QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Motivul maicutei in MioritaMiorita

(motivul maicutei batrane)Motivul maicutei batrane este ultimul episod al baladei , care cuprinde cele doua portrete : al baciului si al mamei . Maicuta , este "batrana cu braul de lana" , doua epitete care dau contur portretului fizic si amintesc de lumea oierilor .

Dar poetul anonim si-o imagineaza in miscare , cautandu-si feciorul .

"Maicuta batrana ,

Cu braul de lana ,Din ochi lacrimand ,

Pe camp alergand ,

De toti intreband

Si la toti zicand : "

Mama se framanta , alearga si plange , atitudinea evidentiata de verbele la gerunziu :"lacrimand , alergand , intreband , zicand ", cuvinte care dezvaluie grija si dragostea nesfarsita a mamei pentru fiu .

Portretul baciului moldoveanPoetul anonim alcatuieste baciului portretul fizic de o deosebita frumusete . Acesta capata contur din cuvintele mamei care alearga pe camp , in cautarea celui disparut .

"Cine-a cunoscut ,

Cine mi-a vazut

Mandru ciobanel ,

Tras printr-un inel ?

Fetisoara lui ,

Spuma laptelui ;

Mustacioara lui ,

Spicul graului ;

Perisorul lui ,

Pana corbului ;

Ochisorii lui ,

Mura campului ;

Portretul tanarului este pus in evidenta prin enumerare de epitete , metafore si prin diminutive care dezvaluie dragostea mamei pentru fiu :"ciobanel , fetisoara , mustacioara , perisor ". Intelegem ca baciul era un tanar frumos , cu trasaturi fizice deosebite . Acestea sunt sugerate de poet prin sensul figurat al cuvintelor - fetisoara ca spuma laptelui , mustacioara ca spicul graului .

Dar frumusetea fizica este completata de insusirile morale care la un loc alcatuiesc un portret complex al baciului moldovean .De la inceputul baladei , poetul a dezvaluit harnicia si priceperea baciului moldovean . Astfel ca bogatia in turme a starnit invidia celorlalti doi care au planuit complotul .

"Ca-i mai ortoman

S-are oi mai multe ,

Mandre si cornute ,

Si cai invatati ,

Si caini mai barbati .

Ciobanul iubeste natura , mioarele , ii place sa pastoreasca . El intelege reactia mioarei si ii asculta sfatul . In fata mortii ce-l pandeste el este calm , nu se inspaimanta o infrunta cu barbatie

Prima dorinta formulata in fata mioarei dovedeste dragostea de natura de caini si de oi . Vrea sa fie inmormantat alaturi de caini si de oi .

"In strunga de oi

Sa fiu tot cu voi ,

In dosul stanii

Sa-mi aud canii ".

O dragoste si grija nesfarsita dovedeste fata de mama lui , pe care vrea s-o fereasca de vestea nenorocirii ce-l pandeste .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }