QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Cerinte privind licentierea, conform jar-fcl 2
CERINTE PRIVIND LICENTIEREA, CONFORM  JAR-FCL 2


Sectiunea I. CERINTE GENERALE
(JAR-FCL  2, Subpartea A)

Valabilitatea licentelor si calificrilor (JAR-FCL 2.025).
    (a) Detinatorul unei licente nu trebuie sa exercite privilegiile conferite de licenta sau calificarea emise de un Stat membru JAA decat daca detinatorul isi menine competenta prin indeplinirea cerintelor relevante din JAR-FCL.
    (b) Valabilitatea licentei este determinata de valabilitatea calificarilor continute de aceasta si de valabilitatea Certificatului medical.
    (c) Licenta va isi emisa pentru o perioada maxima de 5 ani. In aceasta perioada de 5 ani licenta va fi reemisa de catre Autoritate:
- dupa emiterea initiala sau reinnoirea unei calificari;
- cand paragraful XII din aceasta licenta este completat in intregime;
- din ratiuni administrative; sau
- in functie de decizia Autoritatii, in momentul revalidarii unei calificari.
Calificarile in termen de valabilitate vor fi transferate in noul document de licenta de catre Autoritate.
    Detinatorul licentei trebuie sa depuna o cerere catre Autoritate in vederea reemiterii licentei.
    La cerere trebuie atasate toate documentele necesare.


Aptitudinea medicala (JAR-FCL 2.035)
   
(a) Aptitudine. Detinatorul unui certificat medical trebuie sa fie apt fizic si mental pentru exercitarea in siguranta a privilegiilor licentei respective.
    (b) Cerinte privind Certificatul medical. Pentru a solicita sau exercita privilegiile unei licente, solicitantul sau detinatorui trebuie sa posede un certificat medical emis in conformitate cu prevederile din JAR-FCL 3 (Medical) care sa fie corespunzator privilegiilor acordate de licenta respectiva.
    (c) Rezolutia aeromedicala. Dupa incheierea examinarii, solicitantul trebuie sa fie informat daca este apt, inapt sau este trimis la Autoritate. Examinatorul medical autorizat (AME) trebuie sa informeze solicitantul cu privire la orice conditionare (medicala, operationala sau de alta natura) care poate restrictiona instruirea de zbor si / sau privilegiile oricarei licente emise.


Diminuarea aptitudinii medicale (JAR-FCL 2.040).
   
(a) Detinatorul certificatelor medicale sau solicitantul nu trebuie sa exercite privilegiile licentelor pe care le detin, ale calificarilor si autorizatiilor conexe acestora in cazurile in care ei constata o diminuare a aptitudinilor lor medicale care ar putea sa-i faca incapabili de exercitarea
in siguranta a acestor privilegii.
    (b) Detinatorul certificatelor medicale sau solicitantul nu trebuie sa ia medicamente, cu sau fara prescriptie medicala, sau sa urmeze un tratament, daca nu sunt absolut siguri ca medicala, medicamentele sau tratamentul nu au efecte secundare care sa afecteze abilitatea lor de a-i inndeplini atributiile in siguranta. Daca au unele dubii in aceasta privinta, trebuie sa se consulte cu AMS, AMC sau AME.
    (c) Detinatorul certificatelor medicale sau solicitantul trebuie, fara intarziere, sa ceara sfatul AMS (Sectie medicala aeronautica), AMC (Mijloace acceptabile de conformare) sau AME
(Examinator medical aeronautic autorizat), in urmatoarele situatii:
    (1) internarea intr-un spital sau intr-o clinica, pe o perioada mai mare de 12 ore;
    (2) supunerea la o operatie chirurgicala sau la o procedura de investigare interna;
    (3) utilizarea medicamentelor in mod regulat;
    (4) necesitatea purtarii cu regularitate a lentilelor de corectie.

    (d) Detinatorul certificatelor sau solicitantul care isi da seama de:
• existenta oricarui accident semnificativ care duce la incapacitatea de a indeplini

• functia de membru al unui echipaj de conducere; sau
• orice afectiune care duce la incapacitatea de a indeplini functia de membru al unui echipaj de conducere pe o perioada de minimum 21 de zile; sau
• existenta sarcinii,

• trebuie sa informeze in scris Autoritatea cu privire la existenta accidentului sau sarcinii,  

• iar cu privire la afectiune imediat ce s-a depasit perioada de 21 de zile de boala.
    Este de asteptat ca Certificatul medical sa fie suspendat la aparitia accidentului. La
depasirea perioadei de boala mentionata sau la confirmarea sarcinii, si:
- in cazul accidentului sau imbolnavirii, suspendarea certificatului medical trebuie sa fie
ridicata dupa ce detinatorul a fost examinat medical in conformitate cu prevederile Autoritatii si
a fost declarat apt sa indeplineasca functia de membru al echipajului de conducere sau  in functie de acordarea de catre Autoritate a unei exceptii de la cerinta de examinare medicala , atunci cand detinatorul indeplineste conditiile considerate adecvate de catre Autoritate; si
- in cazul sarcinii, suspendarea poate fi ridicata de catre Autoritate pe o perioada si in conditiile pe care le considera adecvate, iar suspendarea trebuie sa inceteze atunci cand detinatoarea a fost examinata medical in conformitate cu prevederile Autoritatii, dupa ce sarcina a luat sfarsit si a fost declarata apta sa-i reia functiile de membra a echipajului de conducere.

Statul emitent al licentei (JAR-FCL 2.065)

    (a) In scopul emiterii licentei, un solicitant trebuie sa demonstreze indeplinirea satisfacatoare a tuturor cerintelor relevante Autoritatii din Statul sub a carei autoritate s-a desfurat instruirea si testarea pentru licenta. Din momentul emiterii licentei, acest Stat va fi apoi referit ca ,,Statul emitent al licentei”.
    (b) Calificarile ulterioare pot fi obtinute cu respecatrea cerintelor JAR-FCL in orice Stat membru JAA si vor fi inscrise in licenta de catre Statul emitent al licentei.
    (c) In scopul asigurarii unor facilitati administrative, ca de exemplu in cazul revalidarii, detinatorul licentei isi poate ulterior transfera licenta emisa de Statul emitent al licentei catre alt Stat membru JAA, cu conditia ca serviciul sau demiciliul normal sa fie in acel Stat. Ca urmare, acel Stat va deveni Statul emitent al licentei si isi va asuma responsabilitatea pentru emiterea licentei referita la paragraful (a) de mai sus.
    (d) Un solicitant nu poate sa detina la un moment dat decat o singura licenta JAR-FCL (elicopter).


Sectiunea a II-a. ELEVUL PILOT (ELICOPTER)
(JAR-FCL 2, Subpartea B)

Cerinte (JAR-FCL 2.085).
   
(a) Un pilot elev trebuie sa indeplineasca cerintele specificate de Autoritatea din Statul in care elevul intentioneaza sa se pregateasca. Autoritatea trebuie sa stabileasca aceste cerinte astfel incat privilegiile acordate elevului pilot sa nu conduca la carearea unui pericol pentru navigatia aeriana.
    (b) Un pilot elev nu trebuie sa zboare in simpla comanda decat daca este autorizat de catre un instructor calificat de zbor.
Varsta minima (JAR-FCL 2.090).
Un pilot elev trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani impliniti inainte de primul zbor in simpla comanda.


Aptitudini medicale (JAR-FCL 2.095).
   
Un pilot elev nu trebuie sa zboare in simpla comanda decat daca detine un certificat medical Clasa 1 sau Clasa 2 in termen de valabilitate.


Sectiunea a III-a. LICENTA DE PILOT PARTICULAR (ELICOPTER) -PPL (H)
(JAR-FCL 2, Subpartea C)


Varsta minima (JAR-FCL 2.100).
   
Un solicitant de PPL (H) trebuie sa aiba varsta de cel putin 17 ani.

Aptitudini medicale (JAR-FCL 2.105).
   
Un solicitant de PPL (H) trebuie sa detina un certificat medical Clasa 1 sau Clasa 2 in termen de valabilitate. Pentru a exercita privilegiile acordate de PPL (H), posesorul licentei trebuie sa detina un certificat medical Clasa 1 sau Clasa 2 in termen de valabilitate.

Privilegi si conditii (JAR-FCL 2.110).
(a) Privilegii. Sub rezerva indeplinirii oricaror altor conditii specificate in JAR-uri, privilegiile acordate detinatorului unei licene PPL (H) sunt de a actiona in calitate de pilot comandant sau in calitate de copilot pe orice elicopter care efectueaza zboruri necomerciale, fara a fi remunerat pentru aceasta activitate.
(b) Conditii.
(1) Un solicitant de PPL (Fl) care a indeplinit conditiile specificate in JAR-FCL 2.100, 2.105, 2.120, 2.125 (a) si (b), 2.130 si 2.135 trebuie sa fi indeplinit cerintele pentru emiterea unei licene PPL (H) incluzand cel putin calificarea de clasa / tip pentru elicopterul utilizat in sustinerea testului de indemanare.
(2) Daca privilegiile licentei vor fi exercitate pe timp de noapte, detinatorul trebuie sa fi indeplinit cenintele specificate in JAR-FCL 2.125 (c).
(3) Transportul pasagerilor.
(i) Caracterul recent al antrenamentului. Detinatorul licentei PPL (H) nu va  putea fi pilot-comandant al unui elicopter care transporta pasageri daca inainte cu cel putin 90 de zile acea persoana nu a executat trei zboruri .
(ii) In timpul noptii. Daca privilegiile trebuie exercitate in timpul noptii, detinatorul trebuie sa se conformeze cerintelor puctului (i) anterior pentru zborul exercitat in timpul noptii.

 
Calificari in scopuri speciale (JAR-FCL 2.115.).

     Calificarile (ex.: tratarea recoltei, cautari in munti, combaterea iricendiilor etc.) pentru situatii speciale desfasurate de PPL (H) pot fi stabilite de Autoritate in conceordarta cu cerintele JAA peatru Statele membre dear in spatiul aerian al acestor State membre. Utilizarea unei asemenea calificari in spatiul aerian al altui Stat membru JAA cere acordul anterior al statului survolat.


Experienta si creditare (JAR-FCL 2.120).
   
Un solicitant PPL (H) trebuie sa fi efectuat cel putin 45 de ore de zbor ca pilot de elicoptere, un total de 5 ore din aceste 45 de ore pot sa fi fost efectuate intr-un FNPT sau pe un simulator de zbor. Detinatorii licentei de pilot sau detinatorii unor privilegii echivalente pentru avioane (avioane ultrausoare, giroplane si elicoptere ultrausoare) cu aripi fixe si suprafetei de control aerodinamic care se pot misca in toate cele trei dimensiuni spatiale, ca si pentru elicoptere ultrausoare, giroplane, planoare si motoplanoare, pot fi creditati cu 10% din timpul total de zbor acumulat ca pilot comandant pe asemenea aeronave, dar nu mai mult de 6 ore de zbor din timpul total cerut pentr PPL (H).


Cursuri de pregatire (JAR-FCL 2.125).
(a) Prevederi generale. Solicitantui unei PPL (H) trebuie sa parcurga instruirea ceruta in conformitate cu programa din Anexa 1 la JAR-FCL 2.125 in cadrul unei FTO sau la un centru de pregatire autorizat. Un centru de instruire autorizat poate desfasura cursuri de instruire pentru elicoptere cu un singur motor care au o capacitate maxima admisa de cel mult 4 locuri. In conditii exceptionale se pot folosi si elicoptere de instruirč cu un singur motor, existente deja, cand acest lucru este aprobat de catre Autoritate pentru centrele de instruire privind pregatirea PPL si cu respectanea anumitor conditii. Cerintele privind inregistrarea unei facilitati sunt redate in Anexele 2 si  3 la JAR-FCL 2.125.
(b) Instruirea in zbor. Solicitantul unei PPL (H) trebuie sa fi efectuat pe elicoptere care au certificate de navigabilitate emise sau acceptate de catre Statele membre JAA, cel putin 25 de ore de zbor in dubla comanda si cel putin 10 ore de zbor in simpla comanda sub supraveghere, incluzand cel putin 5 ore de zbor in raid in simpla comanda cu cel putin un zbor in raid de minimum 185 km (100 NM) in timpul caruia trebuie sa fie efectuate doua aterizari cu oprire completa pe doua aerodromuri diferite de aerodromul de plecare.
(c) Calificarea pentru zbor de noapte. Daca privilegiile licentei vor fi exercitate pe timp de noapte, solicitantul trebuie sa efectueze suplimentar cel putin 5 ore de zbor pe timp de noapte pe elicoptere cuprinzand 3 ore de zbor in dubla comanda, in care sa fie incluse cel putin o ora de zbor in raid, 5 decolari in simpla comanda si 5 aterizari cu oprire completa in simpla comanda. Aceasta calificare va fi inscrisa in licenta.
Examinarea cunostintelor teoretice (JAR-FCL 2.130).
    
Solicitantul unei PPL (H) trebuie sa demonstreze Autoritatii un nivel al cunostintelor teoretice corespunzator privilegiilor acordate detinatorului unei PPL (H). Cerintele si procedurile privind examinarea cunotintelor teoretice sunt redate in Anexa 1 la JAR-FCL 2.130 si 2.135.


Indemanarea (JAR-FCL 2.135).
   
Solicitantul unei PPL (H) trebuie sa demonstreze Autoritatii abilitatea sa de a indeplini,
in calitate de pilot comandant al unui elicopter, procedurile relevante si manevrele descrise in
Anexa 1 la JAR-FCL 2.130 si 2.135, precum si in Anexa 2 la JAR-FCL 2.135 cu un grad de
competena corespunzator privilegiilor acordate detinatorului unei PPL (H). Testul de
indemanare trebuie promovat in intervalul de 6 luni de la incheierea instruirii in zbor (a se vedea
JAR-FCL 2.125 (a)).


Sectiunea a iV-a. Calificarea de zbor instrumental (Elicopter) — IR (H)
(JAR-FCL 2, Subpartea E)


   
Situatiile in care este necesara detinerea unei calificari de zbor instrumental (Elicopter) -IR(H)
(JAR-FCL 2.175).
    Detinatorul unei licente de pilot (elicopter) nu are voie sa piloteze un elicopter dupa reguli de zbor instrumental (IFR) Decat daca detine o calificare de zbor instrumental IR (H), emisa in conformitate cu JAR-FCL, corespunzatoare categoriei respective de elicopter. Fac exceptie cazurile in care pilotul se afla in timpul efectuarii unui test de indemanare sau al unui antrenament in dubla comanda. In Statele unde zborul in VMC pe timpul noptii, de tip VFR, nu este permis, detinatorul unei PPL sau a unei CPL trebuie sa opreze in VMC pe timpul noptii, ca zbor IFR, cu conditia sa detina o calificare corespunzatoare zborului de noapte conform JAR -FCL 2.125.


Sectiunea a IVa. CALIFICAREA DE CLASA SI DE TIP (ELICOPTER)
(JAR-FCL 2, Subpartea F)


   
Situatiile in care sunt cerute calificarile de tip sau de clasa (JAR-FCL 2.125).
    Detinatorul unei licente de pilot poate sa actioneze in calitate de pilot pe un elicopter dear daca detine o calificare de clasa sau o calificare de tip corespunzatoare, in temen de valabilitate, cu exceptia cazului cand pilotul se afla in timpul efectuarii testului de indemanare sau in timpul in care este instruit in zbor. In cazul in care este emisa o calificare de clasa sau tip care limiteaza privilegiile dear la exercitarea functiei de copilot sau ca urmare a oricaror alte conditii agreate in cadrul JAA, asemenea limitari vor f atasate calificarii respective.
Calificarile de tip si clasa — valabilitate, revalidare si reinnoire (JAR-FCL 2.245):
    (a) Calificarile de tip si de clasa pentru elicopter — Valabilitate. Calificarile de tip si de clasa pentru elicopter au un termen de valabilitate de un an de la data emiterii sau  daca au fost revalidate in interiorul perioadei de valabilitate  pana la data expirarii.
    (b) Calificarile de tip si de clasa pentru elicoptere — Revalidare. Pentru revalidarea calificarilor de tip si de clasa pentru elicoptere, solicitantul trebuie sa efectueze:
(1) Un test de verificarea competentei in conformitate cu Anexa 1 la JAR-FCL 2.240 pentru tipul sau clasa relevant(a) de elicopter, sustinut in interiorul perioadei de 3 luni imediat urmatoare datei de expirare a calificarii; si
(2) cel putin 2 ore ca pilot pe tipul sau clasa relevant(a) de elicopter in perioada de valabilitate a calificarii.
Revalidarea unei IR (H) trebuie conbinata cu cerintele privind revalidarea de tip si de clasa de la punctele (1) si (2) anterioare, in concordanta cu prevederile JAR-FCL 2.185.
(c) Expirarea revalidarilor. Daca a expirat o revalidare de clasa sau de tip, solicitantul trebuie sa indeplineasca orice cerinte de reimprospatarea cunotintelor care sunt stabilite la punctul (b) anterior si sa promoveze cerintele programului de reimprospatare stabilit de Autoritate. Calificarea va avea termenul de valabilitate incepanad cu data indeplinirii in totalitate a cerintelor de reinnoire.


Sectiunea a V-a. CALIFICARILE DE INSTRUCTOR (ELICOPTER)
(JAR-FCL 2, Subpartea H)


Instruire — Prevederi generale (JAR-FCL 2.300).
(a) O persoana are dreptul sa acorde instruirea de zbor ceruta pentru emiterea unei licente de pilot sau a unei calificari numai daca acea persoana poseda: o licenta de pilot care contine o calificare de instructor; sau  o autorizatie specifica acordata de un Stat membru JAA in cazul cand:
(i) este introdus un nou tip de elicopter; sau
(ii) sunt inregistrate elicoptere de epoca sau elicoptere de constructie speciala, pentru care nici o persoana nu poseda calificare de instructor; sau
(ii) pregatirea este condusa in afara unui Stat membru JAA de catre instructori care nu detin o licenta JAR-FCL (a se vedea AMC FCL 2.300).
(b) O persoana nu are dreptul sa acorde instruire de zbor sintetic decat daca detine o calificare   Fl (H), TRI (H), IRI (H) sau o autorizatie SFI.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat