QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Principii care guverneaza activitatile specific transportului feroviarPRINCIPII CARE GUVERNEAZA ACTIVITATILE SPECIFIC TRANSPORTULUI FEROVIAR


1.Organizarea circulatiei trenurilor

1.1.Planul de mers

(1) Organizarea circulatiei trenurilor se face pe baza planului de mers. Planul de mers sta la baza coordonarii operatiunilor de transport feroviar.

(2) Planul de mers trebuie sa asigure:

a.          rezolvarea intereselor majore de transport ale economiei, accesul liber al persoanelor, marfurilor si a altor bunuri la mijloacele de transport publice feroviare in interiorul tarii si in traficul international, cu un grad inalt de siguranta, in conditii ecologice si indeplinirea sarcinilor specifice pentru nevoile de aparare a tarii, potrivit legii;b.         respectarea conditiilor impuse prin contractele de activitate aprobate de guvern;

c.          conditii de executare a lucrarilor la liniile de cale ferata si la instalatiile feroviare, cu asigurarea intervalelor libere de circulatie;

d.         respectarea proceselor tehnologice de lucru.

(3) Planul de mers al trenurilor cuprinde urmatoarele:

a.          planul de formare;

b.         graficele de circulatie;

(4) Prin planul de formare se stabilesc numarul, felul si compunerea trenurilor, rutele de circulatie, sectiile de circulatie, sarcinile de specializare a curentilor de vagoane si marfuri precum si reglementari privind circulatia informatiilor intre statiile de compunere si descompunere a trenurilor, in vederea realizarii cerintelor de transport.

(5) Prin graficele de circulatie se stabilesc trasele trenurilor.

(6) Executarea circulatiei conform planului de mers se asigura prin organizarea si executarea intocmai a proceselor tehnologice de lucru ale tuturor subunitatilor participante la operatiunile de transport feroviar.

(7) Planul de mers al trenurilor se intocmeste pe perioada de un an si este desfasurat pe intregul interval de 24 de ore ale zilei. Pe unele sectii de circulatie cu trafic redus activitatea se poate concentra numai pe o anumita perioada din zi.


1.2. Numerotarea trenurilor

Fiecarui tren i se atribuie un numar stabilit prin graficul de circulatie a trenurilor. Pentru trenurile neprevazute in graficul de circulatie a trenurilor, numerele se atribuie prin dispozitia de punere in circulatie.

Regula generala in numerotarea trenurilor este:

a) in sensul de la Bucuresti - numar fara sot;

b) in sensul spre Bucuresti - numar cu sot.

In anumite cazuri, numerele trenurilor de calatori si marfa pot fi precedate de un indicativ sau urmate de o cifra.


Caracteristicile numerelor trenurilor internaționale

Numarul analitic de tren este format din maxim 5 cifre.

Semnificația cifrelor din cadrul numarului trenului internațional de calatori.

Cifra unitaților arata sensul de mers.

Cifra zecilor arata relația de mers.

Cifra sutelor arata categoria trenului.

Cifra miilor arata categoria trenului și caracterul permanent sau nu al trenului.

Cifra zecilor de mii arata caracterul permanent sau nu al trenului.

Semnificația cifrelor din cadrul numarului trenului internațional de marfa.

Cifra unitaților arata sensul de mers.

Cifra zecilor arata o specificare suplimentara la relația principala de trafic.

Cifra sutelor arata relația principala de trafic.

Cifra miilor arata categoria trenului.

Cifra zecilor de mii este cifra 4.

Trenurile internaționale de calatori și marfa circula pe intreaga distanța cu un singur numar, cel internațional. Pe secțiile pe care sensul de circulație reglementat nu corespunde cu sensul de circulație in vigoare la  CFR, la numarul trenului se adauga dupa numarul trenului cifra 1 pentru sensul impar sau cifra 2 pentru sensul par. Intre numarul de baza și cifra care indica sensul pe rețeaua CFR (1 sau 2) se introduce '' -'' linie.

Trenurile internaționale de marfa primesc numere de la 40.000 la 49.999, numerele ramase  disponibile afectandu-se trenurilor de marfa din trafic intern.


Numerotarea trenurilor in trafic intern

Numerotarea in traficul de calatori

Numerele ce indica zonele de circulație pe baza carora se atribuie numerele trenurilor de calatori și marfa in trafic intern sunt:

Zona 2 - Brașov - Curtici prin Fagaraș

Zona 3 București - Episcopia Bihor prin Sighișoara și Cluj Napoca

Zona 4 Brașov - Satu Mare prin Siculeni și Baia Mare

Zona 5 - Ploiești Sud - Vicșani prin Bacau

Zona 6 - Faurei - Iași prin Tecuci

Zona 7 - București - Galați prin Urziceni

Zona 8 - București - Constanța

Zona 9 - București - Timișoara Nord prin Roșiori Nord

Trenurile de calatori in trafic intern primesc numere pereche pe relația dus - intors in funcție de ultima zona de circulație parcursa in sensul fara soț al rețelei CFR. Perechile de trenuri sunt caracterizate prin numere consecutive. Toate trenurile care circula pe aceeași relație, incepand cu ora 0.00, primesc numere in ordine crescatoare.

Trenurile de calatori garnituri goale, care circula intre stația de indrumare sau de sosire a trenului de baza ți stația de formare și pregatire tehnico - sanitara, se numeroteaza cu numarul trenului de baza precedat de litera G.

La trenurile de  calatori formate din automotoare, numarul trenului este precedat de litera M.

Fața de gama de numere alocata locomotivelor izolate li se pot atribui și numarul trenului remorcat sau care urmeaza a fi remorcat precedat de literele: LE (locomotiva electrica), L (alt tip de locomotiva)

Numerotarea in traficul de marfa și de serviciu

Trenurile de marfa primesc numere in funcție de ultima zona de circulație in sensul fara soț. Cifra zecilor de mii care poate fi 2, 3, 4*, 5, 6, 7, 8, 9 și indica zona de circulație.


1.3. Definitia trenului

(1) Se numeste tren un grup de vehicule feroviare legate regulamentar intre ele si de vehiculul feroviar de tractiune, semnalizat cu semnale de cap si fine de tren si deservit de cel putin doi agenti, din care unul este mecanicul vehiculului feroviar de tractiune.

(2) Automotoarele, ramele electrice sau diesel, drezinele motor, utilajele de manevra, utilajele de mecanizare a lucrarilor de intretinere si reparatie a caii ferate, ale liniei de contact si ale lucrarilor de arta, indrumate in linie curenta pe roti proprii, cu sau fara vagoane si locomotivele izolate sunt considerate tot trenuri si au cel putin un agent - mecanicul sau conducatorul vehiculului feroviar.


1.4.Rangul trenurilor

(1) Pentru stabilirea prioritatii in circulatie, fiecarui tren i se atribuie un rang, dupa cum urmeaza:

a.          peste orice rang, trenuri de serviciu puse in circulatie pentru restabilirea circulatiei;

b.         rangul I, trenuri pentru care dispune conducerea autoritatii de stat in transporturile feroviare;

c.          rangurile de la II - IV: trenuri de calatori;

d.         rangurile de la V - VII: celelalte trenuri.

(2) Exceptie de modul de numerotare prevazut la alin.(1) si de stabilire a rangului trenurilor prevazut la alin.(2), il constituie trenurile internationale a caror numerotare si rang se stabilesc conform reglementarilor internationale si/sau a celor emise de autoritatea de stat in transporturile feroviare.


1.5.Puncte de sectionare

(1) Circulatia trenurilor se face la distante separate prin puncte de sectionare, iar in cazuri exceptionale, la interval de timp.

(2) Punctele de sectionare sunt: statiile, haltele de miscare, posturile de miscare in linie curenta si semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat.Se considera puncte de sectionare si semnalele de parcurs din statii. Prin "statii' se inteleg si "haltele de miscare'.

(3) In unele cazuri, intre punctele de sectionare mai pot exista, in linie curenta, posturi de macazuri ale aparatelor de cale care sunt afiliate unei statii. Acestea nu sunt puncte de sectionare.

(4) In linie curenta pot functiona si posturi ajutatoare de miscare care nu sunt puncte de sectionare. Acestea deservesc jonctiuni ale agentilor economici, nu sunt acoperite cu semnale si servesc la eliberarea liniei curente dupa gararea convoiului pe linia agentului economic.

(5) Modul de lucru privind deservirea si functionarea punctelor de sectionare, posturilor ajutatoare de miscare si posturilor de macazuri din linie curenta se stabilesc prin reglementari specifice.


2.Termeni si reguli privind denumirea constructiilor si instalatiilor necesare circulatiei trenurilor si manevrei vehiculelor feroviare din statiile de cale ferata si linie curenta

2.1. Limitele incintei unei statii de cale ferata

(1) Limitele incintei unei statii de cale ferata sunt semnalele de intrare sau indicatoarele permanente de acoperire ale acesteia.

(2) Pe liniile duble, semnalele de intrare pentru liniile normale delimiteaza incinta statiei pentru ambele linii, daca nu exista semnalul de intrare pentru circulatia pe firul din stanga.

(3)Portiunea de linie cuprinsa intre semnalele de intrare a doua statii consecutive este "linie curenta'.

(4)Notiunile de incinta statiei si linie curenta au aparut motivat de faptul ca cele doua acivitati(circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare) se desfasoara dupa reguli diferite in fiecare dintre ele.


2.2.Denumirea statiilor si haltelor

(1) Fiecare statie, halta de miscare, halta deschisa traficului de marfa si/sau calatori trebuie sa aiba o denumire, inscrisa pe panouri indicatoare; panourile se monteaza pe cladire sau pe suporti, astfel incat sa fie vizibile din tren, ziua si noaptea.

(2) Totodata, fiecarei statii si halte trebuie sa i se atribuie, pe langa denumire si codul conform actelor normative si reglementarilor specifice interne si internationale.


2.3 Numerotarea macazurilor

Fiecare linie din punctele de sectionare, fiecare semnal, aparat de cale si post de macazuri, iar in linie curenta fiecare linie de circulatie a caii duble sau multiple trebuie sa aiba un numar de ordine, stabilit astfel:

a.   capetele statiilor din directia Bucuresti vor fi considerate cap X al statiei, ca si posturile de macazuri, iar macazurile aparatelor de cale se numeroteaza cu numere fara sot; capatul opus va fi considerat cap Y iar posturile de macazuri si macazurile aparatelor de cale vor fi numerotate cu numere cu sot;

b.       numerotarea se va face in ordine crescatoare, dinspre capatul statiei spre axa sa. Similar se va proceda si in cazul grupelor de linii distincte din incinta statiilor de triaj sau tehnice.

Macaz extrem- este macazul aflat la distanta cea mai mare de cladirea de calatori,  fiind primul macaz intanlit de tren la intrarea in statie.

Exemplu: Pentru o statie aflata pe linie simpla in capatul X va avea numarul 1, iar in capatul Y numarul 2.


2.4.Denumirea semnalelor

(1) Denumirile semnalelor vor fi stabilite prin proiectele de executie; de regula, denumirea semnalelor de circulatie luminoase se face cu litera X, pentru cele corespunzatoare sensului de la Bucuresti si cu litera Y, pentru cele corespunzatoare sensului spre Bucuresti. Denumirea acestor semnale se completeaza cu cifre si litere care, dupa caz, vor preciza numarul sau destinatia liniei, directia si altele asemenea.

Semnalele de intrare, de parcurs sau iesire de la liniile directe se numeroteaza cu cifre romane, iar semnalele de la celelalte linii, cu cifre arabe. Denumirea si numerotarea concreta se prevede in planul tehnic de exploatare a statiei.

(2) Numerotarea semnalelor mecanice de circulatie se va face in ordine alfabetica, incepand cu litera A pentru semnalul de intrare dinspre Bucuresti, la aceasta adaugandu-se cifra pentru precizarea numarului de brate ale semafoarelor.


2.5.Numerotarea liniilor

(1) Numerotarea liniei se face cu cifre romane pentru liniile directe si arabe pentru celelalte linii, in ordinea crescatoare, incepand cu prima linie de la cladirea statiei spre exterior.

(2) Liniile curente simple, duble sau multiple se numeroteaza cu cifre romane.

(3) Numerotarea se face in ordine crescatoare , incepand cu prima linie de la cladirea de calatori, pentru ca publicul calator sa se poata orienta , respectiv identifica linia la care urmeaza sa soeseasca trenul.

(4) Liniile directe se numeroteaza intodeauna cu cifre romane spre deosebire de liniile abatute care se noteaza cu cifre arabe motivat de faptul ca pe prima categorie se circula cu viteza stabilita, iar pe cea de-a doua categorie cu viteza redusa.

(5) Pentru statiile infundate, cand cladirea de calatori este frontala, liniile se numeroteaza de regula cu incepere din partea unde nu mai sunt posibilitati de dezvoltare.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }