QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Alexandru LapusneanulAlexandru LapusneanulAparuta in martie 1840 in primul numar al revistei Daica literara, opera literara "Alexandru Lapusneanul" este una intre cele mai cunoscute nuvele istorice ale lui C. Negruzzi.

Acesta opera este o nuvela in primul rand datorita faptului ca este o creatie epica, in proza cu actiune ampla.

Un alt argument care sustine aparteneta acestei scrieri la specia numita nuvela este dimensiunea acesteia, Alexandru Lapusneanul este mai intinsa decat povestirea si schita insa mai redusa decat romanul.

Acesta creatie pune accentul pe caractere si pe conflicte, spre deosebire de povestire care este caracterizata de epicul pur.

Alexandru Lapusneanul este o scriere care se caracterizeaza prin obiectivitatea relatarii, naratorul nu se implica in evenimente si nu le comenteaza, acesta nici macar nu-si face simtita prezenta. Naratorul acestei opere literare este neutru si astfel nu se mai poate pune problema unei legaturi intre cititor si acesta. Toate acestea indica faptul ca Alexnadru Lapusneanul este o nuvela.Sursa de inspiratie a lui Negrizii este istoria, astfel, aceasta opera literara dovedeste ca este o nuvela istorica incercand sa reconstituie artistic o serie de evenimente relatate in cronica lui Grigore Ureche, si cea a lui Miron Costin. Personalitatile istorice prezente in aceste cronici devin personaje ale nuvelei istorice, aceasta metamorfoza are loc prin intermediul transfigurarii artistice care este datorata talentului autorului ale carui idei artistice sunt sustinute de aceste personaje. O alta caracteristica a nuvelei istorice intanlita in aceasta creatie este faptul ca, spre deosebire de textul istoric a carui singura menire este relatarea faptelor asa cum au avut loc, nuvela istorica uneori prezinta adevarul prin intermediul talentului artistic al autorului, sacrificand astfel adevarul istoric pentru a-l salva pe cel artistic.Faptul ca Alexnadru Lapusneanul este o nuvela istorica este indicat si de atentia deosebita pe care Negruzzi o acorda detaliilor care ofera culoarea locala si atmosfera epocii respective. Utilizarea arhaismelor in scopul unei mai reconstituiri cat mai izbutite a epocii relatate reprezinta un bun exemplu in acest sens.

Alexnadru Lapusneanul a aparut intr-o perioada in care literatura autohtona era dominata de traduceri de o calitate indoielnica fiind un raspuns la apelul facut de catre Mihail Kogalniceanu in Introductie la "Dacia Literara". In acesta articol Kogalniceanu atragea atentia asupra pericolului pe care-l reprezinta traducerile, promova ideea unei literaturi originale (propunand si eventuale surse de inspitatie: istoria patriei, frumusetea acesteia si folclorul), si nu in ultimul rand sugera realizarea unei limbi unitare.Negruzii accepta propunerea facuta de Kogalniceanu, alegand ca sursa de inspiratie pentru opera sa istoria patriei. Nuvela Alexnadru Lapusneanul este o creatie originala care se ridica nivelul pretentiilor impuse de catre Kogalniceanu deoarece are rolul de a intrai spiritul roman si de a promova o limba unitara: limba romana.

Nuvela este alcatuita din patru capitole, fiecare capitol avand cate un moto semnificativ, care sugereaza, exprima tensiunea capitolului respectiv.I "Daca voi nu ma vreti io va vreu"Inceputul nuvelei Alexandru Lapusneanul surprinde personajul ce ofera numele nuvelei intrand in Moldova intovarasit de vornicul Bogdan si o armata numeroasa avand intentia de a-si recapata tronul pierdut din cauza tradarii boierilor. Lapusneanul intentioneaza sa faca acest lucru inlaturandu-l de la tron pe Stefan Tomsa.

La un moment dat Lapusneanu poposeste undeva in apropierea Tecuciului unde este intampinat de patru boieri: Vornicul Motoc, postelnicul Veverita si spatarul Spancioc si Stroici, acestia vin din partea lui Stefan Tomsa si incearca sa-l intoarca din drum pe Lapusneanu spunandu-i ca poporul nu il vrea. Insa acesta intelegand ca boierii doar incearca sa-l descurajeze se infurie si le promite rasplata cuvenita de indata ce isi va recapata tronul.

Dupa plecarea celorlalti trei boieri, Motoc, impresionat fiind de mania lui Lapusneanu ii cade la picioare si ii cere iertare acestuia si il roaga sa intre in Moldova fara armata straina deoarece va fi sprijinit de boieri si de popor. Domnitorul nu are incredere insa in cuvintele amagitoare ale batranului vornic, ramanand neclintit in hotararea sa.

Acest capitol constituie expozitiunea.II "Ai sa dai sama Doamna"Acela de al doilea capitol al nuvelei reprezinta intriga acesteia.

Alexnadru Lapusneanul nu intampina nici un fel de rezistenta din partea lui Tomsa si instalandu-se la tronul Moldovei incepe sa duca la indeplinire ceea ce le promisese celor patru boieri. Astfel voievodul omora boierii la cea mai mica abatere si le distruge catatile.

Doamna Ruxandra, ingrozita fiind de faptele sotului sau il roaga pe acesta sa inceteze si obtine promisiunea ca acest lucru se va intampla curand, Lapusneanul de asemenea ii promite sotiei sale ce ii va oferii un leac pentru frica.III "Capul lui motoc vrem"In cadrul celui de al treilea capitol este atins punctul culminant al acestei nuvele

In acest capitol Lapusneanul ii invita pe toti boierii la un ospat care are loc intr-o zi de sarbatoare dupa slujba religioasa la care domnitorul participa. Acesta intarzie la slujba, si dupa ce aceasta se incheie Lapusneanul se inchina la icoane si saruta cu mare smerenie moastele lui Ioan. Acesta se suie din nou in strana si se caieste de faptele sale promitandu-le boierilor ca le va aduce pacea. Mai mult domnitorul le cere boierilor iertare si apoi ii invita la un ospat.

Banuind intentiile necurate ale domnitorului, Spancioc si Stroici nu se duc la masa domneasca.

Comfirmand temerile celor doi boieri ospatul se transforma pe neasteptate intr-un macel in care sunt ucisi 47 de boieri.

Poporul vine la palat amenintand sa forteze portile. Toate nemultunirile multimii se indreapta impotriva lui Motoc, considerat a fii cauza tuturor relelor, de aceea poporul cere intr-un glas capul lui Motoc.

Alexnadru Lapusneanul il arunca pe motoc multimii care omorandul pe motoc se razbuna pentru suferintele indurate. Acest moment constituie punctul culminant.

Dupa ce Vornicul Motoc este ucis de multime Alexnadru Lapusneanul porunceste sa fie taiate capetele boierilor din care face o piramida pe care o arata Doamnei Ruxandra pentru a-i da un leac de frica.

Dupa ce- ucide pe boieri, domnitorul porunceste sa fie cautati Spancioc si Stroici insa acestia reusesc da treaca granita nu inainte de a-i transmite domnitorului ca se vor vedea inainte de a muri.IV "De ma voi scula pre multi am sa popesc eu"Timp de patru ani Lapusneanul nu mai porunceste nici o executie insa, totusi, ii schingiuieste pe unii boieri considerati suspecti.

In timpul sederii sale la Hotin Lapusneanul se imbonlaveste si cazand la pat, intr-un moment de delir cere sa fie calugarit. Dorinte ii este indeplinita si acesta primeste numele de Paisie. Odata revenit la realitate, Lapusneanul, ii alunga pe cei care l-au calugarit. Acesta o alunga si pe Ruxandra, care, la sfatul lui Spancioc pune otrava in bautura sotului sau care isi gaseste astfel sfarsitul.

Acest ultim capitol reprezinta, bineinteles, deznodamantul nuvelei.

Cele mai importante personaje ale acestei opere literare sunt Alexnadru Lapusneanul, voievodul Moldovei, doamna Ruxandra sotia acestuia si boieri Veverita, Motoc, Stroici si Spancioc. Interactiunea dintre aceste personaje constituie conflictul romanului: Lapusneanul ii uraste pe boieri pe care initial ii ameninta si ulterior ii omoara si ii schingiuieste. Atitudinea lui Lapusneanul in relatie cu boierii si faptele acestuia scot la iveala o fiinta sadica, aceasta delectandu-se cu suferinta altora. Lapusneaul si sotiia acestuia sunt prezentati in antiteza: in timp ce Ruxandra este ingrozita de ororile sotului sau acesta pune alte fapte ingrozitoare. Motoc sugereaza imaginea tipica a boierului lingusitor care ar fii in stare de orice pentru a-si apara interesele.

Caracteristice acestei nuvele sunt: imbinarea echilibrata dintre naratiune si dialog, Negruzzi reusind astfel sa obtina dinamica adecvata nuvelei sale

Perspectiva auctoriala este obiectiva naratiunea realizandu-se la persoana a treia, naratorul este astfel omniscient iar focalizarea utilizata este de tip zero, aceasta caracteristica este specifica nuvelei.

Specifica nuvelei este si o constructie echilibrata care aminteste de structura operelor clasice.

In opera lui C. Negruzzi pot fi intanlite o serie de particularitati specifice artei autorului, acesta are capacitatea de a realiza scene dialogate avand trasaturile unei autentice piese de teatru. O alta trasatura semnificativa a stilului acestui autor este atentia deosebita pe care acesta o acorda detaliului care are rolul de a anticipa uneori evenimentele, semnificativa este secventa din biserica unde, departe de a fi smerit Lapusneanul vine imbracat cu multa pompa si avand zalele care sugereaza macelul ce va urma.

Autorul realizeaza scenele cu multa finete si le comfera dinamism, astfel Negruzzi isi dovedeste maiestria prin intermediul scenei uciderii celor 47 de boieri care este realizata ca un adevarat spectacol totul este conturat din perspectiva lui Lapusneanul si a lui Motoc care privesc macelul de la palat in realizarea scenei scriitorul verbe care asigura impresia de miscare, se apeleaza in special la timpul imperfect al modului indicativ care imprima actiunii o valoare durativa.

Autorul surprinde cu multa finete psihologia multimii in secventa in care poporul adunat in fata palatului isi exprima nemultumirea.

In aceasta nuvela sunt prezente si elemente romantice: Inspiratia aceasta opera literara este inspirata din trecutul Patriei, autorul ascultand sfaturile oferite de Kogalniceanu in Introductie la "Dacia Literara". Caracterul puternic al lui Alexnadru Lapusneaul reprezinta un alt element romantic deoarece personalitatea exceptionala este de factura romantica. Introducerea in opera a poporului este tot un element romantic spre deosebire de operele clasice in care personajele apartineau doar aristocratiei.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }