QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Luceafarul - comentariu
La Eminescu a_a cum spunea _i Slavici in "Amintirile" sale, exist neaderenc organic intre viaca practic, atat de intens inchinat acciunii _i unele postulate ale gandirii schopenhauriene, adoptate teoretic. Decepcia l-a fcut pe marele poet s primeasc, ca o mangaiere, ca un calmant al suferincei, concluzia necesitcii insingurrii _i a renuncrii, cu atat mai tragic cu cat era mai nepotrivit cu datele fundamentale ale fiincei sale. De aceea "Luceafrul" reputat ca o dram a renuncrii la dragoste, e in acela_i timp o dram a cunoa_terii. Poemul, concluzie a viecii _i gandirii eminesciene, e cu atat mai tragic cu cat realizeaz rsturnarea ierarhiei valorilor din opera tinerecii.


Fondul de idei al "Luceafrului" se bazeaz pe autogonismul dintre superioritatea creatorului de geniu _i lumea mrginit in care trie_te, sau urmrind intocmai firul poemului, aspiracia geniului de a fi alturi de oameni _i neputinca lui de a realiza aceasta, din cauza superficialitacii _i mrginirii lor.
Noi vedem in simbolul luceafrului ins_i drama existencei poetului, care _i-a desvar_it creacia opunandu-se tendincelor distrugtoare ale reacciunii din epoca sa.
Scris la sfar_itul secolului al XIX-lea, in cadrul unei oranduiri ostile oricrui creator apropiat de popor, poemul are o puternic baz de adevr.
Dup chiar mrturia lui Eminescu, "Luceafrul" a fost inspirat de unul din basmele publicate de folcloristul R. Kunish intr-un volum de schice _i povestiri printre care se aflau _i dou basme culese din Muntenia. Unul dintre ele a fost prelucrart de poet in versuri, sub titlul "Fata din grdina de aur". Este vorba aici de un imprat care avea o fat atat de frumoas incat, pentru a o pune la adpost de privirea muncitorilor, i-a construit "in vale stearp" unde stanci de paz inconjurau mreaca adancime, un palat din pietre scumpe, cu nenumrate sli _i grdini _i a pus-o sub paza unui fioros balaur.De frumusecea fr seamn a fetei aude un fiu de imprat, Florin, care ajutat de Sfintele Miercuri, Vineri _i Duminic, reu_e_te s ajung pan la palatul frumoasei _i s rpun balaurul. In acest timp un zmeu care o vzuse intampltor se indrgoste_te de dansa _i:
"Nscut din soare, din vzduh, din neu,
De-amarul ei se prefcu in stanc."
Lsandu-se s cad din inlcimea cerului in palat, zmeul i-a chipul unui tanr de o rar frumusece, ii mrturise_te fetei iubirea _i o roag s mearg cu el in cinuturile nemuririi, domnica refuz:
"Frumos e_ti, dar a ta nemurire
Fiincei trectoare e pieire.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }