QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Conceptul de marketing
Conceptul de marketing

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou conceptMARKETINGce se vehiculeaza cu mare frecventa atat in teorie cat si in practica social-economica.Marketingul modern este considerat astazi factorul esential al succesului unei organizatii, indispensabil in dezvoltarea sa economico-sociala, solutie miraculoasa ce rezolva problemele acesteia, instrument de baza in atingerea marilor performante, dar si in evitarea riscului.

††††† In marketing se folosesc o serie de activitati practice formand un ansamblu de metode, procedee, tehnici, cercetare si actiune, asfel cum reiese din figura urmatoare:

†††††††††††††††††††††††††††††††††††

††††††††††††††††††††††† Analiza†††††††††††††††††††††††††††††††††† Previziune

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

††††††††††††††††††††††††††††††††††† †††††† MARKETING


††††††††††††††††††††††† Control††††††††††††††††††††††††††††††††††† Organizare

††††††††††††††††††††††††††††† Figura nr.1.1Tehnici de cercetare si actiune in marketing

†††††††††† El a devenit omniprezent intrucat infuenteaza viata fiecaruia, fiind mijlocul prin care se ofera oamenilor nivelul de trai.

††††† ††††† ††In fiecare zi a vietii noastre venim in contact cu marketingul. Dimineata ne trezim la sunetul alarmei produs de un radio cu ceas Sanyo. La el ascultam o piesa de pe un album al lui Celine Dion si apoi o reclama la un concert al formatiei Vama Veche. Ne spalam pe dinti cu Colgate, unii barbati se barbieresc cu un aparat de ras Gillette Sensor, iar unele femei folosesc articole de toaleta marca Nivea. Ne punem blugii Leviís, ne luam pantofii de sport Nike si ne ducem la bucatarie, unde mancam un iaurt marca Danone si bem o cafea Jacobs. Iesim din casa si ne suim la volanul unui Ford, indreptandu-ne catre magazinul Mobexpert pentru a cumpara niste polite demontabile pentru apartament. Ne oprim la hipermarketul Carrefour pentru a cumpara niste delicatese marca Poiana. Cumparam un cartus de incarcare pentru imprimanta HP de la magazinul UltraPro, luam in graba un Big Mac de la Mc Donaldís si ne procuram bilete pentru o excursie la Castelul Bran prin agentia de voiaj Paralela 45.

In literatura de specialitate, termenului marketing ii sunt atasate mai multe acceptiuni. In linii mari, a face marketing inseamna a actiona pe piata, dezvoltand produse si servicii si distribuindu-le acolo unde sunt cerute, celor care le asteapta si care sunt dispusi sa plateasca pentru ele.

††††††† ††† Definitiile marketingului pot fi impartite in doua mari categorii:
- definitii clasice (inguste) - se axeaza in principal pe activitatea comerciala si pe miscarea fizica a bunurilor si serviciilor, ignorand multe categorii puternic influentate de activitatile de marketing (angajatori, sindicate, grupuri de consumatori, agentii guvernamentale)
- definitii moderne (largite) - extind aria de influenta a marketingului si asupra diverselor organizatii nonprofit, persoanelor si ideilor, raporteaza activitatea intreprinderii la mediu si se refera si la aspecte de natura sociala.††††††† ††† Intr-o asemenea viziune moderna, marketingul poate fi definit drept un proces managerial si social prin care indivizii sau grupurile obtin ceea ce le este necesar prin crearea, oferirea si schimbul de produse avand o anumita valoare, sau chiar procesul de management responsabil pentru identificarea, anticiparea si satisfacerea in mod profitabil a necesitatilor clientului . Aceste definitii ajuta la stabilirea sarcinilor marketingului ca functie manageriala in cadrul organizatiei si anume:

- identificarea si anticiparea nevoilor consumatorilor

- crearea de valoare prin dezvoltarea de noi produse si servicii ce ofera suficiente beneficii pentru a-i convinge pe potentialii consumatori sa participe la procesele de schimb

- stabilirea pretului, respectiv valoarea pe care consumatorul o acorda unui††† produs si pe care este dispus sa o plateasca pentru a intra in posesia acestuia;
- plasarea si distribuirea produselor si serviciilor acolo unde sunt cumparate sau consumate;

- promovarea produselor pe piata si in constiinta potentialilor consumatori prin comunicare cu acestia.

††††† ††††† ††Prin urmare, functia manageriala a marketingului este o functie integrata care ajuta potrivirea nevoilor clientilor actuali si potentiali cu scopurile organizatiei prin intermediul schimburilor.

††††††† ††† Marketingul este deci un concept organizational, o organizare de metode, procedee si tehnici de cercetare, analiza, de previziune si de control, dar si de organizare si promovare in intreprindere a unui spirit de cunoastere si anticipare a schimbarilor permanente in conceptiile si atitudinile cumparatorilor, in preferintele si aspiratiile acestora.

†††††† †††† In vechea conceptie comerciala, toate eforturile intreprinderii erau indreptate spre sprijinirea desfacerii a tot ce producea intreprinderea. Marketingul are insa menirea sa dea indicatii referitor la ce poate sa vanda intreprinderea, cum si cat, prin coordonarea tuturor functiilor ce privesc direct sau indirect consumatorul, aducand totodata profituri firmei.

†††††† †††† In concluzie, pilonii de baza ai marketingului sunt orientarea spre client, integrarea marketingului in activitatea intreprinderii si accentul pe profit.

†††††† †††† Implementarea strategiei de marketing este un proces dificil, ce se realizeaza printr-un complex de actiuni practice, ce reflecta viziunea organizatiei cu privire la modalitatile concrete de atingere a obiectivelor stabilite, concentrata in notiunea de mix de marketing.
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat