QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

D. Cantemir - despre opera sa
Consideratii preliminare:Cel mai mare reprezentant al umanismului romanesc. A avut o formatie enciclopedica cu preocupari in diferite domenii: istoria, filozofia, literatura, matematica, limbi orientale, muzica. Ca om al renasterii, Dimitrie Cantemir si-a desfasurat activitatea intr-o epoca a infloririi a culturii romane. A fost o personalitate multilaterala, care a realizat prima sinteza a culturii nationale, pregatind aparitia iluminismului. Marea majoritate a operelor sale se bazeaza pe o vasta documentatie, folosind izvoare straine in limbile germana, franceza, rusa, polona, turca. Multe lucrari au fost elaborate initial in limba latina.
Referindu-se la locul si importanta lui Dimitrie Cantemir in cultura romaneasca, George Calinescu afirma: Cantemir este un Lorenzo Medici al nostru, Zoe D.Busulenga: Cantemir a fixat un tip de intelectual plurivalent. Nota originala pe care o aduce Cantemir in epoca sa este cutezenta intelectuala.

Ca domnitor, in scurta sa domnie Cantemir a dovedit vederi progresiste. A inlaturat vechile functii boieresti; i-a scutit pe tarani de o parte a din dari; a obligat manastirile sa plateasca dari; a urmarit formarea unui stat centralizat ,care sa limiteze puterea marilor boieri; a realizat a alianta antiotomana cu Petru I., tarul Rusiei. Pentru meritele sale stiintifice si literare, Dimitrie Cantemir a fost ales mebru al Academiei din Berlin.Oprea lui Dimitrie Cantemir:1. Opera filozofica: Logica, Metafizica, Imaginea stiintei sacre, Despre constiinta, Diavolul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul. Ultima este prima lucrare filozofica romaneasca. In aceasta lucrare intalnim disputele medievale despre timp, suflet, natura, constiinta. Dimitrie Cantemir sugereaza superioritatea omului asupra celorlalte vietuitoare; face din om un stapan al lumii; sustine superioritatea a vietii spirituale asupra conditiei biologice a omului; incearca sa defineasca concepte filozofice si sa alcatuiasca o terminologie filozofica.2. Opera istorica: Cresterea si descresterea curtii otomane, Hronicul vechimii romano-moldo-latine, Viata lui Constantin Cantemir, Evenimentele Cantacuzinilor si ale Brancovenilor. In Cresterea si descresterea curtii otomane Dimitrie Cantemir face istoria imperiului otoman si analizeaza cauzele care aduc la destramarea sa; insista asupra posibilitatilor poporului asuprite de asi cuceri libertatea. Lucrarea a fost tradusa si publicata in engleza, franceza, germana si prin ea cultura romana intra in circuitul culturii universale.Hronicul vechimii romano-moldo-latine a fost scrisa in 1714-1715 la cererea Academiei din Berlin. Hronicul este opera unui istoric modern. Pentru scrierea acestei lucrari Dimitrie Cantemir a consultat peste 150 de izvoare romane si straine in limbile latina, greaca, polona si rusa.

Dimitrie Cantemir greseste cand absoluteaza contributia romanilor la formarea poporului roman. Dimitrie Cantemir sustine originea romanica a tuturor romanilor, folosind ca argumente numele tarii si limba romana: Romanii sunt mosii si stramosii nostri, a moldovenilor si a tuturor oriunde se afla a romanilor, precum si singur numele de mosie ne arata si limba cea parinteasca un nebiruit martor ne este.

Cantemir arata ca suntem urmasii unui popor, care a creat o civilizatie si o cultura clasica. Cantemir nu izoleaza istoria romanilor de istoria altor popoare, ci o integrare in istoria universala. Spre deosebire de cronicarii, care au scris numai despre moldoveni, Cantemir scrie despre toti romanii macedoneni in Descrierea Moldovei. A fost scrisa din cererea Academiei din Berlin; a fost scrisa initial in latina, apoi tradusa in romana; este prima lucrare stiintifica romaneasca in care autorul incearca sa defineasca individualitatea poporului roman printre celelalte popoare, individualitatea istorica materiala si spirituala; este o monografie care prezinta complex si complet Moldova de la inceputul secolului al XVII-lea. Lucrarea are in primul rand un inteles stiintific, pentru ca ne da informatii pretioase despre organizarea sociala, politica, culturala a Moldovei, istoria, geografia, etnografia si economia ei. Lucrarea are un inteles literar pentru ca ea cuprinde elemente de exprimare artistica: epitete, comparatii, descrieri, portrete.Descrierea Moldovei are trei parti : partea geografica, partea politica si partea culturala.1. Partea geografica

Cuprinde informatii despre numele Moldovei, hotarele vecini, legenda despre al doilea descalecat a lui Dragos voda; asezarea geografica; formele de relief, muntii, dealurile, campiile roditoare, livezile apele, viile de la Cotnari ,bogatiile subsolului: aur, fier si sare, petrol; fauna bogata si variata; tinuturile si targurile; culturile de grau, ovaz; padurile intinse.

Cantemir se opreste mai mult asupra Ceahlaului, oferindu-ne o descriere stiintifica a acestuia, dar care cuprinde si cateva imagini artistice. Astfel varful Ceahlaului se inalta ca un turn si este acoperit de zapezi vesnice. De pe culmea muntelui un parau alb se rostogoleste peste stancile abrupte.2. Partea politica

Cuprinde organizarea politica si administrativa a tarii. Aflam informatii despre: forma de stat; inscaunarea si mazilirea domnilor; ranguri boieresti; oastea moldoveneasca si conducatorii ei; legile Moldovei; divanul domnesc; tributul platit turcilor; obiceiuri de la curtea domneasca.3. Partea culturala

Aflam informatii interesante despre graiul moldovenesc, despre cuvinte care la inceput au fost latinesti apoi slavone. Cantemir vorbeste despre religia moldovenilor, despre manastiri, biserici si preoti. Vorbeste despre folclorul romanesc, despre jocurile populare, inmormantari, bocetul.Concluzii:

Lucrarea cuprinde idei progresiste, democratice vorbind de exemplu despre transformarea razesilor in tarani, prin contopirea pamanturilor de catre marii boieri. La sfarsitul lucrarii Cantemir anexeaza prima harta a Moldovei.

Descrierea Moldovei este cea mai complexa lucrare despre stadiul de dezvoltare al Moldovei la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }