QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Elemente de drept si administratie la coloniile grecesti din Dobrogea (sec. VII-46 i.d.H.).Elemente de drept si administratie la coloniile grecesti din Dobrogea (sec. VII-46 i.d.H.)


In vreme ce lumea geto-dacica era in faza democratiei militare, in Dobrogea, pe tarmul occidendal al Marii Negre, in sec. VII-II i.d.H. se intemeiaza coloniile grecesti Histria, Tomis, Callatis si altele. Ele aveau o anumita organizare politico-adinistrativa care, in general, o reflecta pe cea din locurile de origine ale colonistilor greci – din Milet si Heracleea Pontica, ale milesienilor si dorienilor – si in acelasi timp exercitau o anumita inraurire asupra populatiei geto-dacice, cu care veneau in relatii directe, economice, politice, culturale.Aflate in faza democratiei scalvagiste, coloniile erau conduse de adunarea poporului liber – din care sclavii erau exclusi; adunarea poporului, formata din cetatenii cu drepturi depline in cetate – reprezenta puterea politica; in subordinea acesteia se afla un corp conducator consultativ mai putin numeros, sfatul, care era insarcinat cu treburile curente ale coloniei, ale cetatii grecesti. Puterea executiva o exercita un colegiu de arhonti, ajutati de colegii speciale, pe domenii de activitate.

In cadrul oraselor cetati grecesti, a coloniilor din Dobrogea, apar pentru prima oara in inscriptii si relatari scrise diverse dregatorii cu caracter administrativ – oameni insarcinati cu aprovizionarea orasului, administrarea propriu-zisa etc. Asa, de pilda, administratia finantelor era incredintata la Histria unuia sau mai multor vistieri, care aveau in sarcina gestiunea efectiva a tezaurului si un colegiu cu rol fiscal-financiar, care stabilea vamile, darile, impozitele etc. Astfel, intr-o inscriptie descoperita la Histria se spune: “sa se aleaga si doi barbati, insarcinati sa vegheze la gravarea si asezarea placilor – cu instructiunile decise in agora, in adunarea poporului – iar cheltuiala necesara sa fie acoperita de vistier Ca administrator al finantelor, vistierul se ocupa si de problema impozitelor. O inscriptie din aceeasi cetate a Histriei, glasuieste de urmatoarele norme juridice si administrative: “egalitate cu privire la impozite” pentru toti cetatenii liberi “dreptul de a intra si de a iesi din port in vreme de razboi sau de pace, fara silnicie si fara a fi nevoie de o conventie anume iar impozitele erau adunate de vistiernic.In cetatile grecesti existau si sclavi – despre care aflam ca se dobandeau: “unii prin danie, sau mostenire, sau cumparare, altii prin faptul ca, dintr-un inceput sclavii s-au nascut in casa, ca sclavi, si in acest caz se numesc sclavi de casa; al treilea mod de dobindire este captivitatea de razboi”.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }