QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Fracturile extremitatii distale a gambei
FRACTURILE EXTREMITATII DISTALE A GAMBEI

Aceste fracturi se impart in doua grupe, in raport cu articulatia gleznei:

-        fracturi extraarticulare sau supramaleolare,

-        fracturi articulare sau maleolare.

Fracturile supramaleolare

Etiopatogenie Mecanismul de producere al acestor fracturi este indirect: torsiune sau flexie in caderile pe picior.

Anatomie patologica Sunt fracturi-dezlipiri epifizare. Aproape intotdeauna apare deplasare, cea mai frecventa fiind cea cu angulatie cu sinus anterointern.

Simptome Pacientul prezinta durere supramaleolara, impotenta functionala, crepitatii osoase, mobilitate anormala precum si tumefactia si deformarea regiunii, asemanatoare celei din fractura Dupuytren a adultului: piciorul este deviat in valg iar deasupra maleolei externe apare o deformare ca in lovitura de secure, peroneul fiind adesea fracturat ceva mai sus de fractura tibiala. Examenul radiologic in doua incidente precizeaza diagnosticul.

Tratament Tratamentul ortopedic consta in reducere in anestezie generala si imobilizare gipsata, da rezultate modeste, aceste fracturi fiind destul de instabile. De aceea se recomanda extensia continua sau osteosinteza cu suruburi sau placa si suruburi.

Fracturile maleolare

Etiopatogenie Fracturile maleolare sau articulare apar prin varus sau valgus, rotatie interna sau externa a astragalului, fiind caracteristica compromiterea stabilitatii transversale a piciorului.

Fracturile pilonului tibial se produc prin antepulsia sau retropulsia brutala a astragalului, fiind fracturi marginale. Ele compromit stabilitatea anteroposterioara a piciorului.

Anatomie patologica Fracturile bimaleolare pot fi fracturi in abductie si fracturi in adductie. La fracturile in abductie, sub presiunea astragalului se smulg ligamentele tibioperoniere, peroneul deviaza in afara si se rupe la nivele diferite. Uneori aceasta fractura se poate localiza la distanta de varf (5 10 cm) ca in fractura Dupuytren.

Fracturile in adductie sunt fracturi bimaleolare adevarate tip Quenu.

Fracturile unimaleolare pot fi ale maleolei externe, in general cu traiect oblic in jos si inainte sau fracturi ale maleolei interne.

Fracturile pilonului tibial sunt fracturi ale tavanului mortezei si se impart:

-        fracturi anterioare ale pilonului,

-        fracturi posterioare ale pilonului,

-        fracturi complexe ale pilonului.

SimptomatologiePacientul prezinta durere intensa cu impotenta functionala. Glezna este tumefiata si deformata, cu deviatie in var sau valg si rotatie externa sau interna. Prezinta crepitatii osoase iar mai tarziu apar echimoze si flictene. Examenul radiologic ajuta la precizarea diagnosticului.

Tratament Tratamentul ortopedic consta in reducere in anestezie generala si imobilizare gipsata 4 saptamani, dupa care se reia mersul.

Tratamentul chirurgical are urmatoarele indicatii:

-        fracturile ireductibile,

-        fracturile instabile sub gips,

-        diastazisul tibioperonier.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat