QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Nutrienti alimentariNutrienti alimentariNutrientii alimentari, sunt substante active cu proprietati energetice si plastice, din randul glucidelor, protidelor si lipidelor, dar si al altor compusi (minerale, glicozide, vitamine, apa). Pentru ca procesele metabolice care intretin viata si care genereaza energia necesara tuturor activitatilor sa se desfasoare la parametrii normali, este necesar ca atat cantitatea nutrientilor cat si raportul dintre ei, sa se afle la nivele optime. Deoarece metabolismul se desfasoara in interiorul celulelor, este necesar ca substantele importante care provin din alimente sa  ajunga din tubul digestiv in sange, si de aici in spatiul interstitial si mai departe, trecand de membrane, in interiorul celulelor.
  Se poate conchide deci, ca nutrientii din alimente reprezinta acei compusi exogeni (ce provin dinafara organismului), care, dupa o prealabila digestie si absorbtie, participa la metabolism, proces indispensabil vietii, ei asigurand totodata si nutritia celulara .  Calea
parcursa de un principiu alimentar cu valoare de nutrient, este urmatoarea:
Omul zilelor noastre, trebuie sa faca fata unor schimbari deosebit de bruste intervenite in evolutia indelungata a sa. Modul de hranire a generatiilor trecute era menit sa  furnizeze oamenilor nutrientii necesari desfasurarii activitatilor cotidiene, care astazi difera radical acelor vremuri. Efortul fizic, stresul climatic, efortul legat de asigurarea unui confort ambiental, azi aproape ca au disparut, fiind inlocuite de alte provocari, chiar mai complicate si mai distructive, dintre care stresul psihic predomina.
  La omul modern, nevoile calorice sunt mult  mai mici in comparatie cu cele ale generatiilor trecute. Cu toate acestea alimentatia contemporana  este mai bogata in calorii ca niciodata. Din aceasta cauza, in epoca noastra, nutrientii si hrana din care provin, trebuiesc administrate rational .


Cantitatea si raportul dintre nutrienti


Se considera ca pentru stabilirea raportului si a cantitatii de nutrienti, trebuie sa se porneasca de la proteina, substanta fundamentala, pentru care organismul nu poseda organe de rezerva, decat celulele insele. Din acest motiv, aportul de proteine, de fapt de aminoacizi esentiali, trebuie sa se realizeze echilibrat si uniform.
  Specialistii in nutritie conchid ca daca in 1970, un adult avea nevoie in medie de 1,4 g proteine/kg corp, in 2000, acest necesar a scazut la 0,75g proteine/kg corp, adica aproape s-a injumatatit. Cantitatea necesara de proteine difera de la individ la individ, mai ales in functie de varsta si de efortul depus.
  Necesarul de proteine in functie de varsta si de efortul depus, este prezentat in tabelul de mai jos:
CATEGORIA

NECESAR (g/kg corp)

efort fizic redus

efort fizic mediu

efort fizic intens

  copii 3-6 luni
  copii 6 luni-2 ani


  copii 2-5 ani


  copii 5-14 ani


  adolescenti 16-18 ani


  adultiDupa ce s-a stabilit cantitatea necesara de proteine, valoarea rezultata se coreleaza cu ceilalti principali nutrienti (glucide, lipide), in functie de intensitatea efortului depus si de varsta, asa cum se poate observa mai jos:
CATEGORIA

PROTEINE

GLUCIDE*

LIPIDE**

parti

% din cantitatea totala% din  totalul caloric

parti

% din cantitatea totala

% din  totalul caloric

parti

% din cantitatea totala

% din  totalul caloric

  sedentari si varstnici


  efort moderat


  efort intens*Din totalul, glucidelor, peste 75% trebuie sa fie cu absorbtie lenta, provenind din cereale, leguminoase si legume; 20% cu absorbtie rapida, dar care sa provina din surse neconcentrate, asa cum se afla in fructe si 5%  sa reprezinte zaharurile concentrate, consumandu-se de preferinta miere naturala.
  ** Este important atat sa se respecte raportul optim intre acizii grasi. Din totalul necesarului zilnic  de lipide, grasimile si uleiurile concentrate, nu trebuie sa depasesca.25-30%, restul completandu-se cu alte produse (seminte oleaginoase, peste, lapte, oua )


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }