QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente administratie

Administratia publica - termeni si concepte
Administratia publica reprezinta activitatea pe care statul o desfasoara in vederea asigurarii, in mod permanent si continuu, a unor trebuinte de interes general.

Administratia publica nu trebuie confundata cu statul. Puterea de stat este cea care realizeaza functiunea de legiferare, functiunea executiva si cea de impartire a justitiei. Statul are misiuni primare, in timp ce administratia publica are misiuni secundare.

Ansamblul de organisme, resurse organizate in vederea asigurarii intereselor generale ale administratiei publice se construieste in vederea indeplinirii misiunilor primare, politice ale statului.

Administratia publica este strans legata de puterea de stat manifestandu-se, mai mult, in legatura cu puterea executiva.Administratia publica nu se confunda cu puterea executiva, ea poate fi inteleasa cel mult ca o dimensiune a acesteia, ei lipsindu-i componenta politica.

Etimologic (din latina: ad si minister), administratia publica ilustreaza ideea de subordonare pe care administratia o are fata de interesele publice.

Se disting 2 tipuri de administratie:

Administratia publica;

Administratia privata.

Cele 2 tipuri de administratie au in comun dimensionarea organizatorica cu privire la resurse, mijloace ce trebuie folosite in mod eficient.

Exista deosebiri intre cele 2 forme de administratie, deosebiri ce privesc scopul si mijloacele la indemana fiecaruia.

1. Administratiile private sunt indreptate spre obtinerea de profit, iar instrumentul de baza in relatiile juridice utilizate este conventia si contractul.

2. Administratiile publice au ca scop principal satisfacerea unor trebuinte, unor interese generale ale colectivitatii. Costurile sunt altele decat cele pentru administratia privata. Instrumentul juridic de baza este actul (unilateral) de impunere.

Administratia publica poate fi inteleasa in mai multe sensuri:

a) sensul material = prin administratie publica intelegem o activitate de asigurare a unor interese publice prin mijloace de putere publica;

b) sensul formal = prin administratie publica intelegem un sistem de entitati publice, care desfasoara administratia publica, ca activitate.Puterea de a administra

Puterea de a face administratie apartine, ca un drept originar, statului. Ea tine de esenta statului, de asigurarea intereselor generale ale comunitatii.

Organizarea, in stat, a populatiei unui teritoriu a avut drept scop edificarea unei autoritati care sa vegheze si sa asigure trebuintele generale ale acesteia.

Un prim titular al puterii de a administra este statul, dar nu este singurul: colectivitatile locale, carora statul le recunoaste ca un drept derivat puterea de a administra treburi publice (comune, orase, judete, municipii).


In functie de existenta acestor titluri se identifica 2 subsisteme ale administratiei publice:

subsistemul administratiei statale

subsistemul administratiei locale.

Cele 2 subsisteme actioneaza sub observarea guvernului.Abordarea stiintifica a fenomenelor administratiei

Fenomenele administratiei pot face obiect de investigare stiintifica pentru mai multe stiinte. Administratia este studiata de stiinta politica, de sociologie, de economie, de drept, demografie etc., fiecareia dintre acestea studiind-o dintr-o perspectiva proprie.

Asadar, administratia publica poate face obiect al studiului monodisciplinar, dupa cum, fenomenele administrative pot fi studiate disciplinar sau interdisciplinar.

Analiza interdisciplinara a fenomenului administratiei publice este stiinta administratiei, care este o stiinta de gradul 2 care preia metode, tehnici din diverse stiinte si le utilizeaza pentru investigarea complexa si aprofundata a fenomenelor administratei.

Scolile administratiei, dezvoltate in tara noastra, pot fi grupate in 3 categorii:

1. Scoala traditionala de administratie publica, care promoveaza perspectiva normativista a administratiei;

2. Scoala care promoveaza perspectiva social-politica, care a preluat linia normativista a administratiei publice si a incercat sa asigure la nivelul academic stidierea administratiei publice in toate formele;

3. Scoala care promoveaza perspectiva economica.


Definirea unor termeni sau concepte


Autoritatea publica = acea structura organizationala care exercita prerogative de putere publica pentru realizarea interesului public.

Autoritatea publica = organ public

Primul curent de opinie profesor Mircea Preda →autoritatea publica diferita de organ public. Se sustine totusi ca anumite structuri organizationale au concomitent

calitati de autoritate publica si de cea de organ public;

A doua opinie sustinuta de profesorul Iorgovan autoritatea publica=organ public →aceste notiuni sunt identice desemnand una si aceeasi categorie juridica;

Distinctia dintre cele doua curente desi poate fi sustinuta la nivel teoretic nu are utilitate practica ci dimpotriva ar putea crea dificultati.

Concluzionam spunand ca: in lumina dispozitiilor constitutionale notiunea de autoritate publica este identica cu acea de organ public ambele desemnand o structura organizationala ce actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea interesului public.

Autoritate publica → competenta decizionala

Institutie publica → structura infintata de stat sau de catre unitatea administrativ teritoriala subordonata fata de o autoritate publica, care desfasoara o activitate cu caracter prestator (de serviciu public).

In timp ce institutia publica este o structura statala sau o unitate administrativ teritoriala institutiile de utilitate publica sunt ca natura juridica persoana juridica de drept privat.

Nu orice autoritate publica are caracter statal, potrivit Constitutiei avem autoritati publice sau organe si nu autoritati publice de stat sau organ de stat.

Aceasta nu inseamna ca exista autoritati publice care isi desfasoara activitatea in afara statului cid oar faptul ca unele autoritati publice (locale, autonome, nu sunt parti component ale unui sistem centralizat).

Interes public = un ansamblu de nevoi sociale obiective, evaluate politic si consecrate prin norme juridice.

Notiunea de organ al administratiei publice

Organ public sau autoritate publica = o structura organizationala (colectiv organizat de oameni) ce exercita prerogative de putere publica fie intr-una a administratiei publice locale.

Definitia legala o regasim la art.2, alin.1, litera B, din Legea Contenciosului Administrativ 554/2004.

Definitie: Autoritatea administratiei publice = acea structura organizationala care potrivit Constitutiei si legi are personalitate de drept public si actioneaza din oficiu pentru executarea legii sau pentru pastrarea serviciilor publice in limitele legii sub controlul direct sau indirect al Parlamentului.

Din definitie rezulta ca pentru calificarea unei structuri organizationale ca organ al administratiei publice este existent personalitatii de drept public prin care organele sau autoritatile dobandesc calitatea de subiect in cadrul raporturilor de drept administrativ.

Distinctia intre organele administratiei publice si structurile sau compartimentele organizatorice interne ale acestora se refera la faptul ca acestea nu au personalitate de drept public si ca urmare nu pot participa in nume propriu la raporturile de drept administrativ.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }