QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Coasta de Vest a Americi de Sud (Oceanul Pacific)
Coasta de Vest a Americi de Sud (Oceanul Pacific)

Vanturile:

La nord de Ecuator. Alizeele de NE sufla de-a lungul lunilor Octombrie – Mai, in parte estica a regiunii. Direcția vanturilor este in general E – NE cu o viteza medie de 10 – 18 Nd, dar cu doar 5 – 12 Nd in parțile ecuatoriale.

La W de meridianul de 150°E alizeele sunt flancate de Musonul de NE, care se stabilizeaza in partea NW a regiunii in luna Octombrie, datorita creșterii presiunii maselor de aer de deasupra Asiei. Acesta se intinde progresiv spre S și E, ajungand pana la paralela de 5°N in luna Decembrie; direcția NE a musonului devine NW in moment ce ajunge și trece Ecuatorul pentru a crea Musonul de NW.

Musonul de NE slabește in parțile W ale regiunii in lunile Aprilie și Mai, vanturile devin variabile și moderate, datorita scaderii presiunii maselor de aer de deasupra Asiei. La E in lunile Iunie și Iulie alizeele de NE variaza și slabesc devenind E sau SE cu o viteza medie de 5 – 12 Nd.

La sud de Ecuator. Alizeele de SE acționeaza intre 10°N și 25° - 35°N in perioada lunilor Iunie – Octombrie, avand o medie de 12 – 15 Nd, deasupra marii parții a regiunii, cu o forța de doar 5 – 10 Nd in zonele ecuatoriale. In luna Octombrie alizeele devin variabile intre 5°S și Ecuator datorita apariției musonului de NW, care se intinde progresiv spre NW. Vanturile de NW ajung pana la latitudinea de 10°S in decembrie cand sunt inlocuite de Alizeele de SE.

In luna Februarie Musonul de NW afecteaza toate zonele de la S de Ecuator din aceasta regiune, avand o viteza medie de 5 – 10 Nd. In luna Martie Musonul de NW incepe sa se retraga in timp ce vanturile din SE devin puternice afectand Stramtoarea Torres din Marea Arafura.

Vanturi puternice. In general vanturi de forța 7 sunt rare in aceasta zona. Cea mai mare frecvența apare la aproximativ 10°N cu o frecvența de 4 – 8% in luna Ianuarie și de 12% in luna Aprilie. Cel mai scazut procentaj se inregistreaza in luna Octombrie (2% sau chiar mai mic).

Zonele costiere. Vanturile din apropierea coastelor de obicei urmeaza direcția generala a alizeelor, dar ele vor fi afectate de variațiile locale, datorita topografiei, orientarii coastei, precum și datorita brizei de uscat și de mare.

Insule mici și atoli au o mica influența asupra direcției generale a vanturilor. Insulele mari și cu relief muntos au o mai mare influența asupra vanturilor, efectul acestora extinzandu-se uneori pana la 20 mile departare de coasta.

Briza de uscat și cea de mare. Acestea sunt de o importanța ridicata de-a lungul intregului an. Pentru zonele costiere briza de mare incepe sa sufle la mijlocul dimineții, avand direcția de deplasare a maselor de aer dinspre mare spre uscat. Aceasta acționeaza pana la amiaza cand poate atinge forța 4 – 5, dar dispare imediat dupa apusul soarelui.

Briza de uscat acționeaza seara tarziu, și este de obicei mai slaba decat briza de mare. Acolo unde coasta este abrupta, briza va fi intarita de efectul vanturilor catabatice. Briza de uscat de obicei inceteaza dupa rasarit. Efectul brizelor de uscat și de mare se poate observa cel mai bine in condiții de calm, și in zone sub vant.

Topografia locala. Topografia cauzeaza importante modificari locale ale vanturilor. Stramtorile pot produce intarirea vanturilor prin fenomenul de canalizare. Stramtorile Vitiaz și Dampier reprezinta astfel de cazuri, unde pot apare frecvent vanturi puternice datorate zonei inguste.

Vanturile Fohn. Cand vanturile se deplaseaza deasupra munților inalții, suficienta umiditate se pierde de pe parțile din vant sub forma norilor și a precipitațiilor, astfel incat vantul rezultat in partea se sub vant a zonei muntoase va fi cald și uscat – vantul Fohn. Aceste condiții sunt des intalnite in Noua Britanie și Papua Noua Guinee in timpul Alizeelor de SE și a Musonului de NW.

Norii:

Deasupra insulelor numeroase nebulozitatea medie este de 5 – 7 optimi și nu prezinta o variație signifianta de la un sezon la altul. Totuși sunt de obicei cicluri zilnice, nebulozitatea maxima inregistrandu-se dupa – amiaza. Norii cumulus apar in zonele costiere datorita incalziri uscatului din timpul dimineților, aparand in momentele cand briza de mare se intarește. Dupa – amiaza grupari mari de nori cumulus și cumulonimbus pot aduce precipitații și tunete. Seara cand uscatul se racește norii incep sa se disperseze.In largul marii nebulozitatea este de 4 – 5 optimi, in general norii care apar fiind de tipul cumulus.

Precipitații:

Nivelul de precipitații anuale pe intreaga regiune incluzand și Papua Noua Guinee este unul dintre cele mai ridicate de pe glob. Cu toate acestea, cantitațiile de precipitații variaza de la o zona la alta, chiar și de-a lungul insulelor, depinzand in mare partea de topografia locala.

In cele mai multe parți ale regiunii, media nivelului precipitațiilor anuale este intre 2000 și 4000 mm, dar acest nivel fiind depașit in unele zone muntoase. Coasta Sudica a Noii Britanii are un nivel anual de 6000 mm, iar cel mai ridicat nivel al precipitațiilor se gasește in Papua Noua Guinee cu o medie anuala de 10.000 mm. Prin contrast coastele adapostite au o medie anuala de doar 1000 mm.

Variațiile sezoniere ale precipitațiilor. Marea majoritate a zonelor sunt afectate de o variație in nivelul precipitațiilor deși diferența de la un sezon la altul este intre ploios și foarte ploios. Sezonul ploios se identifica cu perioada anului cand acționeaza vanturile dominante.

Astfel, pentru cele mai mari insule muntoase de pe latitudini sudice, coatele și pantele muntoase expuse Musonului de NW au cel mai ridicat nivel de precipitații in intervalul Ianuarie – Martie. Coastele și pantele expuse Alizeelor de SE au cel mai ridicat nivel de precipitații in intervalul Mai – Octombrie. Cu toate acestea, sezonul Musonului de NW este considerata cea mai ploioasa perioada.

Pentru latitudinile nordice, Insulele Mariane și W Insulelor Caroline au un sezon uscat in timpul acțiunii Musonului de NE din Ianuarie pana in Aprilie. Cu toate acestea, precipitațiile au loc incepand din Iulie pana in Octombrie, fiind datorate umiditații transportate de Alizeele de E.Insulele Caroline de E sunt foarte puțin influențate de musoni, nivelul precipitațiilor fiind cu puțin mai ridicat decat nivelul mediu anual care se inregistreaza in aceasta zona.

Variațiile diurne ale precipitațiilor. Marea majoritate a precipitațiilor sunt reprezentate de ploile torențiale aduse de norii care se dezvolta și se deplaseaza deasupra uscatului pe timpul zilei, și spre mare in timpul nopții. Totuși suprafețele de uscat și pe insule, cantitațiile maxime de precipitații au loc dupa – amiaza și seara, pe cand pe mare precipitațiile sunt abundente pe timpul nopții. Ploile asociate cu depresiunile tropicale, pot fi de lunga durata și torențiale.

Furtunile cu tunet. Acestea sunt un lucru obișnuit in Papua Noua Guinee, precum și in alte insule de la latitudini sudice. Aceste furtuni apar in 100 de zile pe an, avand cea mai mare frecvența in timpul lunilor de vara din emisfera sudica.

La N de Ecuator, furtunile cu tunet apar mai rar. In Insulele Mariane și Insulele Caroline de W, frecvența este de doar 20 – 25 de zile pe an, iar in Insulele Caroline de E de aproximativ 10 zile pe an, cu cea mai mare frecvența intre lunile Iunie și Decembrie.

Vizibilitatea:

Ceața pe mare. Ceața apare foarte rar pe mare in aceasta regiune astfel ca vizibilitatea este in general buna. Temperaturile ridicate ale apelor marii favorizeaza instabilitatea straturilor inferioare ale atmosferei astfel stopand formarea ceții; cu toate acestea datorita ploile torențiale vizibilitatea poate scadea rapid. Ocazional ceața se poate crea pe coaste sau pe uscat, in mod particular noapte dupa ploaie.

Temperatura aerului:

Informațiile climaterice redau valorile medii și extreme pentru fiecare luna, pentru un numar de stații de coasta. Temperaturile raman ridicate pe tot intervalul anului, intre 20° și 32°C in medie. Variația sezoniera este foarte mica, cu excepția parții nordice a regiunii unde incursiunea maselor de aer rece, reduce media temperaturilor in timpul iernii.

Pentru latitudinile sudice, temperatura maxima a zilei in zonele costiere este intre 31° și 33°C in timpul Musonului de NW și de 28° - 30°C in timpul Alizeelor de SE.

Variația diurna este neglijabila deasupra oceanului, dar deasupra uscatului, in mod particular deasupra insulelor mari, poate fi de 6° - 7°C. Aceasta variație este remarcabila in zonele acoperite de vanturile predominante.

Umiditatea:

Umiditatea este strans legata de temperatura aerului și in mod normal aceasta scade cand temperatura aerului crește. In timpul dimineților, cand temperatura aerului este cea mai scazuta, umiditatea are cel mai mare nivel. In general umiditatea este destul de ridicata pe intreaga regiune, dar saturarea apare foarte rar.

Informațiile climaterice dau medii lunare și anuale ale umiditații relative pentru diferite stații de coasta. Valorile din timpul dimineților sunt intre 75% și 85%, iar valorile din timpul dupa – amiezilor intre 65% și 80%. Diferențe considerabile exista in insulele mari și in cele cu relief inalt. Pe partea de sub vant a acestor insule nebulozitatea mai redusa din timpul zilei de obicei rezulta in temperaturi mai ridicate și deci o umiditate mai scazuta decat in parțile din vant.

Efectul Fohn este cauzat de vanturile care se deplaseaza deasupra munților, și poate provoca o umiditate relativa scazuta pe panta de sub vant a muntelui. In Papua Noua Guinee valorile minime extreme inregistrate la stațiile de coasta sunt de 45 – 50%.

Deasupra oceanului deschis variația diurna a umiditații este foarte mica. Variațiile sezoniere, atat pe uscat cat și pe ocean sunt de asemenea mici, de obicei sub 5%. Umiditatea tinde sa fie mai redusa primavara și mai ridicata toamna in ambele emisfere. In general, cu cat alizeele sunt mai puternice cu atat umiditatea va fi mai redusa. Vanturile care se deplaseaza de la latitudini joase spre latitudini inalte tind sa creasca valoare umiditații fața de vanturile care se deplaseaza in direcție opusa, spre ecuator.

Anticiclonii

In aceasta zona nu sunt inregistrate traiectorii ale ciclonilor in mod obișnuit. Totuși vanturile din zona sunt dominate de centura semi-permanenta de inalta presiune a Oceanului Pacific de N și S precum și de anticiclonii din perioada sezonului rece mare se dezvolta deasupra continentelor Australia și Asia. Din acest imens anticiclon iși trag originea vanturile alizee și musonul.

Depresiunile tropicale iau naștere deasupra apelor calde de la tropice unde umiditatea aerului este ridicata. Vanturile de suprafața și furtunile pot deveni extrem de violente și chiar periculoase. Furtunile se manifesta prin vanturi puternice, ploi torențiale, marea montata, și valuri de o inalțime anormala. Circulația vanturilor din interiorul furtunilor tropicale este in sens trigonometric in emisfera N, și in sensul acelor de ceas in emisfera S.Dezvoltarea, deplasarea și frecvența. Cu excepția unei centuri de aproximativ 4° la N și S de Ecuator, toate regiunile din zona dezbatuta sunt afectate de depresiunile tropicale.

Latitudinile sudice. Sezonul depresiunilor tropicale este intre Noiembrie și Aprilie, acestea avand cea mai mare frecvența intre lunile Ianuarie și Martie. Depresiunile tropicale pot aparea și in celelalte luni ale anului, dar este destul de neobișnuit.

Zona de apariție a acestor depresiuni este situata intre paralelele de 5°S și 10°S, in special in Marea Arafura și in apropierea Insulelor Solomon. Totuși, aceste depresiuni se intensifica intre paralelele de 10°S și 15°S. Direcția de deplasare poate fi oricare, dar de obicei va avea o orientare sudica. Pot schimba direcția de deplasare pe neașteptat, iar unele depresiuni urmeaza o direcție cu total diferita.

Frecvența furtunilor variaza foarte mult de la an la an, dar pe o perioada de 20 de ani, media este de 5 – 6 depresiuni tropicale vor ajunge la stadiul de furtuni tropicale. Din aceste furtuni tropicale una din trei se va dezvolta ajungand la forța nivelul de uragan. Totuși in unii ani se pot dezvolta pana la 6-7 uragane, pe cand in alți ani acest fenomen nu va apare.

Latitudinile nordice ale regiunii in cauza reprezinta zona de origine a numeroase furtuni tropicale și typhoon-uri care afecteaza partea de NW a Oceanului Pacific, ocazional cauzand devastari in Insulele Filipine și in țarile Asiei de E și SE. Regiunea de la W de 150°E are cea mai mare frecvența de furtuni tropicale din lume. Unele dintre cele mai violente furtuni, au fost inregistrate in partea NW a regiunii, avand vanturi ce depașeau 100 Nd.

Apariția acestor furtuni poate avea loc oricand, dar in general sezonul typhoon-urilor este intre lunile Iulie – Octombrie, avand o frecvența maxima in lunile August și Septembrie. Marea majoritate a furtunilor iși au ca origine zona dintre paralelele de 5°N și 20°N.

Inițial furtunile se deplaseaza incet, 5 – 10 Nd, pe o direcție W – NW. Unele depresiuni continua aceasta traiectorie, ramanand in zona latitudinilor joase, iar altele se pot abate, urcand spre latitudini inalte de unde vor lua o direcție NE, sporindu-și viteza.

Frecvența depresiunilor variaza de la an la an, dar in medie se pot aștepta in jur de 10 furtuni tropicale pe an. Din acestea o mare parte se pot transforma in typhoon. Nu au existat ani fara ca nici un typhoon sa se formeze, deși in unii ani unele arii ale regiunii pot sa fie neafectate.

Presiunea:

Oscilațiile diurne. Principala fluctuație a presiunii din aceasta regiune este cauzata de oscilația diurna, care inregistreaza valori de 2.5 pana la 3 hPa. Valorile maxime ale presiunii sunt in general inregistrate la orele 10:00 și 22:00 ora locala, iar valoare minima sunt inregistrate la orele 04:00 și 16:00 ora locala. Cand au loc disturbari, scaderea sau ridicarea signifianta a presiunii poate fi mascata de oscilația diurna a presiunii, de aceea aceasta trebuie sa fie luata in considerarea cand se face citirea barometrului.

Tabelul de mai jos reda amplitudinea oscilațiilor la intervale de o ora, ceea ce da posibilitatea deducerii valorii exact pentru a putea fi comparata cu presiunea medie a lunii. Modificarile presiunii exacte de la o observație la alta vor indica tendința medie a presiunii.

Clima si vremea:

Zona in cauza are o clima tropicala maritima. Temperaturile și umiditatea sunt ridicate și sunt mici diferențe intre sezoane. Se pot aștepta cantitații insemnate de precipitații.

Singurul element care variaza considerabil este vantul. Centurile alizeelor din emisfera N și S formeaza Zona de Acoperire Inter – Tropicala. Aceasta zona migreaza spre N și spre S in funcție de sezon rezultand un ciclu regulat al vanturilor. Deși alizeele sunt afectate de zona de uscat a continentelor Asia și Australia ciclurile sezoniere sunt foarte consistente deasupra unui mare procent din zona studiata.

Furtunile tropicale pot afecta toate zonele din aceasta regiune, cu excepția zonei cuprinse intre paralelele de 4°N/S. Totuși, in general furtunile sunt rare, iar vanturile sunt de obicei moderate.

Marea majoritate a insulelor prezinta relief muntos, ceea ce duce la o varietate a condițiilor climatice datorita altitudini și a topografiei. O diferența consistenta poate fi observata in frecvența precipitațiilor de la o zona la alta, datorita expunerii la vanturi. Inghețul poate aparea la inalțimi mai mari de 2200m pe varfurile munților din Papua Noua Guinee, iar la inalțimi de peste 4000m se poate depune zapada. Ceața nu este un fenomen obișnuit pe mare, dar atunci cand apare duce la o reducere drastica a vizibilitații.

Caracteristicile apei de mare:

Salinitatea. Este de obicei mai scazuta in zonele ecuatoriale. Salinitate media a apelor de suprafața din regiunea dezbatuta este intre 34.5 și 35.5 de-a lungul anului. Valori sub 34.5 sunt observate intre paralelele de 5°N și 10°N, unde acționeaza Curentul Ecuatorial de Nord și Contra – curentul Ecuatorial.

Densitatea. Densitatea sau greutatea specifica a apelor de suprafața din regiunea dezbatuta este intre 1.0215 și 1.0235 g/cm3. In timpul iernii și al primaverii din emisfera N, densitatea maxima s-a observat in partea nordica a regiuni, in timp ce in timpul verii și al toamnei din emisfera N, densitatea maxima este in partea S a zonei (SE-ul Papua Noua Guinee). Densitatea minima a fost observata in partea centrala a regiunii și este practic constata pe toata perioada anului.In interiorul lagunelor, și in special acelea cu o deschidere ingusta, evaporarea din timpul zilei poate afecta densitatea și salinitatea. Acestea sunt afectate intr-o masura mai mare in apropierea zonelor de varsare a raurilor mari in mare. (Papua Noua Guinee).

Temperatura apelor de suprafața. Intre paralelele de latitudine 10°S și 15°N temperatura apelor de suprafata este ridicata (26°C - 30°C) pe tot timpul anului, variind puțin de la zona la zona. In sezonul cald din emisfera nordica aceste condiții se extind pana la N de paralela de 25°N. Cea mai scazuta medie a temperaturii pentru o luna a fost inregistrata in luna Februarie, la 25°N ; 135°E.

In emisfera sudica cea mai scazuta media a fost inregistrata in largul coastelor Papua Noii Guinee in lunile August și Septembrie, cand temperatura a scazut la 26°C.

Cu excepția parții de NW a regiuni dezbatute, temperatura medie a apelor de suprafața de la o luna la alta variaza cu 1°C - 2°C.

Nivelul Marii:

Schimbari anormale ale nivelului marii s-au inregistrat in parte vestica șI centrala a Oceanului Pacific, rezultand in diferențe de aproximativ 0.5 m. Acestea apar la intervale neregulate, posibil la cațiva ani diferența, și pot dura pentru o perioada de cateva luni. Acest fenomen pare fi asociat cu procesele meteorologice și oceanografice ale oceanului, una dintre manifestarile majore fiind El Nino. Cauza acestui fenomen nu este suficient de bine ințeleasa, deci nu se pot da avertismente exacte asupra variației nivelului marii. El Nino este un curent oceanic cald, care strabate coastele de W ale Peru, in direcția S.

Maree:

Mareea din aceasta parte a Oceanul Pacific este complicata, datorita condițiilor locale existente printe numeroasele insule. In marea parte a regiunii dezbatute mai sus, mareea este semi – diurna.

Inalțimea mareei din aceasta regiune are o medie de 1.2 m și este cuprinsa intre 0.3 pana la 2.1 m.

Curentii de mare:

Curenții de maree tind sa fie foarte puternici in canalele dintre insule și atoli, și in mod special in pasajele dintre recifele de corali, chiar daca nivelul mareei nu este scazut. In mod normal viteza curentilor de maree din aceste pasaje ajunge la 5 Nd, in cele mai inguste deschideri. Totuși, destul de des exista o diferența vizibila intre forța curentului de flux, fața de forța curentului de reflux, cel de-al doilea fiind mai puternic.

In general perioada de timp in care nivelul mareei ramane constant este mai mare in timpul HW, deși și atunci este destul de scurt.

Acolo unde un recif de corali este situata in apropierea coastelor, o hula puternica poate arunca apa peste recif, aceasta scapand cauzeaza un curent constant.

Vanturile locale, asociate cu furtunile tropicale, pot indrepta apa catre interiorul unei lagune, pe partea de sub vant, unde este reținuta de corali. Aceasta cauzeaza o creștere a volumelor de apa din interiorul lagunei. In aceste condiții scaparea apei dupa incetarea vanturilor poate crea un curent constant și considerabil ca forța.

Valurile din Oceanul Pacific de Sud

Intre ecuator și 20°S, la W de long. 160°W, sunt intalnite valuri de hula care se propaga din direcțiile NE și SE, iar intre 20°S și 30°S, valurile de hula din direcțiile SE și SW, fara insa sa se poata identifica o direcție dominanta.

Intre 30°lat. S și 50°lat. S, hula de SW este in general moderata sau puternica, mai ales in partea sudica a zonei, unde se intalnește și hula confuza.

La E de long. 160°W intre latitudinile 30°S și 50°S și intre longitudinile 80°W și 120°W, direcțiile și caracteristicile valurilor de hula sunt insuficient studiate.

Pe coastele vestice ale Americi de Sud, intre latitudinile 10° și 40°S se semnaleaza valuri de hula care se propaga din SW. Cea mai dificila regiune pentru navigatori se afla situata intre latitudinile 30°S și 50°S și intre longitudinile 130°W și 160°W, unde se intalnesc aproape permanent valuri de hula cu inalțimi ce depașesc 6 m. Tot in aceasta regiune s-au semnalat și valuri de hula a caror lungime de unda a depașit 300m.

Vanturile vestice sau “Roaring forties” sunt predominante in centura sudica de presiune inalta. Traseul aproape continuu al depresiunilor de la W la E, face ca vanturile sa varieze atat prin direcție cat și prin forța. Furtunile sunt foarte frecvente, in special in timpul iernii, moment in care vanturile pot atinge forța 7 pe S/B timp de 5 – 10 zile pe luna de-a lungul centurii create intre latitudinile de 30°S și 40°S. Pe timpul verii furtunile sunt mai puțin frecvente și apar cu precadere mai la sud.

Ca și in zona de acțiune a vanturilor de vest din alte oceane, vremea este foarte variabila. Perioadele cu nivel de nebulozitate ridicat, ploi, ninsori (asociate cu mișcarea fronturilor calde dinspre E) alterneaza cu vreme frumoasa. Vremea buna pe perioada mai indelungata apare foarte rar și nebulozitatea in general este crescuta.

Vizibilitatea variaza considerabil. Ceața apare destul de des pe timpul verii, de la 3 – 5 zile pe perioada unei luni.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat