QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Grapefruitul

Grapefruitul


Grapefruitul sau Citrus paradisi ,se crede ca este o mutatie a grapefruitului rosu. Ei sunt denumiti asa deoarece cresc in ciorchi ca si strugurii. Cei mai multi cultivatori de citrice au crezut ca nu sunt comestibile pana cand A.L. Duncan, a descoperit o specie care putea fi consumata. Aceasta specie se numeste astazi grapefruitul Duncan. Variantele necomestibile cersc si astazi in Florida.

Christopher Columb, a adus citricele pe insula Haiti in anul 1493. Se crede ca el a transportat aici numai semintele de portocale acre si dulci, lamai si mandarine. Istoria arata ca aceste citrice s-au adaptat foarte bine in coloniile americane incepand cu anul 1565. Ele erau crescute cel mai mult in Saint Augustine, Florida si pe coasa sudica a Carolinei.
William Bartram, mentioneaza in cartea sa 'Calatorii', faptul ca a vazut o multime de portocali de-a lungul raului Saint John, din Florida in anul 1773, intr-una din clatoriile sale. Scriitorul a crezut ca acesti pomi isi au originile in Florida, insa nu este asa. Ei  fusesera adusi in America, de catre spanioli cu multe secole in urma. Industria citricelor a capatat amploare foarte repede, in jurul anului 1821, cand spaniolii au renuntat la teritoriile lor. Portocalii salbatici au fost imbunatatiti de catre cultivatorii din Florida, care au descoperit cat de bun este sucul acestor fructe. Din acel moment a inceput sa se comercializeze portocalele. In jurul anului 1880 acestea erau trimise la New York cu trenul sau cu vaporul. Industria citricelor a fost stimulata de aparitia caii ferate deoarece ele puteau fi trimise foarte repede dintr-o parte in alta.

In statele din America, Florida, era cea care domina productia de citrice pana in anul 1894, cand s-au produs ingheturi in aceasta zona. Portocalii care au mai putut fi salvati au fost mutati in Alabama, Texas si Louisiana.

Ca si in cazul lamaiei sau a portocalei, vitamina C, are cel mai important aport. Si in grapefruit ,fibrele dintr-un fruct de grapefruit ajuta la reducerea  nivelului colesterolului si previn foarte eficient ateroscleroza sau astmul.

Grapefruitul de culoare roz contine o cantitate sporita de lycopen, cel care da si culoarea, de altfel, si care este un puternic antioxidant, cu un rol important in lupta impotriva radicalilor liberi de oxigen care pot deteriora celulele umane. Alaturi de aceste componente, greful reprezinta o bogata sursa  de potasiu , acid folic, tiamina , magneziu zinc , chinina si enzime. Acestea stimuleaza digestia avand un efect favorabil in acest sens.

Ca valoare nutritiva , acest fruct poseda aproape aceleasi proprietati ca portocala sau lamaia. Exista mai multe sortimente de Grapefruit, care difera intre ele prin particularitatiile de compozitie biochimica. In acest sens ,  varianta fara seminte este mai buna deoarece contine o cantitate mai mare de zahar, calciu si fosfor.Valorile pentru 100 g de fruct:

Apa 92.0%

Proteine 0.7%

Grasimi 0.1%

Minerale 0.2%

Carbohidrati 7.0%

Calciu 20 mg

Fosfor 20 mg

Fier 0.2 mg

Vitamina C 31 mg


Beneficiile naturale si proprietatile curative sunt rezultatul compozitiei complexe pe care o detine acest fruct , favorizand digestia,secretia salivara si motilitatea digestiva.

In ciuda gustului sau amar, grefa proaspata are o reactie alcalina dupa digestie. Sucul sau este benefic in prevenirea si tratarea aciditatii si a multor boli cauzate de o aciditate crescuta la nivel gastric . Este indicat in tratamentul multor boli printre care, boli digestive, diabet, febra,malaria , oboseala ,disurie(anurie) pe fondul unor afectiuni hepato- renale si cardiace


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }