QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Evolutia cunostintelor despre deficienta de auz
Evolutia cunostintelor despre deficienta de auz

Terminologie

Temenii folositi atat in stiinta, cat si in limbajul obisnuit, pentru  a desemna persoanele cu tulburari de auz, sunt :  surdo-mut, surdo-vorbitor, deficient de  auz,  disfunctional auditiv, hipoacuzic, handicapat de auz, asurzit.

La  inceput, s-a  folosit termenul de surdomut, facandu-se referire la persoanele care si-au pierdut auzul inainte de insusirea limbajului verbal  ( pana la  2-3 ani ). Dar ulterior s-a constientizat  faptul ca intre surditate si mutenie  nu exista o legatura indestructibila. Termenul surdo-vorbitor  se refera la deficientul de auz demutizat si la cel asurzit, care a reusit sa-si insuseasca  vorbirea pana  la pierderea auzului ;  hipoacuzicul este deficientul de auz cu reziduri auditive, iar surditatea totala  poarta denumirea de cofoza.

Surditatea este urmarea unui deficit organic instalat la nivelul unuia din segmentele aparatului auditiv, ce poate duce la mutitate, ca o consecinta  a surditatii.

De studierea acestui tip de deficienta si de gasirea unor metode si tehnici de recuperare si integrare sociala, compensare, instructie si educatie se ocupa surdopsihopedagogia sau psihopedagogia deficitului de auz ca ramuri ale stiintei defectologice/psihopedagogice. Surdopsihopedagogia, ca stiinta  independenta, studiaza particularitatile  dezvoltarii  psihofizice ale subiectilor cu disfunctionalitate  auditiva si mijloacele adecvate compensatorii, instructiv- educative si recuperatorii in vederea formarii personalitatii si a unei bune incadrari socio-profesionale.

Surdopsihopedagogia studiaza si cauzele surditatii, prevenirea factorilor de risc si particularitatile dezvoltarii psihice a persoanelor cu deficiente de auz; constata si  explica  timpul si gradul surzeniei, in vederea interventiei  (timpanoplastie), tehnice (protezare)  si compensator-auditive ; elaboreaza  principiile incadrarii in sistemul scolar special si general, cat si in societate  si in activitatea productiva :  studiaza particularitatile vietii  si activitatii copilului cu deficienta de auz in familie, in mediul social si evidentiaza importanta factorilor   sociali si educativi  in formarea personalitatii lui.

Surdopsihopedagogia  se poate divide in subramurile urmatoare: istoria surdopedagogiei, surdodidactica, surdometodica, surdopedagogia prescolara si scolara, iar surdopsihologia, in istoria surdopsihologiei, surdopsihologia experimentala, surdopsihologia copilului, surdopsihologia scolara, surdopsihologia generala si a muncii.

 Surdopedagogia studiaza si stabileste cauzele  si consecintele imediate si indepartate ale pierderii auzului, principiile si metodele generale si speciale de demutizare, in raport cu timpul disfunctiei  auditive ( surd, hipoacuzic, asurzit ), metodologia receptiei vorbirii prin labiolectura  a emiterii si corectarii vorbirii cu si fara ajutorul aparaturii electroacustice.

Mai mult, a aparut o noua subramura si anume, surdotehnica  ce vizeaza descoperirea si confectionarea mijloacelor adecvate de protezare a auzului rezidual.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat