QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Aspecte generale - consiliul localAspecte generale - consiliul local

Dupa desfiintarea, in Decembrie 1989, a consiliilor populare, care functionau ca organe locale ale puterii de stat, activitatea la nivelul comunelor si oraselor a fost preluata de catre consiliile locale ale F.S.N., care au fost inlocuite ulterior de primarii, organizate in baza Decretului-lege nr. 8 din 7 ianuarie 1990.

Pana la organizarea primelor alegeri locale, in conformitate cu Legea nr. 5/1991, administrarea judetelor, respectiv a municipiului Bucuresti, a municipiilor, oraselor si comunelor s-a realizat prin prefecturi si primarii.Constitutia din 1991, precum si dispozitiile Legii nr. 215/2001, republicata privind administratia publica locala, stipuleaza ca autoritatile administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia in orase si comune sunt consiliile locale si primarii alesi in conditiile legii.

In conformitate cu aceleasi dispozitii, aceste autoritati se organizeaza si functioneaza in comune si orase, prin genericul 'orase' intelegand si municipiile. Consiliile locale se pot organiza si in subdiviziunile unor municipii. Astfel de subdiviziuni sunt organizate, deocamdata, numai in Bucuresti si sunt denumite sectoare.

Initial, in prima forma a Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, numai consiliile locale au fost alese prin vot direct. Ulterior, principiul alegerii prin vot direct a fost extins si pentru consiliile judetene. Art. 1 al Legii nr. 25/1996 pentru modificarea legii privind alegerile locale preciza: 'Consiliile locale, consiliile judetene, primarii si Consiliul General al Municipiului Bucuresti se aleg prin vot universal egal direct, secret si liber exprimat Viceprimarii se aleg prin vot indhect, de catre consiliile locale'.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }