QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Globarizare
Se nutresc din el si demagogii, si sarlatanii, si escrocii, si diversionistii, si fanfaronii, bufonii, scamatorii politici Dar si copiii, si eroii, si marile spirite. Exista patriotism cu soia si patriotism natural? Isi da patriotismul duhul in vecinatatea fenomenului globalizarii?
Este bucurie, este suferinta, este si una si alta? Ce este omul fara constiinta apartenentei la o familie, la un neam, la o natiune? Se invata, ca aritmetica, sau te nasti cu el, ca dragostea de mama? O sonda coborata in gandul despre patriotism al membrilor unei comunitati este ca o radiografie pulmonara, foaia de temperatura a unei natii. Acum, la cumpana dintre veacuri. Acum, cand Europa aspira sa fie un continent unit, fara frontiere. Ultimul mare eveniment continental, Campionatul European de Fotbal, a aratat ca emotiile nationale raman eterne.

Ce spun politicienii
De la vorbe, la fapte
Ca si alte concepte sociologice fundamentale, conceptul de patriotism a cunoscut si va cunoaste, pe parcursul evolutiei istorice a societatilor umane, mutatii care ii coreleaza semnificatia cu caracteristicile etapei in care se gasesc comunitatile umane respective. De fapt, patriotismul, definit ca sentimentul de dragoste fata de patrie, fata de locurile natale, este mai putin supus mutatiilor istorice decat conceptul de patrie. Fara indoiala, in zona geografica in care traim, patriotismul, venind din profunzimea constiintei nationale, se va mai ridica in mod dominant mult timp deasupra altor forme de constiinta umana. In ceea ce ne priveste, noi consideram ca la acest inceput de mileniu, patriotismul romanilor trebuie sa fie unul constructiv, in sensul ca sentimentul patriotic trebuie nu doar clamat sau contrapus celui al altor etnii traitoare in zona noastra geografica, ci dimpotriva, trebuie sa fie sustinut de fapte, de actiuni care sa dovedeasca atasamentul si dragostea fata de patria noastra - Romania. A privi indiferent cum unii cetateni ai tarii - care adesea practica un patriotism de suprafata si nu au alt crez decat imbogatirea rapida si fara scrupule - distrug cu buna stiinta patrimoniul natural al patriei prin poluare, jefuirea padurilor, in general a mediului natural care este mostenirea comuna a noastra a tuturor, este o atitudine nepatriotica. A admite devalizarea sistemului financiar-bancar, a economiei in general, care provoaca nemeritate si nedrepte suferinte poporului, deci compatriotilor nostri, este departe de a fi patriotism. A slabi sau submina prin incompetenta, indiferenta, birocratism sau chiar coruptie autoritatea si credibilitatea institutiilor statului de drept este o atitudine nepatriotica. A fi patriot roman la aceasta cumpana dintre secole inseamna sa traiesti si sa actionezi in asa fel incat patria noastra, Romania, sa cunoasca o dezvoltare durabila si sa parcurga in timp scurt, cu demnitate si fara motive pentru complexe de inferioritate, drumul, cateodata spinos si dificil, al integrarii europene si euro-atlantice, care, in viziunea noastra, este singurul ce poate aduce compatriotilor nostri implinirea aspiratiilor lor de pace, prosperitate si viata mai buna. Totodata, va trebui sa fim pregatiti pentru evolutiile inerente pe care continutul notiunii de patriotism le-a suferit deja in statele apartinatoare Uniunii Europene si, in special, in cele semnatare ale Acordului de la Schengen. Desfiintarea granitelor statale, libera circulatie a oamenilor, marfurilor, ideilor, capitalurilor si dreptul de stabilire a domiciliului pe intregul teritoriu al statelor membre, moneda comuna, institutiile comunitare si poate chiar o constitutie europeana vor duce fara indoiala la modificari lente, uneori abia sesizabile, dar inevitabile, ale perceptiei sentimentelor patriotice, desi Europa unita va continua probabil sa mai fie mult timp o „Europa a patriilor“. Petre Moldovan, prim-vicepresedinte PSDR
Exacerbarile nationaliste sunt apanajul extremelor Principalul constituent al constiintei nationale este patriotismul. El reprezinta forma cea mai inalta a demnitatii nationale. Este chintesenta asumarii personale, responsabile pentru identificarea unui destin comun. Prin comparatie cu nationalismul, patriotismul nu este exclusivist, egoist sau narcisist, nu este egocentric.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat