QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Clozapina
CLOZAPINA

Clozapina este un prototip al antipsihoticelor de a doua generatie, cu eficacitate si efecte secundare bine documentate. Clozapina este o dibenzazepina triciclica, are specific in profilul sau farmacologic un raport foarte ridicat de afinitate, 5HT2-D2, caracteristicp ce a demnostrat pe modelul experimental ca, serotonina si dopamina participa la filtrarea mesajelor aferente spre cortexul prefrontal, prin intermediul receptorilor 5HT2-D2 (Matz, 1990, Godhout, 1991), explicand ameliorarea tulburarilor cognitive la schizofrenii tratati cu clozapina. De altfel, caracteristic clozapinei este „spectrul larg“ al actiunii blocante exercitata aspura receptorilor D2 varianti, (receptorii D3/D4) corespunzatori proiectiilor la nivel mezolimbic si mezocortical a ariei A10, inalta afinitate pentru receptorii D4 si extrem de slaba actiune blocanta fata de receptorii D2 clasici ai zonei negrostriatale A9. Efectele adverse redutabile sunt generate de puternica actiune anticolinergica determinata de blocada receptorilor M1-M5.

Dovezile asupra eficacitatii antipsihotice a clozapinei provin din numeroase studii. Clozapina si-a manifestat superioritatea fata de medicamentele conventionale la pacientii rezistenti la tratament, iar eficacitatea ei la non-respondentii partiali a fost comparabila cu aceea a altor antipsihotice de a doua generatie - risperidona si olanzapina. S-a constatat, de asemenea, ca clozapina este eficienta in reducerea simptomelor negative, afective si cognitive, si in general superioara sau egala fata de alte alte antipsihotice. Formularea injectabila a medicamentului, pentru administrarea intramusculara, este inca disponibila in cateva tari.

In indicatii in afara schizofreniei, eficacitatea clozapinei a fost confirmata in studiile controlate ale psihozelor dopaminomimetice din bolile Parkinson si Huntington.

Administrarea clozapinei se asociaza cu riscul de aparitie al agranulocitozei potential letale. Necesitatea de a lua precautii de siguranta, de a monitoriza regulat numarul de leucocite si potentialul epileptogen (clozapina induce scaderea dependent de doza a pragului convulsivant) limiteaza utilizarea acestui medicament ca medicament de prima linie. Printre alte efecte secundare se numara sedarea, tahicardia, hipersalivatia, constipatia, hipotensiunea, cresterea in greutate si anormalitatile glucozei si ale lipidelor la pacientii predispusi (risc inalt pentru sindrom metabolic). Analizele bazelor de date de siguranta post-marketing sugereaza ca clozapina se asociaza rar cu risc crescut de miocardita letala, in special in cursul primelor luni de tratament, dar fara sa se limiteze la acest interval. La pacientii la care se suspecteaza miocardita, tratamentul cu clozapina trebuie intrerupt imediat.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat