QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate matematica

Elemente de teoria estimatiei
Elemente de teoria estimatiei

   Adesea functia de repartitie a caracteristicii studiate depinde de un parametru necunoscut  (vector in cazul mai multor parametri) ce trebuie estimat pe baza unei selectii  cu o statistica  numita estimator sau functie de estimatie (o notam simplificat cu ). O realizare a estimatorului se numeste estimatie.

Definitie.  Spunem ca  este un estimator consistent al lui  daca  converge in probabilitate la  atunci cand volumul selectiei tinde la infinit, adica   (notam ).

Definitie.  Spunem ca statistica  este un estimator nedeplasat al parametrului  daca .

Definitie.  Statistica  este un estimator asimptotic nedeplasat (estimator deplasat) al parametrului  daca , unde , functia  este numita deplasare.

Evident, deplasarea estimatorului difera de eroarea de estimatie (eroarea estimatorului) care este , deci o variabila aleatoare.

Definitie.  Spunem ca statistica  este un estimator absolut corect al lui  daca  si

Definitie.  Spunem ca statistica  este un estimator corect pentru  daca , cu  si

Teorema Rao-Cramer.  Daca  este un estimator absolut corect  pentru parametrul  din densitatea de repartitie  a variabilei aleatoare X, atunci  , unde   este numita cantitatea de informatie pe o observatie.

 

Definitie.  Spunem ca estimatorul nedeplasat  este eficient daca are cea mai mica dispersie, adica

Definitie.  Pentru estimatorul absolut corect  raportul  se numeste eficienta estimatorului.

Observatie.  Estimatia fiind o realizare (valoare) a estimatorului, pe cale de consecinta, vorbim de estimatie nedeplasata, estimatie corecta, estimatie absolut corecta, estimatie eficienta etc.loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat