QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Cum va protejati de incendii si urmarile lor
Cum va protejati de incendii si urmarile lorNumarul incendiilor din locuinte creste de la un an la altul. Majoritatea sunt datorate neatentiei si lipsei unor cunostinte elementare privind pericolele de incendiu.Trebuie acordata o atentie deosebita manipularii focului deschis in zone cu deseuri inflamabile, rumegus, solventi sau substante de curatenie aruncate in recipiente deschise.


Masuri de baza de prevenire a incendiilor


Ordinea si curatenia, in deosebi in spatiul de lucru, sunt premizele esentiale pentru prevenirea incendiilor.

Chibriturile si brichetele nu au ce cauta in mainile copiilor.

In mansarde, soproane, spatii de depozitare si pivnite nu este voie sa fie folosite lumanari. Se vor folosi doar lanterne.

Echipamentele de gaz pot fi instalate numai de firme autorizate.

Buteliile de gaz lichefiat nu au voie sa fie amplasate in pivnite, casa scarilor si trebuie protejate de sursele de caldura. Dupa fiecare inlocuire a buteliei se va efectua o proba de etansare cu apa cu sapun.

Cablurile prelungitoarelor sa nu fie folosite sub un covor sau infasurate pe un scaun deoarece se poate produce o stagnare termica cu pericol de incendiu. Nu mai utilizati prelungitoarele care au cablurile deteriorate.

Pericolul major pentru persoane nu vine direct de la flacari, 70% din vatamari se datoreaza emisiilor de gaze toxice si fumului cu mult inaintea contactului direct cu focul. Riscurile sunt deosebit de mari in timpul somnului cand simtul olfactiv este deconectat si mirosul incendiului nu este perceput la timp. Inhalarea gazelor toxice duce la pierderea cunostintei; persoana afectata nu mai poate fugi de la locul incendiului sau sa ia masuri de stingere, aceasta duce la otraviri puternice, de multe ori mortale.

Si daca totusi se produc incendii cum procedam?


REGULA GENERALA: interveniti cat mai rapid!


In primul rand apelati serviciul de urgenta 112 si solicitati ajutorul pompierilor. Va trebui sa oferiti urmatoarele informatii:

Unde arde?

Adresa precisa si telefonul de la care sunati;

Ce arde?

Sunt persoane sau animale in pericol?

In al doilea rand ranitii trebuie evacuati imediat din zona expusa la pericol. In functie de natura incendiului trebuie utilizate mijloace de stingere adecvate: materiale de acoperire, extinctoare sau apa.Cum se utilizeaza un stingator in caz de incendiu


Scoate cuiul de siguranta: acesta elibereaza manerul declansator al stingatorului.

Tinteste la baza focului.

Apasa manerul declansator pentru a incepe stingerea. Eliberarea manerului opreste descarcarea stingatorului.

Rotiti-va cu stingatorul in jurul focului, tinand in permanenta la baza focului.Alunecarile de teren. Masuri de protectiePentru prevenirea urmarilor dezastruoase ale alunecarilor de teren, organele de specialitate, au ajuns la urmatoarele concluzii:

- Alunecarile de teren pot fi preintampinate daca sunt facute din timp investigatiile necesare stabilirii conditiilor de aparitie si de dezvoltare a lor; se pot preintampina asemenea evenimente daca se aplica procedeele adecvate de tinere sub control; este necesar a se evita amplasarea unor obiective industriale sau a altor constructii in zonele in care asigurarea stabilitatii straturilor nu se poate realiza sau este foarte costisitoare, este posibila protectia daca se preconizeaza si se planifica din timp masuri corespunzatoare si se realizeaza o informare oportuna a populatiei in zona de risc.


In general, in actiunile de interventie, in afara unor cazuri particulare, se va urmari recuperarea bunurilor materiale si refacerea avariilor.

Salvarea supravietuitorilor din cladirile acoperite se realizeaza in conditiile similare actiunilor preconizate in cazul incendiilor.

Inundatii. Masuri de protectie.Impotriva inundatiilor, indiferent de cauza lor, este posibil sa se asigure masuri de prevenire si protectie astfel incat sa se diminueze sau sa se elimine actiunea lor distructiva.

Prevenirea aparitiei inundatiilor sau diminuarea-eliminarea actiunilor distructive se pot asigura prin:


- Realizarea unor lucrari destinate sa retina si sa intarzie scurgerea apelor de pe versanti, din afluentii mai mici ai bazinelor sau de torente care s-ar forma ca urmare a unor ploi abundente sau prin topirea zapezilor etc. Aceste lucrari pot fi actiuni de impadurire sau reimpadurire a versantilor, crearea unor tipuri de invelisuri care sa favorizeze infiltratia si sa reduca scurgerea apelor de pe versanti, construirea unor baraje de retinere pe fundul vailor;  


- Modificarea cursului inferior al raurilor prin construirea unor diguri si canale, precum si prin realizarea unor bazine temporare pe unele portiuni de lunca pentru a retine apa revarsata;


Aplicarea unor masuri de proiectare care permit cladirilor si altor constructii civile ori industriale sa reziste la cresterea nivelului apelor si la viteza de deplasare a acestora.

In vederea realizarii protectiei populatiei, animalelor si a bunurilor materiale, aceste masuri de prevenire se completeaza prin:


- Organizarea, incadrarea si dotarea serviciilor de urgenta, din aceste zone astfel incat acestea sa poata participa la asigurarea masurilor de protectie si de indeplinire a actiunilor de salvare;
- Stabilirea locurilor si conditiilor in care urmeaza a se desfasura actiunile de evacuare temporara din zonele inundabile;


- Asigurarea instiintarii si alarmarii despre pericolul inundatiilor;


- Organizarea si desfasurarea actiunilor de salvare;


- Asigurarea asistentei medicale si aplicarea masurilor de evitare a aparitiei unor epidemii;


- Asigurarea conditiilor necesare pentru sinistrati cu privire la cazare, apa, hrana, asistenta medicala, transport etc.


-Protejarea bunurilor existente in locuinte prin urcarea acestora in poduri sau prin evacuarea acestora daca timpul permite;

-Evacuarea populatiei si animalelor din zona inundabila;


IN CONCLUZIE !

Intr-o situatie de urgenta :

NU INTRA IN PANICA!


- Suna la 112 de pe orice telefon aflat la indemana;

Raspunde atent si clar la toate intrebarile care ti se pun;

Nu inchide telefonul pana nu ti se va spune acest lucru.


CE ESTE O URGENTA?

O urgenta este acea situatie in care ai nevoie de:

- SALVARE

- POMPIERI

- POLITIE.

EXEMPLE DE URGENTE:

talharie

accident de masina

incendiu, explozie

electrocutare

violenta fizica

tulburarea linistii publice

inundatii

probleme medicale grave

Cand apelezi serviciul de urgenta 112 trebuie:

sa-ti spui numele clar, precum si numarul de telefon de la care suni;

sa spui ce s-a intamplat;

sa precizezi locul si cate persoane sunt implicate;

sa oferi orice alte informatii care iti sunt cerute la telefon.


NU SUNI LA 112 CAND:


Esti plictisit, vrei sa glumesti, vrei sa chiulesti, nu-ti gasesti cainele, te-ai certat cu prietenii, nu sunt victime, nu este o urgenta.

ATENTIE!

Apelurile false se pedepsesc sever si numarul tau de telefon poate fi depistat imediat !

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }