QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Laptele si produsele lactateLaptele si produsele lactate1.1. Compozittia chimica a lapteluiSe impune sa definim laptele ,nutrient de baza si indispensabil unei alimentatii echilibrate.

Din punct de vedere igienic, laptele, reprezinta, produsul glandei mamare obtinut in urma mulsului in conditii igienice de la vaci sanatoase.

Denumirea de „lapte’’, fara nici o alta precizare se refera la laptele de vaca in timp ce pentru alte tipuri va trebui specificata si specia de provenienta,cum ar fi lapte de oaie,capra bivolita.
Din punct de vedere fizico –chimic ,laptele ,reprezinta un amestec in care lactoza si sarurile minerale se gasesc in solutie,grasimile ,sub forma de suspensie si proteinele se afla sub forma coloidala.

Laptele contine 87,5 % apa si 12,5 % substanta uscata

Lipidele , sunt reprezentate de lipide simple (trigliceride). Si lipide complexe de tipul , lecitinelor, cefalinelor, sfingomielinelor.

Proteinele, sunt reprezentate de substante azotate proteice,cazeina si proteinele din lactoser.

Cazeina reprezinta proteina majora din lapte reprezentand 18 – 21 % ,din totalul proteinelor din lapte.

Proteinele din lactoser sunt reprezentate de albumine , imuno -globu-

line si proteozo-peptone.

Zaharurile ,sunt reprezentate de lactoza , care este un diglucid reducator, format din o molecula de alfa- glucoza si o molecula de beta- galactoza.

Vitaminele , care se gasesc in lapte sunt ,liposolubile si hidrosolubile.Vitaminele liposolubile sunt reprezentate de , vitaminele A, D, E , K , iar cele hidrosolubile, de vitaminele,B1, B2, B6,B12,PP, H , C .Sarurile minerale , care se gasesc in lapte sunt reprezentate de cloruri alcaline , in cantitati apreciabile , calciu , sub forma de carbonat de calciu,intr-un procent apreciabil , precum si cantitati reduse de fier , cupru si magneziu .


Pigmentii din lapte , sunt reprezentati de lactocrom care imprima laptelui o irizatie albastruie ,si riboflavina ,care da laptelui o tenta galbuie.

Elementele figurate, care se gasesc in lapte sunt reprezentate de celule epiteliale ,celule microbiene si leucocite.

Anticorpii ,sunt reprezentati de ,aglutinine  ,precipitine ,antitoxine(anticorpi anafilactici) si hemolizine.

Prin compozitia sa ,laptele ,reprezinta alimental ideal pentru toate categoriile de virsta si stare fiziologica ,fiind considerat pe buna dreptate ,,elixirul vietii”Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }