QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii libertatii in mod ilegal
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale  in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii libertatii in mod ilegal[1]

            Scopul procesului penal este de a pedepsi numai pe cei vinovati. Cu toate acestea intrucat exista si riscul producerii unor erori judiciare in legislatie a fost reglementata raspunderea pentru o astfel de situatie.

            Potrivit art. 48 alin. 3 din Constitutia Romaniei statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii.

            Conditiile acestei raspunderi in procesul penal sunt stabilite de art. 504 - 507.

            Art.504 prevede in alin.1 ca persoana care a fost definitiv condamnata are dreptul la repararea de catre stat a  pagubei suferite daca in urma rejudecarii s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare[2].

            Art.504 alin.2 teza I extinde dreptul la reparatii si in cazul privarii de libertate a persoanei in cursul procesului penal in mod nelegal.

            In opinia noastra textul are in vedere atat masurile privative de libertate: retinerea si arestarea preventiva cat si, in contextul art. 5 C.p.p. care se refera la „orice ce alt mod” de privare de libertate, la masura de siguranta a internarii medicale si la masurile educative care se pot lua fata de infractorul minor: internarea intr-un centru de reeducare si internarea intr-un institut medical educativ.

            Reglementarea a fost inspirata de art. 5 paragraful 5 din Conventia europeana a drepturilor omului potrivit caruia „orice persoana care este victima unei detineri sau arestari nelegale are dreptul la despagubiri”[3].

            Potrivit legii (art. 504 alin. 2 teza 2) are dreptul la repararea pagubei si persoana careia in cursul procesului penal i s-a restrans libertatea in mod nelegal; in contextul art.5 C.p.p. care se refera la „orice forma” de restrangere a libertatii suntem de parere ca norma in discutie are in vedere atat masurile preventive, restrictive de libertate (obligarea de a nu parasi localitatea, obligarea de a nu parasi tara), masurile de siguranta (obligarea la tratament medical) cat si alte masuri procesuale privind restrangerea libertatii de miscare luate in conformitate cu art. 1602 sau art. 1604 C.p.p.

            Potrivit art. 504 alin. 3 privarea sau restrangerea de libertate in mod nelegal se stabileste prin:

            a) ordonanta procurorului de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate;

            b) ordonanta procurorului de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale pentru cauza prevazuta de art. 10 lit. j.

            Scoaterea de sub urmarire penala priveste cazurile prevazute de art.10 lit.a-e C.p.p.

            c) hotararea instantei de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate;

            d) hotararea instantei de achitare sau de incetare a procesului penal pentru cauza prevazuta de art. 10 lit. j.

            De asemenea, are dreptul la repararea pagubei si persoana care a fost privata de libertate dupa ce a intervenit prescriptia, amnistia sau dezincriminarea faptei.

            Repararea pagubei se cuvine persoanei care a fost victima erorii judiciare ce nu i se poate imputa. Legea nr. 303/2004 prevede ca pierde dreptul de a cere despagubiri persoana care in cursul procesului a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare[4].

            Art. 505 C.p.p. stabileste felul si intinderea reparatiei.

            In privinta intinderii reparatiei in lege se precizeaza ca trebuie sa se tina seama: a) atat de durata privarii sau a restrangerii de libertate suportate; b) cat si de consecintele produse asupra persoanei sau familiei celui privat de libertate sau a carui libertate a fost restransa.

            In legatura cu felul reparatiei rezulta ca in primul rand acoperirea pagubei se face: a) prin plata unei sume de bani.

            In raport de conditiile celui indreptatit la repararea pagubei si de natura daunei produse legea prevede alte doua modalitati de acoperire a pagubei: b) constituirea unei rente viagere; c) obligatia ca, pe cheltuiala statului, cel privat de libertate sau a carui libertate a fost restransa sa fie incredintat unui institut de asistenta sociala si medicala.

            Persoanelor private de libertate, incadrate in munca anterior privarii de libertate, li se calculeaza la vechimea in munca si timpul cat a fost private de libertate in mod nelegal. Reparatia este suportata de stat prin Ministerul Finantelor Publice.

            Actiunea pentru repararea pagubei materiale sau a daunei morale este o actiune civila de competenta instantei civile[5].            Potrivit art. 506 actiunea poate fi pornita de victima erorii judiciare iar dupa moartea acesteia actiunea poate fi continuata sau pornita de persoanele care se aflau in intretinerea sa. Persoana indreptatita se adreseaza tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza chemand in judecata statul care este citat prin Ministerul Finantelor Publice.

            Actiunea este scutita de taxa de timbru.

            Termenul in care se poate declansa actiune este de 18 luni de la ramanerea definitiva dupa caz a hotararilor instantei de judecata sau a ordonantelor procurorului prevazute in art. 504.

            Daca repararea pagubei a fost acoperita de stat acesta are actiune in regres impotriva celor care cu rea credinta sau din grava neglijenta au provocat situatia generatoare de pagube materiale sau daune morale (condamnare pe nedrept, privare ori restrangere a libertatii in mod nelegal).

            Actiunea in regres se poate indrepta impotriva lucratorilor din Ministerul Administratiei si Internelor care functioneaza in cadrul politiei judiciare (organele de cercetare penala) precum si impotriva magistratilor (judecatori si procurori)[6].[1] In urma modificarii art. 5 C.p.p. prin Legea nr. 281/2005 privitor la regula de baza a procesului penal a garantarii libertatii persoanei in mod corespunzator a fost modificata si reglementarea cuprinsa in cap. IV din titlul IV al partii speciale a Codului de procedura penala intitulata initial „Repararea pagubei in cazul condamnarii sau al luarii unei masuri preventive pe nedrept”

[2] Textul are in vedere toate ipotezele de la art. 10 lit. a - e; anterior modificarii textul viza doar ipotezele de la art. 10 lit. a  si c

[3] Potrivit jurisprudentei Curtii europene a drepturilor omului, aplicarea art.5 paragraful 5 permite celui in cauza o reparatie urmare unei privari de libertate in conditii contrare dispozitiilor, paragrafelor 1-4, iar obligatia de reparatie presupune in mod obligatoriu existenta unui prejudiciu material sau moral care trebuie reparat. (pe larg in aceasta privinta a se vedea C. Barsan. Conventia europeana a drepturilor omului - comentariu pe articole - vol. I Bucuresti 2005, p. 277-386).

[4] Vechiul text (art. 504 alin. 3) prevedea ca nu are dreptul la repararea pagubei persoana care in cursul urmarii penale sau judecatii cu intentie sau din culpa a stanjenit sau a incercat sa stanjeneasca aflarea adevarului

[5] Tribunalul Suprem - Sectia civila, decizia nr. 177/1970. Repertoriul de practica judiciara I, p. 154

[6] A se vedea si Al. Tuculeanu. Reperarea prejudiciului in cazul erorilor judiciare. Revista Pro-Lege nr.3/2004.
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat