QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Sobieski si romanii Carcaterizarea personajelor
Caracterizarea personajelorCostache Negruzzi, primul nostru prozator modern, este autorul unei opere nu prea intinse,dar care, prin concizia, densitatea si armonia expresiei, a contribuit in mare masura la dezvotarea literaturii romanesti.In scrierile sale printre care se numara si nuvelele ,,Alexandru Lapusneanu’’ si ,,Sobieski si romanii’’, s-a inspirat din trecutul nostru zbuciumat si a evocat cu mandrie patriotica, friguri reprezentative de eroi atestati de istorie.

Tema naratiunii ,,Sobieski si romanii’’ este patriotismul neamului romanesc reprezentat prin cei nouasprezece plaiesi moldoveni, care in anul 1686 au reusit sa tina piept unei armate intregi conduse de insusi regele Poloniei, Ion Sobieski.

Descrierea personajelor se realizeaza prin impletirea naratiunii cu descrierea.Portretele sunt realizate din imbinarea caracterizarii directe (de catre autor) cu caracterizarea indirecta (din vorbire atitudini) astfel incat aceste personaje par veridice.Costache Negruzzi foloseste multe arhaisme,ca de exemplu:,,lancier’’, ,, hatman’’etc.,deoarece ele aduc mireasma vremurilor de mult apuse.In text arhaismele sunt folosite mai ales de catre moldoveni, dar si de catre polonezi. Se gasesc si numeroase regionalisme:spariet,slobozi etc.Autorul recurge si la diferite procedee artistice.Antiteza care apare prima data in titlu, ,,bine si rau’’.Se adauga epitetele simple si duble, antepuse si postpuse (spranceana dealului, cetate trufasa); apare si enumeratia (,,dupa un trup de lanceri ce deschideau marsa , urmau douasprezece tunuri mari, trase de boi, apoi o ceata . ’’); enunturile interogative (,,Ce castel este acesta’’) si exclamative (,,La porti flacai!’’, ,,Taci, mucosule!’’) si dialogul, dau dinamism actiunilor si contribuie la dezvaluirea trasaturilor morale:,,Taci,mucosule!il curma batranul. Te temi ca-I peri?Mare paguba!un misel mai putin.’’.Unul dintre personaje este batranul vanator.El este un personaj pozitiv, individual, descris in miscare.

Prin caracterizarea indirecta, din vorbire, aflam ca batranului nu ii era teama ca va muri:,,Taci,mucosule!il curma batranul.Te temi ca-i peri?Mare paguba!un misel mai putin.’’Din vorbire,prin caracterizarea indirecta, aflam ironia fina a batranului:,,Tot ce-i putem da este plumbul din pusce, pre care I-l vom da noi de pe ziduri, fara sa se mai osteneasca sa vie inauntru.’’Prin caracterizarea directa de catre autor aflam ca batranul era seful plaiesilor din cetatea Neamtului:,, . zise un batran de care se videa ca asculta toti . ’’Autorul, prin caracterizare directa ne arata amabilitatea batranului fata si de cei rai:,,Bine ai venit, domnule, ce poftesti pe la noi?’’

Autorul a realizat un portret memorabil pe care l-a invaluit in dragoste, admiratie, respect si recunostinta asa cum merita toti stiutii si nestiutii nostri eroi care au aparat patria cu pretul vietii.
loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat