QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Apendicita acuta
APENDICITA  ACUTA

Macroscopic

o         la nivelul seroasei –se pot observa depozite purulente  sau fibrinoase, cu vase sanguine dilatate ( 17A)

o         mucoasa – este hiperemica, cu arii de ulceratii

o         in lumen adesa se gaseste un material purulent

o         obstructia lumenului de catre un fecalom sau un alt agent se intalneste in aproximativ o treime – un sfert din cazuri (17  B)

Microscopic

§           Modificarile variaza de la o inflamatie focala minima la necroza totala a peretelui apendicular, acest lucru depinzand de timpul scurs de la debutul simptomelor pana la interventia chirurgicala (18 A,B)

§           In leziunile incipiente  - apar neutrofilele la baza criptelor adiacente unui mic defect la nivelul epiteliului. Odata cu extinderea procesului inflamator la nivelul submucoasei, acesta se extinde repede la apendicul restant. In stadiile avansate mucoase este absenta, peretele apendicular este necrotic. Intr-un sfert din cazuri se pot observa vase trombozate.

Clasificare – in functie de stadiul de evolutie:

•       Apendicita catarala

•       Apendicita flegmonoasa

•       Apendicita gangrenoasa (flegmonoasa)

•       Empiemul apendicular

Apendicita superficiala

         Reprezinta leziunea initiala in care intalnim “afectul primar” – leziune necrotica limitata la nivelul mucoasei, avand in jur un infiltrat inflamator granulocitar in submucoasa si hiperemie

Apendicita flegmonoasa (19)

o         reprezinta propagarea infiltratului inflamator in toate straturile peretelui apendicular, disociind structurile respective si producand leziuni distrofice.

o         apendicele este marit de volum, cu perete edematiat

o         mucoasa prezinta hemoragii punctiforme, uneori cu ulceratii acoperite de mase fibrino-purulente (apendicita ulcero-flegmonoasa)

o         mezoul este intens hiperemic

Apendicita gangrenoasa (20)

         Apare fie in urma trombozelor inflamatorii ale vaselor apendicelui si ale mezoului (tromarterita si tromboflebita), fie in urma infectiei cu germeni anaerobi, cu gangrena tesuturilor si evolutie rapida spre perforatie, determinand o peritonita hipertoxica

Empiemul apendicular

o         forma de apendicita acuta abcedata, cu continut purulent, cu sau fara perforatie

o         peretele este mult subtiat, uneori cu stergerea completa a structurilor mucoasei glandulare datorita necrozei

COMPLICATII

! Complicatiile apendicitei acute sunt legate in principal de perforatie (21)

§           Abcese periapendiculare – sunt frecvente

§           Traiecte fistuloase – pot apare intre apendicele perforat si structurile adiacente, inclusiv intestinul subtire sau gros, vezica urinara, vagin sau peretele anterior ( 21)

§           Pileflebita (tromboflebita venelor portale intrahepatice) si abcese hepatice secundare  - pot apare deoarece sangele venos de la nivelul apendicelui este drenat prin vena mezenterica superioara

§           Peritonita difuza si septicemie

§           Infectarea plagii postoperatorii dupa apendicectomie; apare la un din patru persoane care au avut perforatie apendiculara si unul din trei persoane care au dezvoltat un abces periapendicular

§           Periapendicita – proces inflamator acut sau cronic a seroasei apendiculare (22).Este o complicatie aproape intotdeauna prezenta in stadiile avansate de apendicita. Mai poate apare si ca rezultat al raspandirii unui proces inflamator de la un alt organ (ex.↔ glandele anexe feminine); in acest caz mucoasa apendiculara  nu este afectata.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat