QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Fierul
FIERUL

Date generale

Este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanta care confera culoarea rosie a sangelui), a mioglobinei (pigmentul rosu din muschi), precum si a unor enzime. Doar opt procente din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite, ajungand in circuitul sangvin. In organismul unui adult cu greutatea de 75 kg se gasesc in medie 4 g de fier. Hemoglobina, care solicita cea mai mare cantitate de fier, este reciclata si reutilizata in procesul de innoire a celulelor sangvine, proces ce are loc la fiecare 120 de zile. Fierul legat de proteine (sub forma de feritina) este stocat in organism, ca si fierul tisular (prezent in mioglobina) in cantitati foarte mici. Dozele zilnice recomandate de catre National Research Council sunt de 10 15 mg pentru adulti si 30 mg pentru gravide. Femeilor care alapteaza le este suficienta o doza de 15 mg zilnic. intr-o singura luna, femeile pierd o cantitate dubla de fier in comparatie cu barbatii. Cuprul, cobaltul, manganul si vitamina C sunt necesare pentru ca fierul sa poata fi asimilat. Fierul este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B.

Ce poate face el pentru dumneavoastra?

Ajuta in procesul de crestere. Mareste rezistenta la imbolnavire. Preintampina oboseala. Vindeca si previne anemiile cauzate de carentele de fier. Asigura culoarea sanatoasa a pielii.

Afectiuni datorate carentei

Anemie determinata de lipsa fierului (vezi sectiunea 127).

Surse naturale

Ficat de porc, rinichi, inima si ficat de vita, scoici si moluste crude, piersici deshidratate, carne de vita, galbenus de ou, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasa, fulgi de ovaz.

Suplimente

Cea mai usor asimilabila forma de prezentare a fierului este chelatul protein-hidrolizat, cu alte cuvinte fier inclus intr-un compus organic prelucrat in vederea unei rapide asimilari. Produsul este usor suportat si de organismele sensibile si nu comporta risc de constipatie. Sulfatul feros, forma anorganica de prezentare a fierului, este inclus in multe suplimente de vitamine si minerale, dar poate determina distrugerea vitaminei Ei (trebuie luate la cel putin opt ore diferenta unul de celalalt). Verificati totdeauna pe eticheta; multe preparate farmaceutice contin sulfat feros. Suplimentele cu fier organic gluconat, fumarat, citrat sau peptonat de fier nu neutralizeaza vitamina E si sunt disponibile intr-o gama larga de doze, pana la 320 mg.

Toxicitate

Rare efecte toxice la persoanele sanatoase. Dozele excesive insa pot fi daunatoare pentru copii. De exemplu, o cantitate de 3 g este letala pentru un copil de doi ani (vezi sectiunea 290). Persoanele cu hemocromatoze idiopatice sunt predispuse in mod genetic riscurilor determinate de supradozele de fier.

Inamici ai fierului

Fosfoproteinele si sarurile acidului fitic din cerealele integrale reduc' gradul de asimilare a fierului in organism.

Sfatul meu

Femeilor li se recomanda suplimente de fier chelatizat sau cele pe baza de hemoglobina. Verificati eticheta de pe sticluta dumneavoastra, cu multivitamine sau cu preparate minerale si amintiti-va ca sulfatul feros distruge vitamina E. Daca urmati un tratament cu antiinflamatorii, ori daca obisnuiti sa luati zilnic aspirina, atunci probabil ca aveti nevoie de mai mult fier. Nu lasati preparatele de fier la indemana copiilor. Cantitatile! niari de cafea sau de ceai consumate zilnic pot inhiba procesul de absorbtie' a fierului. Femeile gravide ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua I fier sau suplimente de vitamine bogate in fier. S-au inregistrat cazuri de intoxicatii cu fier la copiii ale caror mame au inghitit multe suplimente in timpul sarcinii.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat