QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Importanta si obiectul activitatii de transportImportanta si obiectul activitatii de transport


Transportul are o semnificatie deosebita in relatiile economice ale tarilor lumii, el fiind drept instrument de legatura in aspectul tehnic al acestor relatii.


In prezent existenta si dezvoltarea oricarui stat nu poate fi imaginata fara un transport bine dezvoltat, odata cu dezvoltarea pe plan global a tuturor domeniilor s-a observat si o dezvoltare impresionanta a transporturilor, fie acestea rutiere de pasageri sau de marfuri, feroviare, acvatice sau aeriene.
Aceasta dezvoltare include in sine asa parametri cum sunt siguranta sporita a traficului, viteza mai mare de transportare a incarcaturilor, eficienta mai inalta a sistemelor de transport, iar in rezultatul acestei dezvoltari s-a usurat cu mult procesul de productie in toate ramurile industriale.


Dar totodata dezvoltare inseamna si cresterea nivelului de complexitate a dirijarii sistemelor de transport, ceea ce impune o calificare mai inalta a specialistilor din domeniu, precum si o responsabilitate sporita a acestora.


Avand in vedere necesitatea realizarii legaturii intre productie si consum transporturile sunt acelea care deplaseaza produsele obtinute in celelalte ramuri ale productiei materiale, din locul in care au fost obtinute in cel in care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si al celei internationale.


“Transporturile au o importanta deosebita in economie, fara ele activitatile umane sunt imposibil de organizat si realizat. Stoparea completa a serviciilor de transport ale societatii ar provoca rapid paralizia completa a activitatilor economice, sociale si politice[1]

Satisfacerea necesitatilor materiale si spirituale ale societatii si ale fiecarui cetatean impune asigurarea organizarii corespunzatoare a deplasarii in timp si spatiu de marfuri si persoane, transporturilor revenindu-le acest important rol.

Obiectul activitatii de transport consta deci in deplasarea in spatiu de calatori si marfuri. Insa nu toate deplasarile in spatiu constituie obiectul activitatii de transport, supuse contractului de transport. Astfel transportul informational, transportul de lichide si gaze prin conducte si alte activitati asemanatoare nu pot forma obiectul unui contract de transport.


Considerata sub aspectul continutului sau economic, continut preponderent de altfel, activitatea de transport constituie mijlocul prin care se inlesneste schimbul de bunuri si deplasarea oamenilor spre deosebire de ,,deplasarea gandirii” prin care trebuie sa intelegem transportul corespondentei, transmisiunile telefonice, fax, telegrafice, de radio si televiziune. O forma aparte de transport este transportul postal. Obiectul acestuia il constituie, conform ,,Conventiei Internationale de la Berna” si a art.48 din ,,Regulamentul de transport din 1929”, corespondenta si obiectele pana la 12 Kg.


In societatea moderna transportul este un element indispensabil vietii, deoarece el ofera oamenilor posibilitatea de a cunoaste, a percepe si a asimila cat mai mult din ceea ce le pune la dispozitie civilizatia umana.


In tara noastra, in procesul de refacere economica si de asezare a economiei de piata, transportul contribuie la apropierea zonelor economice intre ele, la dezvoltarea armonioasa a tuturor ramurilor economiei nationale si a judetelor, la repartizarea judicioasa a productiei si a desfacerii si la dezvoltarea legaturilor dintre ramurile industriei, dintre industrie si agricultura, dintre orase si sate.


De asemenea transporturile contribuie la dezvoltarea diviziunii sociale a muncii, ale constituind un factor activ de atragere la viata social-economica a tuturor localitatilor tarii, prin valorificarea superioara si eficienta a potentialului uman si material de care dispun si prin aceasta, la dezvoltarea social-economica si culturala a acestora.
In ceea ce priveste deplasarea in spatiu de marfuri, transporturile constituie o prelungire a procesului de productie, pe care-l continua si desavarseste si, prin aceasta, activitatea de transport adauga la valoarea marfurilor, contribuind la formarea venitului national.


Astfel transporturile se afla pe locul al patrulea in cadrul ramurilor economice din tara noastra in ceea ce priveste crearea produsului social si a venitului national. Activitatea de transport a devenit un sector de baza al economiei, o forta vie, productiva, constituind in acelasi timp, ,,motorul regulator al productiei”, pe care o distribuie cu rapiditate acolo unde este necesara.


Prin activitatea de transport nu se creeaza bunuri materiale ci aceleasi marfuri deplasate in alt loc, dar cu o valoare superioara.


„In ultimii 30 de ani, logistica a fost tratata ca o disciplina dinamica si distincta. Multe firme au recunoscut importanta logisticii plasand responsabilitatea pentru aceasta functie la nivelul vicepresedintilor[2]”.


Refacerea si asezarea industriei si agriculturii noastre pe principiile economiei de piata vor determina cu siguranta cresterea importantei transporturilor, deoarece ele vor conduce la marirea volumului de marfuri si calatori ce urmeaza a fi transportat in tara si strainatate.

Ilies Liviu  - Logistica intreprinderii, Risoprint, 1994

Ilies Liviu- Logistica Intreprinderii, Risoprint, 1994

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }