QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Ion Luca Caragiale (date biografice)1870 --La 18 ani, este copist la Tribunalul Prahova, dupa dorinta

batranului sau tata, care decedeaza bolnav de idropizie. Dupa

inmormantarea tatalui, Ion Luca paraseste aceasta functie si

este destituit. Ramane singurul sustinator al mamei sale

Ecaterina si al surorii sale Lenci (cu 3 ani mai tanara).

1871-72--Sufler si copist la Teatrul National din Bucuresti.

1873-75--Incepe cariera de gazetar in revista Ghimpele.

1875-76-- "Girant responsabil " la ziarul Alegatorul liber.
1876-77--Redactor al Claponului. Cu F. Dam‚ editeaza ziarul

Natiunea romana.1878--Colaboreaza la Timpul, avandu-i colegi pe Eminescu si Slavici. Traduce din franceza tragedia in versuri Roma invinsa de Al. Parodi, reprezentata la 21 mai pe scena Teatrului National Bucuresti. Tot in mai, participa pentru prima oara la o intrunire a Societatii Junimea. In toamna T. Maiorescu il ia la Iasi, pentru a citi piesa O noapte furtunoasa.

1879-- La 18 ianuarie - premiera comediei O noapte furtunoasa la Nationalul bucurestean. Face o calatorie la Viena.1881-83--Este revizor scolar pentru judetele Neamt-Suceava si apoi

Arges-Valcea.

1884-- La 13 noiembrie, premiera capodoperei sale dramatice O scrisoare pierduta. Functionar al Regiei Monopolurilor.1885-- Premiera comediei D-ale carnavalului. Este profesor suplinitor la Liceul "Sf. Gheorghe " din Bucuresti. In Convorbiri literare apare studiul Comediile d-lui Caragiale semnat de Titu Maiorescu. Se naste Mateiu, fiu natural al Mariei Constantinescu, recunoscut de I. L. Caragiale.

1886-- "Omul fara noroc " intra in zodia imbogatirii. Moare in Capitala vara primara a mamei sale, Ecaterina Momolo, batrana cu avere. Urmeaza un lung proces pentru mostenire, intre urmasi.1887-- Tipareste la Sibiu cartea Roma invinsa, tradusa de Caragiale. 1888-89--Director general al teatrelor. Staruintele sale nu sunt apreciate de oficialitati si demisioneaza. Moare mama sa Ecaterina Caragiali (73 ani), din familie ramanand numai el si sora-sa Lenci. La editura Socec, ii apare volumul Teatru. Se casatoreste cu Alexandrina Burelly, fiica arhitectului Gaetano Burelly. Calatorie in Italia.1890--Premiera dramei Napasta la Nationalul bucurestean.1891--Apar volumele Teatru si Napasta, invinuite de imoralitate si respinse de la Premiul Academiei.

1892 --Intrand in conflict cu junimistii, tine conferinta Gaste si gasti literare, la Ateneu. Apare volumul Pacat , O faclie de Paste, Om cu noroc (3 novele).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }