-economic constituit, prin sistemul educatiei la distanta.


Aceste obiective generale se inscriu in politica promovata de Comisia Europeana pentru dezvoltarea regiunilor din viitoarele tari membre ale Uniunii Europene care se confrunta in aceasta perioada de tranzitie cu serioase dificultati sociale si economice. Domnul Michel Barnier, Comisarul-sef european pentru politica dezvoltarii regionale arata in al sau avant-propos la brosura “Au service des regions”, publicata in anul 2001 de catre Direction generale de la politique regionale de la Commission europeenne: “Politica regionala europeana este inainte de toate o politica de solidaritate. Astfel Uniunea europeana contribuie la diminuarea decalajelor pe care le resimt regiunile a caror dezvoltare este ramasa in urma, la reconversia zonelor industriale in dificultate,la diversificarea suprafetelor agricole in declin si chiar la refacerea cartierelor depopulate ale oraselor. Politica regionala este totodata o politica concreta. Ea contribuie la ajutarea oamenilor in a –si gasi de lucru si a trai mai bine in propria tara, regiune , cartier sau sat .”


Proiectul “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” depaseste prin obiectivele avute in vedere realizarea stricta a conditiilor stabilite de UNESCO pentru realizarea Geoparcurilor. In proiect sunt cuprinse actiuni socio-economice, de reducere a somajului, de imbunatatire a nivelului de trai pentru locuitorii din zona, actiuni aflate deja in derulare, in baza unor analize aprofundate efectuate in teren. Planul de actiune al proiectului nostru este ancorat strategiei lansate si practicate in tarile membre ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea durabila a regiunilor. Astfel cele trei obiective prioritare ale politicii europene adresata dezvoltarii regiunilor si anume: incurajarea recuperarii decalajelor pentru regiunile mai putin dezvoltate, sustinerea reconversiei economice si sociale in regiunile in dificultate, modernizarea sistemelor de formare profesionala si cresterea locurilor de munca, se se regasesc in obiectivele si actiunile concrete desfasurate, in curs de desfasurare sau preconizate pentru viitorul apropiat ale acestui proiect.4.2. Metodologia utilizata in cadrul proiectului


Fundamentarea obiectivelor proiectului si realizarea acestora prin activitati concrete este urmarea studiilor stiintifice desfasurate timp de 25 de ani in aceasta regiune de profesori asistenti si studenti de la Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti.. Cercetarile geologice si paleontologice desfasurate in regiunea Tarii Hategului au prilejuit o serie de descoperiri de exceptionala importanta stiintifica , care au starnit interesul lucratorilor din media, fiind deseori prezentate in jurnale si reviste din tara si din strainatate, in emisiuni de radio si in filme TV. Efectul direct al prezentarilor prin mass-media este cresterea, intr-o masura consistenta, a interesului publicului pentru aceasta regiune populata in urma cu peste 68 milioane de ani de “dinosaurii pitici ai Transilvaniei”, asa cum sunt ei mediatizati in intreaga lume. Interesul pentru siturile cu dinozauri ale Tarii Hategului s-a extins rapid de la cercetatorii paleontologi din tari ale Europei de vest ,din S.U.A. si Canada care au venit aici pentru desfasurarea unor cercetari in colaborare cu specialistii romani ,la publicul larg , din tara si din strainatate ,atras in special prin emisiunile stiintifice ale canalului de televiziune “Discovery” si publicatii ale revistei National Geographic.


Manifestarea tot mai puternica a interesului suscitat de patrimoniul paleontologic al Tarii Hategului a coincis cu lansarea in 1999 de catre UNESCO a coceptului de Geoparc, concept care prin conditiile enuntate (“o regiune bine individualizata geografic ,cu situri geologice importante,alaturi de situri istorice si culturale, toate impreuna abordate intr-un sistem de management integrat, care sa contribuie la redresarea socio-economica a unei regiuni confruntate cu o accentuata recesiune”) pare a fi fost inspirat de realitatile acestei regiuni, care intrece prin densitatea locurilor de interes stiintific si cultural oricare alta regiune a Romaniei.

Aceasta coincidenta intre un mare potential turistic si lansarea unei oportunitati organizatorice a generat initierea in anul 2000 a unor studii interdisciplinare lansate de Universitatea Bucuresti in cele 11 localitati componente ale Tarii Hategului de echipe interdisciplinare. Aceste studii au vizat cunoasterea situatiei concrete, prin dialog direct, observatii de teren, completarea unor chestionare specifice, permitand astfel o proiectare realista a actiunilor in cadrul proiectului si stabilirea prioritatilor.

Principalele aspecte relevate prin aceste studii, desfasurate dupa metoda “analizelor de necesitate” sunt urmatoarele:

*     rata ridicata a somajului si tendinta de migrare a tinerilor;

*     nevoia stringenta de asigurare a pregatirii profesionale,inclusiv a reconversiei spre alte profesii decat cele industriale,legate de minierit si metalurgie ,traditionale pentru aceasta regiune, dar aflate intr-un accentuat declin;

*     lipsa de informare si pregatire cu privire la accesarea de fonduri prin competitie de proiecte;

*     disponibilitatea populatiei pentru dezvoltarea agro-turismului in sistemul pensiunilor satesti si existenta unui potential ridicat pentru aceasta;

*     lipsa infrastructurilor necesare turismului precum si a unei conceptii concrete si coerente de dezvoltare a regiunii;

*     lipsa educatiei ecologice si a spiritului de conservare a patrimoniului natural si cultural-stiintific manifestat in cadrul comunitatilor locale,fapt care a favorizat cresterea alarmanta a furtului pe filiera internationala a obiectelor de patrimoniu;

*     necesitatea valorificarii patrimoniului natural;

*     necesitatea delimitarii siturilor deosebite si stabilirea unor activitati adecvate de

management.4.3. Obiective specifice ale proiectului


Proiectul “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” este mai mult decit planul de constituire a unui parc natural si a structurilor sale de administrare. Prin anvergura si obiectivele sale, acest proiect este, in fapt, o strategie de dezvoltare locala. Construit pe baza unor analize si studii de teren, bazat pe un parteneriat intre administratie si institutii educationale si de cercetare, proiectul ofera cadrul general si suportul pentru initiative de dezvoltare locala, care sa contribuie la revitalizarea Tarii Hategului. In acord cu aceste principii proiectul vizeaza doua directii majore de actiune :

*     Promovarea dezvoltarii socio-economice prin sustinerea activitatilor si

proiectelor ce sprijina initiativele locale pentru a se asigura venituri economice si a crea structuri capabile sa atraga investitiile ;

*     Revitalizarea traditiilor si intarirea identitatii locale, ca support pentru oprirea

migratiei populatiei, combaterea saraciei si intarirea coeziuni eonomice si sociale.


Obiectivele specifice ale proiectului sunt :


O1. Crearea structurilor necesare care sa asigure functionarea ca parc natural;


O2. Crearea unei structuri-suport pentru relansarea activitatilor economice traditionale

zonei, desfasurate conform normelor si regelementarilor europene bazate pe noi activitati in agroturism si pe un sistem de consultanta;


O3. Crearea unor structuri educationale capabile sa asigure formarea, conversia/reconversia

profesionala.4.4. Derularea proiectului


O1. Crearea structurilor necesare care sa asigure functionarea ca parc natural

Geoparcul Dinosaurilor Tara Hategului respecta regulile de functionare ale unui parc natural si va avea urmatoarea structura operationala:


Centrul Geoparcului

Acesta va functiona in cadrul Castelului si Parcului de la Nalat-vad. Centrul va contine birourile Administratiei Geoparcului, un punct de informare, o sala de conferinte, o biblioteca, o sala de expozitie ilustrativa pentru natura regiunii (cu exponate de flora si fauna specifice), un magazin cu brosuri, vederi, suveniruri. In cadrul castelului exista posibilitarea amenajarii unui hotel cu restaurant.


Muzeul in aer liber al dinosaurilor

Muzeul va fi construit in parcul castelului de la Nalat-vad pe o suprafata de 10 ha. Aici vor fi reconstituite in marime naturala speciile de dinosauri si ale altor animale contemporane lor ,care au trait la sfarsitul perioadei cretacice in aceasta regiune, in urma cu 68 milioane de ani. Parcul va fi atat un loc de vizitare si informare stiintifica cat si un ideal loc de promenade, aleile parcului fiind marginite de arbori, multi dintre acestia reprezentand raritati dendrologice; in parc se afla un mic lac si un izvor.


Centrul de ducatie a adultilor din Comuna General Berthelot

In comuna General Berthelot, la 6 km vest de orasul Hateg pe soseaua Hateg-Densus, a fost

redata in circuitul educational o veche scoala primara dezafectata, finantarea reconstructiei si a amenajarilor interioare fiind asigurata in cea mai mare parte din bugetul alocat comunei de catre Consiliul judetean Hunedoara. A fost creat astfel un Centru de educatie a adultilor din mediul rural din Romania, care functioneaza, incepand cu luna ianuarie 2004, in sistemul e-learning si al educatiei deschise si la distanta.

Functionarea si administrarea Centrului va fi asigurata in parteneriat de Asociatia Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (AGDH) impreuna cu Primaria si consiliul local al comunei General Berthelot, cu rolul consultativ al inspectoratului scolar judetean Hunedoara. Primele cursuri de pregatire specializata a fermierilor in sectoare agricole, in pomicultura si cresterea animalelor au inceput in luna ianuarie 2004 .urmand a cuprinde un grup de 30 de cursanti,locuitori ai comunelor din Tara Hategului. Cursurile organizate modular, pe specialitati (vezi anexa . ) vor fi predate in sistem intensiv in zilele de la sfarsitul saptamanii ,de catre cadre didactice de la Universitatea de Stiinte agricole si Medicina veterinara din Timisoara. Cursurile teoretice vor fi urmate in primavara de aplicatii pe sole experimentale, care au fost puse la dispozitie de catre proprietari ai terenurilor agricole din comuna Berthelot. Cursantii vor primi la sfarsitul ciclurilor teoretic si

practic atestate de eurofermier, acordate de USAMV Timisoara, beneficiara la randul sau al certificatului european de formator agricol in sistem european, in urma participarii in proiecte multianuale ale Programului TEMPUS.

Cursurile adresate fermierilor vor fi urmate incepand cu luna martie 2004 de cursurile de Agroturism si dezvoltare durabila oferite de catre Departamentul de Educatie la distanta al Universitatii din Petrosani. In paralel vor continua cursurile si aplicatiile practice de “formare a formatorilor” in domeniul ecologiei si conservarii patrimoniului natural adresate profesorilor de gimnaziu din scolile Hategului,actiune inceputa in urma cu un an prin finantare oferita de Ambasada Olandei . O initiativa educationala recenta a AGDH, care se bucura de interes din partea cursantilor-profesori de gimaziu si de liceu din judet si de sustinere din partea inspectoratului judetean este cea legata de pregatirea in problematica integrarii europene a Romaniei ,aceasta problematica urmand a fi reprezentata incepand cu anul scolar 2004/’2005 in curriculul scolar optional. Pregatirea profesorilor ce urmeaza a prelua in viitor predarea cursurilor de integrare europeana este asigurata de catre cadrele didactice ale Facultatii de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, de asemenea creatie a Programului TEMPUS.


Amenajarea siturilor naturale. Sunt vizate 11 situri (geologice si botanice), dintre care cele mai atractive sunt cele 4 cu vestigii ale dinosaurilor (oase, cuiburi cu oua). Toate siturile vor fi amenajate pentru o buna integrare in peisaj si pentru a oferi vizitatorilor informatii, prin indicatoare si panouri explicative. De la caz la caz protectia siturilor va fi realizata prin acoperisuri transparente, ingradiri speciale.


Organizarea traseelor de vizitare. In functie de durata lor, traseele turistice vor fi organizate in trasee cu durata de vizitare minimala de o jumatate de zi (exclusiv pentru vizitarea parcului in aer liber si a siturilor cu dinosauri) si trasee cu durata de cateva zile, cu sejur in pensiuni agroturistice si program de vizitare a tuturor obiectivelor turistice din Geoparc, inclusiv participari la manifestari folclorice.Elementele de structura si functionare a Geoparcului cuprind

*     Carta Geoparcului cuprinde reglementarile privind organizarea si functionarea Geoparcului, statutul siturilor protejate, modul de asigurare a protectiei, activitatile desfasurate*     Planul de management cuprinde managementul fizic, managementul resurselor, al formarii, managementul financiar, managementul promovarii.

*     Administrarea si coordonarea va fi realizata de persoane cu competente in domeniile: protectia si conservarea naturii, managementul ariilor protejate, educatie/promovarea imaginii/ formare profesionala, atragere de fonduri, elaborare de proiecte de dezvoltare locala si stimulare a initiativei private. Administrarea va fi realizata de o Unitate de Management supervizata de un Consiliul de coordonare si de un Consiliu stiintific.

*     Crearea structurilor de formare profesionala, informare, consultanta si promovare a initiativelor private in agroturism.O2. Crarea unei structuri suport pentru sustinerea dezvoltarii activitatilor economice traditionale

Geoparcul poate reprezenta o structura support pentru incurajarea si sustinerea desfasurarii activitatilor traditionale, incurajarea inititativelor locale, parteneriatelor si proiectelor capabile sa asigure dezvoltarea economica si sociala. Principalele directii de actiune vizeaza :


Crearea unei retele locale de informare si comunicare pentru produsele locale, asupra oportunitatilor de afaceri, asupra legislatiei. Reteaua va cuprinde un sistem informatizat de contact cu publicul si producatorii locali. Centrul va fi in Hateg, impreuna cu incubatorul de afaceri si va avea puncte de informare in toate comunele.


Agentiile locale de dezvoltare. Sunt structuri create ad-hoc in fiecare comuna, la nivelul primariei. Isi propune implementarea de proiecte la nivel local, in concordanta cu strategia de dezvoltare a geoparcului. Din aceste structuri pot face parte, in functie de proiect, membri ai administratiei locale si ai administratiei geoparcului.


Piata produselor locale traditionale va fi creata intr-o stransa legatura cu activitatile de dezvoltare a agroturismului din zona.


Dezvoltarea unor ateliere deartizanat traditional, ce vor [utea functiona fie ca mici intreprinderi private fie ca centre de formare si productie. Sunt dedicate producerii de obiecte traditionale din lemn, ceramica, tesaturi.


Sustinerea si promovarea agriculturii bazate pe culturile traditionale locale, cu respectarea normelor agro-ecologice europene. Produsele obtinute ar putea fi folosite in pensiunile agro-turistice locale.


Dezvoltare aunei infrastructuri de sustinere a initiativelor private in ecoturism si agroturism. In zona este nevoie de infrastructuri de turism: cai de acces, alimentari cu apa, sisteme de canalizare, fose septice. Pe baza sondajelor efectuate, locuitorii doresc sa investeasca si sa se implice in activitati de agro-turism. In paralel vor fi dezvoltate piste de schi, de parapanta, traseede vizitare, trasee de echitatie, piste de ciclism.


Incubatorul de afaceri va fi organizat in Hateg si va constitui un nucleu de informare si de sustinere pentru inceperea unor afaceri, pentru sustinerea unor initiative private legate de de agroturism sa in legatura cu geoparcul (produse alimentare, produse traditionale, patiserie, souveniruri).


Realizarea unei strategii de marketing a produselor locale. Activitatea isi propune sa creeze produse cu “marca Hateg”, bine definite si sa le promoveze la nivel local si in exterior. Strategia de marketing va cuprinde:

Promovarea imaginii dinozaurilor din Tara Hategului – unici in lume. Acest produs constiuie un punct forte pentru generarea unui aflux turistic;

Promovarea patrimoniului cultural si istoric;

Crearea unui standard de calitate pentru produsele din Tara Hategului;

Crearea unor standarde pentru serviciile de agroturism din zona si promovarea lor;

Realizare aunui calendar al traditiilor si obiceiurilor locale si promovarea lor in regiune;

Organizarea unor targuri si manifestari locale pentru promovarea produselor si traditiilor;

Integrarea produselor Geoparcului Tara Hategului in Reteaua Europeana a Geoparcurilor.O3. Crearea structurilor de educatie si formare - suport pentru dezvoltarea locala

Adevarata dezvoltare economica si sociala in paralel cu renasterea Tarii Hategului nu se vor putea realiza fara o participare constienta a populatiei, indiferent de virsta si fara formarea unui sentiment de apartenenta la acest teritoriu si la valorile lui. Rolul cel mai important in acest demers il joaca educatia si formarea, atat la nivelul scolilor cat si la nivelul cursurilor de formare / reconversie. Cele mai importante activitati si rezultatele prevazute se inscriu in urmatoarele directii :

Crearea unui punct de educatie si consultanta si indrumare profesionala in cadrul Centrului de Educatie a Adultilor din comuna General Berthelot;

Realizarea unui parteneriat intre scoli, inspectorat, universitati si alte institutii implicate in procese de educatie sau formare;

Realizarea unei retele scolare sustinuta de crearea unui portal si de integrarea in proiecte nationale si internationale;

Dezvoltarea unor materiale educationale adaptate la nevoile locale. Un prim pachet educational, total nou pentru Romania, in curs de aplicare la nivel de gimnaziu, cuprinde ;

Identificare si derularea unor cursuri de formare pentru profesori si pentru populatia locala. Directiile identificate sunt : scrierea si managementul proiectelor, dezvoltare locala, fermieri, agro-turism, ghizi turistici;


Centrului de Educatie a Adultilor din comuna General Berthelot va functiona si ca centru de informare in problematica integrarii europene a Romaniei, in acest scop aflandu-se in curs de amenajare o biblioteca (prin donatie de carti si brosuri din partea Centrului Info-Europa din Bucuresti), si o biblioteca virtuala.


Centru se constituie astfel intr-un centru multifunctional, un model-pilot de informare/educatie/formare /reconversie si consultanta organizat in spatiu rural. Functia culturala a actualului Centru va putea fi preluata, cel putin partial, in viitor de catre Casa-muzeu General Berthelot, aflata in imediata apropiere a scolii de educatie a adultilor. Aceasta extindere a spatiului cultural al comunei este dependenta de amenajarea cladirii si a anexelor sale


Un prim curs pentru formarea de fermieri si functionari in administratia publica agricola a este derulat de Universitatea de Stiinte Agricole Banat – Timisoara, Departamentul de invatamint la distanta. Cursul cuprinde urmatoarele module:

A. Culturi agricole si arboricole

 • Cultura plantelor furajere - durata: 18 h
 • Cultura plantelor de cimp (porumb, griu, orz, cartofi sfecla de zahar) - durata : 40h
 • Arboricultura si protectia plantelor arboricole - durata: 18 h

B. Cresterea animalelor

 • Tehnologia cresterii taurinelor - - durata: 18 h
 • Tehnologia cresterii oilor - duata : 18 h
 • Tehnologia cresterii porcilor – durata : 18h

Cursurile sunt in sistem de invatamint la distanta. In iarna (ianuarie – februarie) sunt prezentari teoretice iar in primavara aplicatii practice pe terenurile sau in fermele agricole din zona, ale comunei Berthelot.


Vor fi efectuate incercari cu diverse produse naturale atit pentru cultura plantelor cit si pentru cresterea animalelor. Se vor efectua incercari si experimente pentu arborii fructiferi din zona si pe puieti. Materialul este oferit gratuit de Universitatea din Timisoara.

Cursurile sunt urmate de un grup de 42 de persoane din comunele din Tara Hategului, ce au proprietati agricole sau lucreaza in administratia locala, in domeniul agricol.


Dezvoltarea unui parteneriat educational

Pentru asigurarea unei strategii coerente de educatie, formare si reconversie profesionala, corelata cu obiectivele Geoparcului, a fost creat un parteneriat educational format din: Universitatea Bucuresti, Universitatea Petrosani, Asociatia Geoparcul Dinozaurilor Hateg, Primariile si Consiliile locale din Hateg, Baru, General Berthelot, Pui, Rau de Mori, Santamaria Orlea, Totesti, Rachitova, Sarmizegetusa, Densus, Salasu de Sus, Consilul Judetean Hunedoara, Inspectoratul Scolar Hunedoara. Obiectivele acestui parteneriat sunt :

 • Realizarea Retelei Educationale din Tara Hategului;
 • Crearea unui cadru de cooperare si actiune intre institutiile educationale si administratiile locale din Tara Hategului pentru derularea de proiecte de interes comun;
 • Dezvoltarea unor pachete educationale specifice, adaptate nevoilor locale de dezvoltare durabila si constructie comunitara;
 • Propunerea unor proiecte comune la nivel local, national si international;
 • Identificarea nevoilor de formare a cadrelor didactice si organizarea de cursuri de formare.

Actul de parteneriat a fost semnat de reprezentantii scolilor din Tara Hategului, ai administratiei locale, ai Universitatilor Bucuresti si Petrosani, AGDH, Inspectoratului scolar Hunedoara.


Dezvoltarea unor pachete educationale pentru scoli. In cadrul acestui parteneriat, un prim pas il constituie realizarea si aplicarea unui pachet educational destinat elevilor de gimnaziu. Pachetul educational propus cuorinde trei cursuri, in succesiune, incepand de la clasa a VI-a si pana la clasa a VIII-a. El a fost dezvoltat pentru Tara Hategului dar se poate adapta cu usurinta si la alte zone cu arii protejate.


Cursul 1 - Descoperirea naturii

Se adreseaza elevilor din clasa a VI-a (10 – 11 ani). Obiectivul major il constituie familiarizarea cu resursele si patrimoniul local natural. In acelasi timp se insista pe aplicatii practice si pe deprinderea unor abilitati personale de observare si intelegere a complexitatii naturii. Materialul suport cuprinde: Caietul Elevului, Ghidul profesorului si un CD-ROM personalizat pentru Tara Hategului. Cursul este face parte din curriculum la decizia scolii avand alocata o ora pe saptamana. Cuprinde activitati de clasa si o aplicatie de teren. Aplicatia de teren se desfasoara pe un traseu studiat si in care au fost identificate, in prelabil de catre specialisti, elementele majore de observatie. Aplicatia are si rolul de a obisnui elevii sa actioneze ca o echipa, sa se cunoasca mai bine si sa atraga si parintii in organizarea si desfasurarea activitatilor de teren. Ora de clasa, desfasurata pe baza materialelor support, permite dezbaterea unor teme diverse cum ar fi: aerul, apa, pietrele, animalele, plantele, habitatele. Temele au fost realizate pe baza aplicarii unor chestionare elevilor de gimnaziu. In Caietul elevului sunt propuse fise individuale sau de echipa ce vor sintetiza observatiile elevilor sau interviurile/discutiile cu parintii sau locuitori ai comunei. Se pot organiza si iesiri in natura de una doua ore. Materialele rezultate se constituie intr-un portofoliu al clasei ce poate fi utilizat in expozitii, prezentari publice sau poate fi transmis elevilor din anul urmator.


Cursul 2 – Traditii locale

Se organizeaza in continuarea cursului de Descoperirea naturii si se adreseaza elevilor de clasa a VII-a (12 – 13 ani). Obiectivele cursului constau in :

- Identificarea traditiilor locale si a contextului in care acestea s-au dezvoltat;

- Identificarea surselor si culegerea elementelor traditionale si a modului de pastrare.

Organizarea cursului cuprinde o parte teoretica si una de identificare/culegere in teren de elemente traditionale.Cursul 3 - Dezvoltare locala

Este al treilea din ciclul amintit si este destinat elevilor de clasa a VIII-a, constituind o continuare logica a celor doua cursuri propuse anterior. Are drept obiective:

- Intelegerea rolului patrimoniului natural si cultural in dezvoltarea locala;

- Cultivarea spiritului antreprenorial;

- Prezentarea mecanismelor de functionare ale unei economii locale traditionale si propu-

nerea unor modele de dezvoltare durabila.


Cursuri de formare pentru profesori. Cursurile de formare s-au desfasurat in perioada noiembrie 2-002 – februarie 2003. Cursurile au fost destinate profesorilor din scolile din Tara Hategului in contextul derularii proiectului de dezvoltare Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Cursurile au fost concepute in patru module :

Modului I - Prezentarea proiectului, impactul social si economic, rolul scolii in dezvoltarea locala;

Modulul II - Metode si materiale utilizate in educatia pentru conservarea naturii - Aplicatie pentru ariile naturale protejate

Modulul III - Scrierea si managementul unui proiect educational

Modulul IV - Comunicare si constructie comunitara

Bazat pe un studiu de teren interdisciplinar, cursul a raspuns unor nevoi de formare stringente si este un bun suport in cadrul retelei educationale locale si in dezvoltarea unui parteneriat regional. Materialele folosite au fost, in cea mai mare parte, originale si se bazeaza pe activitatile si experientele educationale anterioare ale echipei proiectului. Ele pot constitui un model perfectibil pentru organizarea unor sesiuni de formare similare, in Tara Hategului sau in regiuni in care se poate aplica modelul de dezvoltare propus.5. impactul estimat al proiectului


5.1. Impactul economic

*     Generarea de venituri directe, indirecte si induse bazate pe dezvoltarea turismului si a infrastructurii turistice, pe dezvoltarea fermelor, pe dezvoltarea micilor ateliere;


*     Crearea unei piete comune in Tara Hategului pentru vanzarea produselor agricole si a produselor de artizanat;


*     Crearea unor structuri tipice economiei de piata: bursa produselor locale, incubatorul de afaceri, marca produselor locale, piata produselor locale;


*     Crearea unor marci de produse traditionale locale, in conformitate cu standardele europene de calitate si promovarea lor lor la nivel local si in exterior;


*     Crearea unui mediu propice atragerii de fonduri din diverse surse de finantare: investitii directe, partneriat public-privat, proiect nationale si internationale.


5.2. Impactul social

*     Proiectul creaza un cadru general pentru coerenta programelor de dezvoltare locala, in toate comunele Tarii Hategului prin parteneriatul administratiei locale


*     Geoparcul va constitui un model de dezvoltare regionala durabila si va fi primul geoparc din tarile candidate integrat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor.


*     Proiectul asigura resterea numarului de initiative private si asigura suportului pentru ipropunerile de proiecte locale.


*     Crearea unor noi locuri de munca directe si indirecte, reconversie profesionala;


*     Crearea unui cadru social si a unei motivatii pentru stoparea migrarii si cresterea initiativelor si implicarii in dezvoltarea locala; cresterea coeziunii sociale;


*     Asigurarea formarii profesionale in cadrul Centrului de Educatie a Adulilor si acordarea unor sanse tinerilor pentru dezvoltarea unor initiative private legate de turism (ghizi), de pensiunile agroturistice, de cultivre a produselor traditionale cu o marca locala;


*     Dezvoltarea unui parteneriat activ pentru rezolvarea problemelor de dezvoltare locala prin implicarea universitatilor, a organizatiilor neguvernamentale si a altor institutii;5.3. Impactul asupra protectiei naturii

*     Constientizarea si implicarea populatiei in respectarea si protejarea patrimoniului natural si cultural local – identificarea cu acest patrimoniu. Dezvoltarea de parteneriate locale, nationale si internationale;


*     Aplicarea reglementarilor europene in domeniul protectiei naturii;


*     Asigurarea unei pregatiri ecologice profesorilor din invatamantul local;


*     Dezvoltarea unor comportamente si aptitudini de protctie a naturii;


*     Geoparcul va asigura o mai buna conservare a florei si faunei din zona si va constitui o regiune tampon pentru Parcul National Retezat, situat in vecinatate;6. activitati realizate in derularea proiectului
Crearea unui Parteneriat ce cuprinde reprezentanti ai Consiliul Judetean Hunedoara, consiliilor locale si primariilor din cele 11 localitati ale Tarii Hategului, Universitatii Bucuresti, Universitatii Petrosani, Universitatii de Arhitectura “Ion Mincu” Bucuresti, SC Hidroconstructia SA, sucursala Riul Mare – Retezat si ai altor institutii nationale si internationale


Crearea Asociatiei Geoparcul Dinozaurilor Hateg organizatie non-profit si non guvernamentala (2001)Lansarea proiectului in prezenta unor invitati din tara si reprezentanti ai unor ambasade si institutii europene (Hotel Marriott, 2002).


Vizite internationale de cooperare ale primarilor din comunele teritoriului geoparcului in

Germania (Bad Sackingen), Franta (Digne) (noiembrie 2002).


Studii paleontologice de teren realizate de ecipa Universitatii din Bucuresti, in tabere de 2 – 3 saptamini (anual in ultimii 26 ani)


Studii interdisciplinare pentru pentru analiza potentialului a nevoilor locale si identificarea directiilor de actiune


Proiect UNESCO CEPES Terms of Reference for a Feasibility study on Hateg Geopark (2001 – 2002)


Crearea Centrului Educational Berthelot


Derularea proiectului Profesori pentru Geoparc, finantat de Ambasada Olandei (2002 – 2003)


Realizarea temei de proiectare pentru Muzeul Dinozaurilor Nalatvad (Universitatea de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti, 2002 – 2003)Realizarea signalecticii pentru Geoparcul Dinosaurilor Hateg (Geomedia – Universitatea din Bucuresti, 2002 – 2003)


Strategie pentru eco-turism si agro-turism (Geoparcul si Parcul National Retezat)


Organizarea Workshopului ProGEO (Grupul Balcanic) – 22 – 27 septembrie 2003. Adoptarea Declaratiei de la Hateg


Realizarea Planului intercomunal (PATZIC) – Urbanproiect in cooperare cu Universitatea din Bucuresti (2003 – 2004)


Elaborarea unor pachete educationale de formare si reconversie profesionala – Universitatea din Bucuresti, Universitatea Timisoara (2003 – 2004)


Recunoaterea oficiala a Geoparcului si racordarea la reteaua Europeana a Geoparcurilor – depunerea dosarelor de candidatura (2004)

Anexa I


CONTRACT DE ASOCIERE

In vederea realizarii, in comun, a proiectului de interes public judetean

“Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”


Art. 1 Partile asociate

Consiliul jedetean Hunedoara, reprezentat prin Mihail Niculae Rudeanu, Presedinte;

Consiliul local al orasului Hateg, reprezentat prin Ioan Glodeanu, Primar;

Consiliul local al comunei General Berthelot, reprezentat prin Dragota Eugen, Primar;

Consiliul local al comunei Densus, reprezentat prin Stefoni Dumitru, primar;

Consiliul local al comunei Totesti, reprezentat prin Cozac Ionel, primar;

Consiliul local al comunei Rachitova, reprezentat prin Tasala Valer, primar;

Consiliul local al comunei Sarmizegetusa, reprezentat prin Zeiconi Virgil, primar;

Consiliul local al comunei Riu de Mori, reprezentat prin Stanislav Aurica, primar;

Consiliul local al comunei Santamaria Orlea, reprezentat prin Filip Ioan, primar;

Consiliul local al comunei Pui, reprezentat prin Stoica Victor, primar;

Consiliul local al comunei Baru, reprezentat prin Popescu Marcu, primar;

Consiliul local al comunei Salasu de Sus, reprezentat prin Marica Sorin, primar.

Art. 2 Asociatia creata prin prezentul contract are ca temei legal prevederile Legea administratiei publice locale, precum si hotarari ale consiliilor locale.

Art. 3 Partile associate convin ca impreuna sa creeze conditiile necesare realizarii proiectului de interes public judetean “Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”, avand ca obiective:

sprijinirea pastrarii identitatii si dezvoltarii economice si sociale in Tara Hategului si promovarea imaginii acestei zoe in tara si strainatate;

desfasurarea de activitati educationale si formativ-profesional, consultanta, servicii pentru sprijinirea conservarii peisajului, protectiei si promovari patrimoniului natural si cultural-istoric la nivel national si international;

participarea la proiecte internationale si ale Uniunii Europene, in conformitate cu procedurile de dezvoltare regionala;

sprijinirea actiunilor de dezvoltare rurala si reconversie profesionala;

crearea Muzeului Dinozaurilor Hateg;

amenajarea siturilor naturale si cultural istorice;

lansarea de proiecte si participarea la proiecte lansate de alte organizatii din tara si strainatate;

promovarea imaginii dinozaurilor;

elaborarea de materiale educationale si turistice pentru promovarea patrimoniului natural si cultural stiintific in tara si in strainatate;

dezvoltarea de activitati de cercetare in cadrul programelor cadru;

activitati economice in conditiile leislatiei in vigoare.

Art. 4 Toate comunicarile care urmeaza a se efectua intre parti ca urmare a desfasurarii operatiunilor din prezentul cotract de asociere, vor fi facute in scris , la sediul fiecarui asociat.

Art 5. Aderarea altor persoane jurudice (consilii locale) la prezentul contract de asociere se poate face cu acordul asociatilor initiali, prin hotarire a consiliilor locale respective.

Art. 6 Primarii unitatilor administrativ teritoriale asociate sunt abilitati sa incheie si sa semneze prezentul contract

Art. 7 Toate litigiile care ar puta apare intre partile prezentului contract vor fi solutionate pe cale amiabila. In cazul in care acest lucru nu este posibil, membrii asociati convin ca litigiile sa fie solutionate pe cale judecatorasca.

Art. 8 Prezentul contract intra in vigoare la data de 30 noiembrie 2002. Drpet pentru care s-a incheiat prezentul contract de asociere in 12 exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte asciata.


Anexa II


ACT CONSTITUTIV AL

AsociatiEI Geoparcul Dinosaurilor Hateg


Subsemnatii,


Dan Alexandru Grigorescu

Alexandru Andrasanu

Florin Lupescu

Ioan Glodean

Ilias Nicolae

Buia Grigore

Ioan Rus

Ion Radu

Erika Stanciu

Csiki Zoltan


In caliate de membrii fondatori, am hotarit infiintarea Asociatiei Geoparcul Dinosaurilor Hateg


Art. 1 Denumirea Asociatiei: ASOCIATIA GEOPARCUL DINOSAURILOR HATEG

Art. 2 Sediul Asociatiei este in Hateg, Str. Horea, Nr. 7, Jud Hunedoara.

Art. 3 Asociatia se infiinteaza pe o durata nedeterminata.

Art. 4 Asociatia este o persoana juridica romana de drept privat si este organizata si functioneaza conform prezentului act constitutiv si a statutului, completate cu legislatia in vigoare.

Art. 5 Asociatia geoparcul Dinosaurilor Hateg isi propune promovarea protectiei si conservarii patrimoniului natural si cultural istoric prin aplicarea normelor si procedurilor UNESCO si ale Uniunii Europene si punerea in valoare a acestui patrimoniu ca suport pentru promovarea coeziunii economice si sociale.

Art. 6 Patrimoniul initial al Asociatiei este de 3 000 000 lei, obtinut din contributiile egale ale membrilor fondatori. Patrimoniul Asociatiei se va completa cu bunuri mobile si imobile, mijloace banesti, titluri de valoare provenite din cotizatiile membrilor, donatii, legate, subventii, sponsorizari, finantare pentru proiecte in acord in acord cu statutul Asociatiei si alte fonduri primite d ela persoane fizice sau juridice din tara sau strainatate, resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dobinzi si dividende rezultate din plasarea sumelor disponibile in conditiile legii, dividendele societatilor comerciale infiintate de Asociatie, venituri realizate din activitati economice directe precum si din alte surse prevazute de lege.

Art. 7 Conducerea, administrarea si controlul Asociatiei vor fi asigurate de catre Adunarea Generala, Consiliul director si cenzorii.

Art. 8 Primul Consiliu Director este constituit din urmatorii membrii:


Dan AlexandruGrigorescu

Presedinte


Alexandru Andrasanu

Membru


Ilias Nicolae

Membru


Ioan Rus

Membru


Ioan Glodean

Director executiv


Art. 9 Primul cenzor al Asociatiei este Ion Radu
Anexa III

The Hateg Declaration

Declaration of the geo-conservation in South-Eastern Europe Countries in frame of ProGEO (European Association for Conservation of the Geological Heritage)

Working Group 1


1. The geological structure of the South Eastern part of Europe is very complex: it is demonstrated by a great variety of geosites.

2. Places of special geological interest form a vivid book covering more than three thousand millions years of geological history.

3. This irreplaceable geological heritage is endangered by unthinking human activities. The geological heritage, reflecting geodiversity, is endangered by natural processes and human activities, as much as biodiversity.

4. Member countries of the ProGEO Working Group 1 decided in 1995 to work together to induce in the society a new attitude towards conservation as an integrated part of the environment.

5. Geosites have a significant educational, scientific and economical potential that remains mostly unexploited. This potential must be used for sustainable local and regional development.

6. The Network of ProGEO WG1, reaffirming the aims of ProGEO as a whole, will intensify the actions related to the regional inventories and databases of geosites, and move forward to practical geoconservation activities. These include the organization and management of the geosites, so that they may be used as places of education, professional training and local development.

7. WG1 is reaffirming its support for the UNESCO Geopark and European Geopark concept as great potential to enhance efforts towards geoconservation.

8. One Geopark has already been established in one of the country members of the WG1, namely in Greece. Other countries like Bulgaria, Romania, Turkey, are initiating activities for the creation of new geoparks. A close cooperation in building geoparks is needed and recommended. Support from national government is strongly required.

9. ProGEO WG1 members agree to work together for the improvement of the laws and instruments related to the conservation of geosites and to protest in concert against their damage and loss.

10. ProGEO WG1 members recommend that governments give full and thorough attention to:

- environmental education to include geosite conservation

- development of the curriculum to include geoconservation in relation to geosciences

- increasing capacity to involve the training of more students and professional geologists for full time employment in geoconservation;

- cooperative development of geotrails crossing national borders.

11. Members of ProGEO WG 1 are enthusiastic to work in cooperation with natural scientists from all domains to improve the state of nature conservation in our countries.

Hateg, 26.09.2003


Declaratia a fost semnata de reprezentantii a 10 tari, printre care si reprezentantul Romaniei.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }