QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

Federico Garcia Lorca 1898-1936Federico Garcia Lorca

1898-1936

Se pare ca in mintea spaniolilor a existat intotdeauna o indoiala cu privire la masura in care metrul lor autohton este suficient de subtil si de flexibil pentru a suporta stresul modern. Dar Lorca, iluminat de gandirea secolului al XX-lea, a descoperit informele vechi insasi esenta zilei de astazi. Realitate, iminenta; vioiciunea imaginii care obliga mintea sa fie in alerta. Lorca a descoperit aceasta mecanica moderna particulara. A preluat vechea traditie si a transpus-o intr-o alta epoca, asa cum altii n-au putut s-o faca, pana cand a obligat-o sa mearga mai departe asa cum venise la el, prin vreme, intacta, calda, neimpovarata de derivatii imita­tive - lumea aflata din nou sub ochii nostri.William Carlos Williams, „Federico Garcia Lorca', in Selected

Essays of William Carlos Williams

Lorca a inceput sa studieze dreptul la Universitatea din Granada, dar a plecat la Madrid in anul 1919. A locuit la Residencia de Estudiantes a Universitatii din Madrid timp de zece ani, a citit foarte mult, a scris si a improvizat muzica si poezie la sediul unui grup de intelectuali si artisti printre care se numarau poetii Gerardo Diego si Rafael Alberti, Luis Bufiuel, care avea sa devina un mare regizor de cinematograf, si artistul Salvador Dali. A cunoscut, de asemenea, personalitati cu faima internationala precum Frantois Mauriac, H. G. Wells, Igor Stravinski, s-a familiarizat cu muzica si pictura de avangarda, dadaismul si suprarealismul. Lorca si-a insusit tehnicile moderne, pastrand in acelasi timp formele poetice traditionale; obisnuia sa-si recite poeziile precum trubadurii in cafenele si cluburi de noapte, in 1921 a publicat un volum de Poezii, in 1927 a obtinut primul 'succes de teatru cu piesa Mariana Pineda si, o data cu prima editie a Baladelor tiganesti (1928), Lorca a devenit vestit.

in 1929, marcat de o stare de depresie severa, ale carei cauze nu au fost niciodata pe deplin elucidate, Lorca s-a dus la New York, unde a studiat catva timp la Universitatea Columbia. Contactul cu o cultura diferita, atat de opusa fata de valorile sale nationale, i-a produs o criza emotionala si de autoexplorare a identitatii si homosexualitatii, concretizata in viziunile de cosmar ale secventei poetice Poetul la New York, publicata postum in 1940. in 1930, dupa ce s-a intors in Spania, Lorca s-a dedicat tot mai mult teatrului, intemeind o companie teatrala itineranta, La Barraca, subventio­nata de guvernul republican, si a prezentat piesele de teatru clasice si modeme in fata unui public format preponderent din tarani. A scris o serie de farse si trei tragedii rurale pe care se bazeaza reputatia sa de dramaturg: Nunta insingerata (1933), Yerma (1934) si Casa Bernardei Alba publicata postum in 1945. in 1936, fascistii s-au razvratit impotriva regimului lui Francisco Franco si au declansat razboiul civil spaniol. Homosexualitatea lui Lorca, reputatia literara si legaturile cu guvernul republican au facut din el o tinta a epurarilor intreprinse de trupele lui Franco. A cautat protectie in casa unui prieten din apropiere de Granada, dar a fost arestat si lichidat de un pluton de executie la varsta de treizeci si opt de ani. Asa cum avea sa scrie indurerat Pablo Neruda, „Cei care impuscandu-l pe el au vrut sa loveasca in inima poporului lui au facut alegerea corecta'.

Ca si in cazul oricarui alt scriitor mort prematur, in plina forta creatoare, si in ceea ce-l priveste pe Lorca se pune intrebarea cum ar fi continuat realizarile sale literare. Ironia sortii a facut ca moartea lui tragica sa contribuie la raspandirea operelor sale la scara internationala si la cresterea influentei sale. Realizarile artistice ale lui Lorca merita totusi mai multa atentie decat destinul sau de victima a razboiului civil spaniol si cronicar al fortelor care se opuneau implinirii si vitalitatii umane. Remarcabila lui evolutie artistica a avut ca punct de plecare poezia timpurie a adolescentului ce tanjea dupa o realizare matura din Baladele tiganesti, unde stilul profundpersonal apare ca o fuziune intre elementele poetice traditionale si frapantele imagini moderne, in impresionantul poem Poetul la New York, Lorca abandoneaza formele poetice traditionale in favoarea unei succesiuni de imagini suprarealiste care infatiseaza cosmarul haotic al vietii moderne urbane si anxietatea indusa de necesitatea de a o infrunta, in poeziile consacrate intoarcerii sale in Spania, Lorca revine la formele metrice traditionale si la subiectele spaniole. Capodopera sa poetica Plangere pentru Ignacio Mejias reprezinta o elegie pentru un vestit toreador care a murit in arena. In fata realitatii fizice a mortii nu exista alta consolare compensatoare decat integritatea confruntarii eroice si demne a toreadorului cu destinul sau final.

Piesele lui Lorca abunda in aceeasi imagistica indrazneata si probleme specifice poeziei sale, formand o drama poetica unica. Inspirate din viata satului, dramele lui exploreaza fortele psihologice si sociale, cu referiri speciale la femei, al caror erotism si vitalitate fireasca intra in conflict cu restrictiile impuse de societate. Preocupat de consolidarea functiei sociale a dramei de reformare si revitalizare a societatii, Lorca a scris ca „un teatru care este sensibil si bine orientat in toate genurile sale, de la tragedie (la vodevil, poate sa modeleze in decurs de cativa ani sensibilitatea unui jopor; si un teatru prapadit, cu copite in loc de aripi, poate descumpani indobitoci o intreaga natiune'. Impregnate de lirismul poeziei sale, jiesele lui Lorca condamna preceptele morale represive ce impiedica ieplina realizare de sine si dezvaluie puterea pasiunii care este exprimata (ttat prin prisma trairilor umane, cat si simbolic, in momentele sale cele mai bune, Lorca a obtinut efectele unei drame poetice pe care YEATS [67] |i T. S. ELIOT [82] s-au straduit sa le realizeze si a imbinat armonios.

Talentele poetice si dramatice ale lui Lorca inglobeaza elemente traditionale si expresia moderna in modalitati in care fiecare dintre ele le consolideaza si le imbogateste pe celelalte. Aceasta face ca Lorca sa ocupe loc distinct printre cei mai de seama reprezentanti ai traditiei literare naniole, a carui voce se aude la fel de puternic dincolo de culturi si traditii nationale, dezvaluind modurile in care elementele culturale prin excelenta locale pot sa ajunga la nivelul universalitatii.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }