QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

Chitara - Acordurile E, A, F

Chitara - Acordurile E, A, F


Aceasta lectie va continua de unde am ramas cu celelalte. Acum vom invata o gama noua, pentru a mai exersa pe mana stanga in alta pozitie a grifului chitarii. Apoi vom invata ultimele 3 acorduri de baza. Vom studia o noua tehnica pentru mana dreapta. In final, vom incheia cu ajutorul a cateva cantecele, asa cum ne-am obisnuit, pentru a aplica cele invatate astazi si in lectiile trecute.


Gama C (Do) Pentatonica
Exercitiul de astazi il vom executa incepand cu fretul (tasta) 5 (de la stanga la dreapta). Inainte de a descrie efectiv exercitiul, trebuie sa clarificam cateva lucruri in legatura cu modul de folosire a degetelor de la mana stanga. Vom considera ca fretul 5 este langa marginea chitarii si vom aplica aceiasi metoda ca in lectiile trecute, dar transpusa cu 4 pozitii, astfel:

- degetul aratator va canta fretul 5;

- degetul mijlociu va canta fretul 6;

- degetul inelar va canta fretul 7;

- degetul mic va canta fretul 8;

Spuneam in cursul trecut, ca o gama este o grupare de 7 sunete distantate intre ele ca inaltimi, dupa anumite reguli. Tot atunci, amintit despre gama Do Major, ca fiind alcatuita din 7 sunete. O gama formata din 7 note poarta numele de heptatonica (7 tonuri). O gama pentatonica este o gama formata, dupa cum probabil ati intuit, din 5 (penta) note. Regula de formare a acesteia dintr-o gama majora, este foarte simpla. Se elimina nota a 4-a si a 7-a din gama majora si obtinem corespondenta pentatonica. Astfel, din Do major, care avea C, D, E, F, G, A, B, eliminam treptele F (Fa) si B (Si) si ramanem cu gama Do major pentatonica, adica C, D, E, G, A.

Asa cum am enuntat mai sus si dupa regulile deja stiute, vom apasa fiecare tasta de la stanga la dreapta, de sus in jos, conform diagramei.

Gama C (Do) Pentatonica


Daca analizam diagrama, vom gasi, rand pe rand, urmatoarele note:

La - coarda 6 fret 5;

Do - coarda 6 fret 8;

Re - coarda 5 fret 5;

Mi - coarda 5 fret 7;

Sol - coarda 4 fret 5;

La - coarda 4 fret 7;

Do - coarda 3 fret 5;

Re - coarda 3 fret 7;

Mi - coarda 2 fret 5;

Sol - coarda 2 fret 8;

La - coarda 1 fret 5;

Do - coarda 1 fret 8


Nu trebuie sa retineti inca de pe acum aceste denumiri ale notelor. Le-am scris aici pentru o referinta ulterioara. In lectiile urmatoare, vom invata cum sa gasim notele pe grif, plecand din orice pozitie cunoscuta. Practic, dupa lectiile urmatoare, puteti reveni asupra pentatonicei si a gamei majore si o sa intelegeti de ce avem notele respective in pozitiile respective.

Acest acord, este foarte similar cu acordul Mi minor. Daca observati, are aceiasi pozitionare, la care se adauga degetul index pe tasta 1 - coarda 3. Asadar, incepem prin a aseza degetul mijlociu pe tasta 2 - coarda 5, apoi inelarul pe tasta 2 - coarda 4 (am obtinut Mi minor) si adaugam indexul pe tasta 1 - coarda 3. Ciupim toate cele 6 corzi. Nu uitati, scopul este ca per total sa sune sunetul intreg. Daca nu vi se pare ok, ciupiti fiecare coarda pe rand si ajustati degetul acolo unde nu suna bine.


Acordul E(Mi) Major


Urmeaza doua acorduri foarte dificile. Unul dintre acestea este La major. La inceput, veti avea o senzatie de inghesuiala pe tasta 2, unde trebuie pe trei corzi diferite (2,3,4), sa puneti fiecare deget, respectiv inelar, mijlociu, index. Apoi, ciupim numai primele 5 corzi, conform diagramei.

O alta modalitate comuna de a obtine acest acord, este folosirea indexului peste cele 3 corzi, dar deocamdata acest lucru, cu siguranta, va fi foarte dificil. Repetati acest acord pana iese corect, pentru ca, pe cat este de dificil, pe atat este de important.


Acordul A(La) Major


Si, in sfarsit, ajungem la ultimul acord de baza. L-am lasat ultimul pentru ca este cel mai dificil pentru incepatori. Exista o vorba: si anume, ca nu degeaba i se spune Fa. Este un acord mai dificil, pentru ca presupune un nou concept fata de ce am intalnit noi pana acum: folosirea unui singur deget pe doua corzi, pe acelasi fret. Astfel, intai punem indexul de-a-lungul primelor 2 corzi si il rotim usor spre capul chitarii. Degetele mijlociu si inelar le punem, conform diagramei, pe coarda 3 - tasta 2 si pe coarda 4 - tasta 3. Atentie, mijlociul si inelarul trebuie sa stea arcuite, astfel incat sa nu atinga celelalte corzi. Tendinta la inceput este de a le sprijini pe celelalte corzi si asta nu este de dorit, pentru ca le va bloca. De ciupit nu se ciupesc decat primele 4 corzi. O sa vi se para aproape imposibil de executat acest acord, dar in cateva saptamani ar trebui sa inceapa sa sune. Eu unul, dupa 3-4 saptamani am reusit sa il fac sa sune si dupa 2 luni, sa il fac sa sune foarte bine. Acum, depinde de cat timp repetati si de cata vointa aveti. Din experienta mea de trainer de software, am constatat ca oamenii evita lucrurile dificile. Sfatul meu este sa il repetati oricat ar parea de greu, pentru ca atunci cand va iesi, veti fi multumiti. Sunt multe cantece care se bazeaza pe el si e pacat sa le ratam, nu?
Acordul F(Fa) Major

Acum ar trebui sa recapitulam toate acordurile invatate pana acum si, de asemenea, sa le adunam la un loc, pentru a le gasi mai usor ulterior.

Asadar, am invatat:C(Do) Major


a(la) Minor A(La) Major  D (Re) Major d (re)Minor


E(Mi) Major e(mi) Minor


F(Fa) Major G(Sol) Major


Trebuie sa le repetati pe toate si sa faceti schimbari intre ele, folosind melodiile descrise sau alte melodii care va plac ti le contin, pana ies foarte bine.

Acum, vom merge mai departe sa vedem ce se intampla nou cu mana dreapta.

Tehnici pentru mana dreapta:

Ritmul de astazi, este foarte asemanator cu cel din lectia trecuta. Aici, observam ca pe timpul intai, avem doar bataie in jos, iar in sus trecem cu degetele pe deasupra corzilor. Atentie, miscarea mainii trebuie sa fie mai mult din incheietura, nu din antebrat. Astfel, mana dreapta trebuie sa fie cat mai relaxata. Restul ritmului este absolut identic. Daca veti incerca acest ritm, veti observa chiar ca este un pic mai usor decat cel din lectia trecuta, datorita acestor doua pauze din cadrul sau. Ca de obicei, trebuie sa il exersam mai intai la o viteza lenta si fara schimbari de acorduri, apoi din ce in ce mai repede, pentru ca la final sa folosim si schimbari de acorduri. Acestea fiind spuse, o sa trecem la partea de cantece a lectiei, in care vom aplica cele invatate mai sus.


Imi aduc aminte prima data cand am incercat sa citesc un acord. Erau notate cateva pe o foaie din cutia chitarei. Re (D), Sol (G) si La (A). In aceste acorduri e cantata melodia "Andri Popa". La prima vedere pur si simplu nu am inteles absolut nimic. Un dreptunghi in patratele, doua X-uri si un cerc, apoi niste cifre. Imaginea este destul de simpla. Imaginati-va ca acest dreptunghi nu este altceva decat griful chitarei. Numai ca este asezat in pozitie verticala. Prin urmare, prima linie din stanga, reprezinta coarda cea mai groasa Mi (E) si ultima linie din dreapta, reprezinta coarda cea mai subtire Mi (E). Cand un X este marcat deasupra unei coarde, inseama ca acea coarda nu trebuie lovita,  ciupita, etc. (X sau dead note). Cand un cerc este marcat deasupra unei coarde, inseamna ca acea coarda trebuie lovita, ciupita, etc. dar in acelasi timp lasata libera, adica nu trebuie apasata cu degetele mainii stangi. (sau drepte daca esti stangaci). Acel numar 1 din stanga sus, reprezinta fretul 1. Este pozitionat pe prima linie a dreptunghiului. Prin urmare, cea de-a doua linie, va fi fretul 2, urmatoarea, fretul 3, s.a.m.d. Cifrele marcate intr-un cerc negru, inseamna ca acolo este punctul unde trebuie sa apasati cu degetele coarda respectiva. Priviti mana cu care tineti acordul. Imaginati-va ca aratatorul are marcat deasupra lui cifra 1, mijlociul cifra 2, inelarul cifra 3, iar degetul mic cifra 4. Degetul mare este notat cu litera T de la thumb. Priviti imaginea acordului din nou si mutati cifra 2 in cerculetul negru in locul cifrei 3 in cerculetul negru. Apoi priviti din nou degetele cu care tineti acordul ti apasati pe punctele respective. Astfel, aratatorul ti mijlociul vor sta pe fretul 2 apasand coardele Re si Mi, iar inelarul va sta pe fretul 3, tinand apasata coarda si. Daca ati reusit, incercati sa loviti coardele. Daca suna placut, felicitati-va, pentru ca tocmai ati obtinut acordul Re (D). Acesta a fost unul din exemplele reprezentarii acordurilor pe verticala. Exista si reprezentari pe orizontala. Pentru a intelege mai bine, va las un link - https://www.all-guitar-chords.com/index.php?ch=B&mm=&v=1 - cu un site unde puteti studia mai multe acorduri Mi (E), La (A), Fa (F), Si (B), Sol (G), Do (C) chiar in mai multe forme si diferite pozitii.
Muzica Ce dar frumos oferit omului! Ce ar fi viata noastra fara armonia sunetelor? Fara indoiala, ca un mare desert sufletesc. Muzica ne ajuta sa dam glas celor mai inaltatoare sau, dimpotriva, celor mai tenebre sentimente sau senzatii pe care le traim zi de zi. Si unul din cele mai sensibile si expresive instrumente care ne incanta auzul, este chitara.

De fapt, chitara este un fel de 'primadona' intre toate instrumentele muzicale, ea aparand mai in toate compozitiile muzicale existente. De la mai vechii trubaduri, pana la artistii recunoscuti ai lumii contemporane, chitara a cunoscut o cariera mereu fulminanta, trezind curiozitatea si talentul muzical al multora. Spuneti sincer, nu v-ati dorit niciodata sa aveti maini la fel de 'magice' ca ale lui Gary Moore, Joe Satriani, B.B. King, Ritchie Blackmore sau Paco de Lucia?


Structura cursului de Chitara


Cursul Eurocor de Chitara, se adreseaza tuturor iubitorilor si pasionatilor acestui magic instrument. Cursul este alcatuit din 12 pachete, iar un pachet de curs contine un caiet cu 2 lectii si un CD. Cele 12 caiete (24 de lectii) si 12 CD-uri va vor invata pas cu pas sa dati nastere sunetelor armonioase si chiar sa interpretati singur diverse compozitii muzicale, dar si sa cititi partituri. Totul in maniera cea mai facila, pentru ca metoda Eurocor este accesibila oricui. Nu va veti impiedica de teorie inutila si veti invata in ritmul propriu sa cantati la chitara, fara sa va simtiti constrans de un program anume, sau timorat de insucces. Repertoriul propus de noi este bogat si diversificat, cuprinzand atat piese celebre internationale, cat si compozitii autohtone.


Deveniti chiar acum un magician al sunetelor! Viata poate suna mai frumos ca oricand cu ajutorul talentului dumneavoastra!


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }