QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Conceptul de Europa: Izvoarele civilizatiei europeneConceptul de Europa: Izvoarele civilizatiei europene


Grecia antica

Aportul Greciei la civilizatia europeana a fost decisiv deoarece a marcat imaginea culturala si artistica a spatiului.Doua modele politice grecesti vor influenta evolutia ulterioara a Europei. In Grecia antica alterneaza modelul oligarhic care presupune guvernarea printr-o minoritate, cu cel democratic, care presupune guvernarea prin cei multi.Cele doua modele au corespuns polisului spartan si respectiv celui atenian si au anuntat disputa din Europa moderna intre autoritarism si democratie.Modelul atenian a fost primul model din spatiul european ce a exprimat ideea ca omul este cel care trebuie sa participe la dezbaterea legilor, sa isi exprime opinia prin vot liber: „Cand poporul este stapan pe conducere”.La Atena, cetateanul se simtea legat de problemele cetatii; astfel, apare pentru prima oara o identitate, o constiinta a apartenentei la o comunitate.In adunarea poporului (eclesia) toti membrii sunt egali, cu drept la opinie (isegoria), caci oricine voteaza poate sa ia si cuvantul in adunare. Astfel se dezvolta oratoria si elocinta care se vor regasi prin intermediul romanilor in spatiul european.
Cetateanul atenian are aceleasi obligatii si drepturi, reprezinta un corp civic, ceea ce se va regasi in epoca moderna prin formarea opiniei publice si apoi a societatii civile.

Incercarile lui Solon si Clistene de a perfectiona sistemul politic democratic atenian au fost desavarsite de Pericle (443-429 i.Hr.). El a introdus principiul conform caruia functiile erau ocupate prin tragere la sorti, iar cetatenii erau prezenti in mod direct la luarea deciziilor. Democratia ateniana in forma ei pura avea si unele limite, legate de faptul ca femeile, metecii si sclavii erau exclusi de la viata politica. Cu toate acestea, polisul atenian a transmis ideea libertatii cuvantului si egalitatii in fata legii, preluare in documentele moderne.Spre deosebire de Atena, polisul spartan a fost un stat aristocratic, unde cetateanul nu era implicat in discutarea si aplicarea legilor. Modelul spartan a transmis Europei sistemul guvernarii printr-o minoritate sociala: era vorba de colegiul celor cinci efori, care impreuna cu gerusia (sfatul batranilor) detinea exclusiv puterea.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }